To byl projev ženatého muže! schytal to premiér od pravičáka. Pak ale přišel Jandák a začal účtovat

26.05.2015 16:25

Poslanci odstartovali mimořádnou schůzi, která má na programu jediný bod, a to návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Po velmi emotivních projevech šéfa ODS Petra Fialy a šéfa poslanců TOP 09/STAN Miroslava Kalouska vystoupil s přednostním právem také předseda ČSSD a vlády Bohuslav Sobotka. „Byl to typický projev ženatého muže,“ zironizoval jeho slova poslanec a exministr Pavel Blažek (ODS). „My o voze, vy o koze,“ poznamenal poslanec Zbyněk Stanjura. Další řečníci se pak v sále pokusili vyloudit na ostatních svých kolezích úsměvy.

To byl projev ženatého muže! schytal to premiér od pravičáka. Pak ale přišel Jandák a začal účtovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Interpelace na členy vlády ve sněmovně. Účast nebyla valná

Předseda vlády ve svém projevu kromě jiného poukázal na to, že vláda vzešla z výsledku voleb. „My jsme po volbách vytvořili vládní koalici a jsem přesvědčen o tom, že její složení odráží výsledky voleb. Že vládnou strany, které ve volbách dostaly důvěru občanů,“ řekl Sobotka.

Pokus pravicové opozice o svržení současné vlády kvůli podpoře biopaliv je podle něj pokrytecký. Pravici podle něj ve skutečnosti vadí, že vláda plní svůj program a že chce prosadit opatření proti daňovým únikům. Poznamenal, že pravicoví předáci nenabídli žádnou alternativu k současnému koaličnímu kabinetu ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

„V této Poslanecké sněmovně podle mého přesvědčení žádná jiná rozumná alternativa není," prohlásil Sobotka a připomenul, že nedůvěru lze vyjádřit vládě, jež se potýká ze závažným skandálem, který není schopna řešit a který ohrožuje její fungování. "Naše vláda žádné takové skandály neměla," zdůraznil Sobotka.

Připomněl poté opozici, že vláda není založená na přeběhlících či stranách, které neprošly volbami. To se podle něj stalo třeba u kabinetu Mirka Topolánka, jenž vládl s přeběhlíky Melčákem a Pohankou a Nečasova vláda fungovala za asistence bývalých poslanců Věcí veřejných. Z této strany pak někteří vytvořili ministranu Lidem.

„Vláda je připravena dál pracovat pro občany a ve prospěch České republiky,“ uvedl Sobotka a zmínil, že biopaliva jsou jen záminkou pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Jeho vláda podle něj nepřichází s žádným zvýhodněním biopaliv nad to, co schválila dřívější pravicová vláda. Ostatně prý bývalý kabinet Petra Nečase, složený právě z ODS a TOP 09, nevládl nijak dobře. „Tyto dvě strany svou šanci ve vládě promrhaly, pokazily, co mohly,“ pronesl k tomu.

„Tohle je pokrytecká hra a vám vadí, co vláda vůbec dělá,“ řekl Sobotka a také připomněl to, že jeho kabinet napravuje věci, které tady byly zanedbané, což je třeba obrovský problém s čerpáním peněz z EU.

„Vystoupení pana předsedy vlády bylo v duchu ´já o voze, vy o koze´,“ zironizoval ale jeho slova šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Byl to typický projev ženatého muže, který tvrdí, že když mne nikdo nepochválí, tak se pochválím sám,“ poznamenal ke slovům Sobotky také Pavel Blažek z ODS.

Veselí v sále vzbudila později poznámka poslance ČSSD Jana Chvojky. Chvojka se totiž ve svém ohnivém projevu přeřekl a poslankyni z hnutí ANO Janu Lorencovou zařadil do klubu poslanců Úsvit. Přitom ji tepal za to, že pokračuje ve stejném hnusu, jaký kdysi předváděly Věci veřejné, čímž rozesmál premiéra Sobotku i šéfa lidovců. Jen předseda ANO Andrej Babiš se nesmál.

„Kolega Chvojka bude mít příležitost to ještě vysvětlit,“ reagoval na to briskně předsedající schůze Jan Hamáček.

Chvojka později v poznámce zmínil, že se ve svém vystoupení dopustil nedopatření, ke kterému dochází maximálně jednou za deset let. Použil při tom přirovnání známé z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje.

Co ale řekla Lorencová? Kupříkladu poznamenala, že není důvod vymezovat se proti současné vládě vzhledem k činnosti předchozích kabinetů, které byly zkorumpované a připravovaly špatné zákony a pravicové strany v minulosti zvolily politiku arogance a přezíravosti. "Říkám si, jak moc spoléhá část této sněmovny na krátkou paměť voličů," poznamenala Lorencová.

Jandák: Fialo, byla to nuda!

„Milá pravice, kam se na vás hrabou bolševici! Petr Fiala, to, co tady řekl, byla nuda! Mirek Kalousek, to mělo dynamiku, ale bylo to přitom to samý. Vy jste nás, pravice, cvičili v tom, že v čele pravice mají být úspěšní a mladí a bohatí lidé. My tam jednoho dáme a zase se vám to nelíbí,“ zmínil ke svým předřečníkům pobaveně Vítězslav Jandák (ČSSD).

Předseda ODS Petr Fiala se ale okamžitě na to ohradil. Prý i on v mládí hrál divadlo. „Já jsem celé své mládí hrál divadlo a věřte mi, že bych ho hrál dobře i tady,“ poznamenal k tomu Fiala ironicky. Podle něho ale jde o vážnou věc.

Politik má mít myšlenky, ale vy tu šumlujete!

„Vy jste nikdy nemohl hrát divadlo! Politik je tu od toho, aby měl myšlenky. To ale vy neděláte, vy tu šumlujete už půl hodiny! Až volby ukážou na to, jestli vás lidi pochopí,“ opáčil na to Jandák.

„Já mám smůlu, že jdu za mikrofon vždycky po Jandákovi. Ale já jsem poprvé fyzicky u svrhávání vlády, a jsem rád, že to je taková veliká legrace, co nám tu pánové předvádějí,“ udělil lekci předchozím svým kolegům poslanec Martin Komárek (ANO).

Poslanci si také již odhlasovali, že dnes budou moci ve Sněmovně debatovat i po 21. hodině.

Svrhnout kabinet se opozici podařilo v české historii jen jednou - 24. března 2009 vyjádřili poslanci nedůvěru tehdejšímu Topolánkovu kabinetu. Dnes se totéž podle všeho opakovat nebude. TOP 09, ODS a hnutí Úsvit trvají ale na tom, že kvůli zachování daňové podpory biopaliv hlasování o nedůvěře vyvolat musely.

Právě kvůli zákonu o biopalivech se vedla ve Sněmovně vzrušená debata už několikrát. Ta vyústila minulý týden v hlasování, při kterém poslanci z hnutí ANO navzdory dřívějším prohlášením nehlasovali pro ukončení podpory. Podle pravicové opozice tak upřednostnili zájmy svého lídra Andreje Babiše a jeho firmy Agrofert.

U schůzí o vyslovení nedůvěry vládě Sněmovna nehlasuje o programu, uskutečnit se musejí. Poslanci hlasují o kabinetu vždy po jménech podle abecedy od vylosovaného člena dolní komory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…