Ti, co ti lezli do zadku, teď na tebe plivou, Pavle Béme

03.05.2012 4:43

Poslanec Pavel Bém uvedl k tomu, jak se k němu ODS zachovala v souvislosti s kauzou zveřejněných odposlechů Romana Janouška, že celostátní i pražská ODS se chová s „vlčím syndromem“: v době, kdy je někdo úspěšný, tak jsou všichni jeho „přáteli“, v dobách zlých se od něj odvracejí. Ti slušnější pak mlčí, méně slušní do něj kopou a grázlové křičí „chyťte zloděje“. Řada předáků ODS s Bémem souhlasí.

Ti, co ti lezli do zadku, teď na tebe plivou, Pavle Béme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

ODS se od Béma oficiálně v souvislosti s odposlechy pražského podnikatele Romana Janouška distancovala, Bém má pozastavené členství a musel odejít i z poslaneckého klubu. ParlamentníListy.cz požádaly Béma o vyjádření, co si myslí o tom, že od něj dávají ruce pryč i ti lidé v ODS, kteří ho dříve podporovali, zda vyčítá ODS, že se od něj distancuje, jestli mu nepřipadá, že ho ODS, speciálně jeho pražská hodila přes palubu a zda považuje chování ODS za pochopitelné a adekvátní.

„Pražská, ale vlastně i celá ODS se chová s typickým a pro politiku příslovečným ´vlčím syndromem´. V dobrých a úspěšných časech se na vašich křídlech vezou stovky vašich ´podporovatelů a přátel´, aby v dobách zlých se od vás odvrátili. Ti slušnější mlčí, ti méně slušní do vás kopou a ti největší grázlové hlasitě křičí ´chyťte zloděje´. Po pravdě je třeba přiznat, že tato sice velmi neušlechtilá vlastnost je ve skutečnosti docela přirozenou lidskou slabostí a člověk je tvor veskrze slabý. Pochopitelně, až se bouře přežene, ti všichni se vrátí pod vaše ochranná křídla. Už jsem si zvykl,“ povzdechl si poslanec Bém.

Těch, co kopou do Béma, je dost a dost

A řada jeho stranických kolegů mu dává za pravdu. „Moje babička říkávala, že člověk by se měl k odcházejícím chovat tak, jak chce, aby se budoucí příchozí chovali k němu. Těch, co si chtějí do Pavla Béma kopnout, je dost a dost. Já k nim, přestože jsme se před lety názorově nad některými věcmi rozešli, nepatřím a patřit nechci! Pavel Bém neudělal pro Prahu i ODS rozhodně málo. Politika ale je, a čím dál tím víc asi bude, těžká a často krutá disciplina,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr zemědělství a šéf středočeské ODS Petr Bendl.

Pražský poslanec Boris Šťastný uvedl, že podle něho má Pavel Bém svou hlavu a není nutné mu nic vzkazovat ani radit. "Když byl Bém nahoře, do zadku jsem mu, na rozdíl od většiny okolo, nikdy nelezl. Nevidím proto důvod, když je zrovna dole, abych ho do toho zadku, opět jako většina okolo, zrovna teď kopal," řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

"Stranická politika je někdy jako život ve vlčí smečce, která má své vůdce, nosiče vody a odvrhlíky. A parlamentní politika je soubojem těchto smeček v přímém přenosu. Pavel to jistě věděl a tušil i dřív, když byl jedním z vůdců, teď to jen zažívá z opačné perspektivy. Chápu, že to bolí," myslí si místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra.

„Pavel Bém má úplnou pravdu. Udělal pro Prahu strašně moc. Praha se za jeho primátorování dostala na úroveň nejatraktivnějších evropských metropolí. Měl odvahu dělat velká a dalekosáhlá rozhodnutí. Udělal i chyby, ale kdo je nedělá? Mnozí dělali větší a možná nejen chyby. Přitom mají pokoj od spolustraníků, médií, i těch, kteří vynášejí odposlechy,“ řekl redakci pražský senátor Milan Pešák.

„Ano, tak to bohužel u nás chodí,“ reagoval na Bémovo vyjádření europoslanec a člen výkonné rady Hynek Fajmon.

Kdo určuje, kdo má být zlikvidován?

Bývalý člen ODS a poslanec Michal Doktor míní, že v kauze bylo s odposlechy nakládáno zcela účelově. „Za pár dní tlak na BIS poleví a díra, kterou tečou informace ven, zůstane. Náhodou, či záměrně? A kdo bude další, kdo bude takto ostřelován a likvidován? A kdo rozhoduje o tom, na koho se vystřelí a na koho ne? A čím a jak jsou zavázáni ti, kteří jsou ´ušetřeni´? Lidskému zklamání a rozčarování Pavla Béma rozumím,“ dodal Doktor.

„Pavel Bém má samozřejmě pravdu, ale kdo s tím nepočítá, nemůže jít do politiky. Zde mnozí dělají kariéru přes výše postavené ´kamarády´, aby je při nejbližší příležitosti přeskočili. Nevadí to těm, kteří jdou spravovat veřejné statky pro blaho obce, kraje či vlasti a voličem určený čas se snaží pro tuto vizi využít,“ myslí si pražský senátor Petr Bratský.

Ti co nejvíce podlézali, teď nejvíce plivou

„Pavla Béma, Mirka Topolánka i dalších členů ODS si velmi vážím, proto jsem je neurážel podlézáním a jejich nekritickou adorací v době, kdy byli na vrcholu. Naopak jsem s nimi mnohokrát veřejně nesouhlasil. Dnes považuji za sprosté a podlé, když lidé, kteří v sobě neměli tu sílu a podlézali, dnes mluví o chybách a odtahují se od nich. Již podzim ukáže, jak je tato cesta úspěšná. Mimochodem Topolánkova vláda také nesla břímě vládní odpovědnosti, proto věřím, že výsledek krajských a senátních voleb bude v tomto roce lepší než v roce 2008. Ostatně úspěch či neúspěch, pravda či nepravda, správná či nesprávná cesta se v politice měří výsledkem ve volbách,“ uvedl člen regionální rady pražské ODS Tomáš Hrdlička.

I poslanec Aleš Rádl s Bémem souhlasí. „Pavel Bém poměrně přesně popsal, jak fungují mezilidské vztahy v korporacích a společnostech, kde se nadstandardně vyskytuje víc jedinců s ambicemi než je jedinců se schopnostmi. Prostředí politických stran se v tomto smyslu popisovanému modelu mezilidských vztahů nevymyká,“ myslí si Rádl.

Minulost vás dostane

Někteří členové ODS se ale k Bémovi vyjádřili kriticky. „Žádný politik před svou minulostí neuteče. Většinou ho dohoní. Podle toho by se politici měli chovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

„S Pavlem Bémem jsem souhlasila málokdy, nikdy jsem ho do žádné funkce v ODS nevolila a tušila jsem, že dřív nebo později nastane problém. Jen jsem nevěděla, jak zabránit nadšení z jeho působení, které z počátku projevovala i některá média,“ reagovala místopředsedkyně Senátu a členka pražské ODS Alena Palečková.

„Jak jsem již uvedl minulý týden, formát bývalého primátora by neměl být takto medializován a sám primátor by měl být mediálně zdrženlivý ve svých výrocích,“ uvedl člen rady hlavního města Praha Ivan Kabický.

"Pavel Bém má jistě právo na svůj názor a patrně k tomu má i své důvody. V současné době jeho názor nesdílím, protože takové negativní zkušenosti s politikou ODS nemám," uvedl starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský.

Podle senátora Karla Šebka platí vlčí syndrom ve společnosti prakticky obecně, nejen v případě Pavla Béma. „To si měl Pavel Bém uvědomit včas. V okamžiku výskytu podezřelých kauz jsou zapomenuty všechny jeho zásluhy. Na druhou stranu, jak k tomu přijdou ti stále slušní a poctiví členové ODS, na které dnes padá stín jeho divného jednání?“ ptá se Šebek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…