To je překvapení. Komunista chválí ministra ODS

19.12.2012 6:57

Ministr Martin Kuba byl pověřen sloučením svého resortu s velmi problémovým resortem dopravy a je ochoten k diskuzi s opozicí. Kroky nového ministra hodnotí vcelku příznivě poslanci koalice i opozice. Jaroslav Foldyna ale nesouhlasí se slučováním ministerstev. To by pak prý stačilo jen Kalouskovo ministerstvo.

To je překvapení. Komunista chválí ministra ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr průmylu a obchodu Martin Kuba

Ministr Kuba se navíc rozhodl rozšířit hranice českého zahraničního obchodu, a na rozdíl od svých předchůdců podstatně intenzivněji komunikuje se zeměmi na východ od nás, kde vidí větší perspektivu a potenciál pro rozvoj českého zahraničního obchodu. I tento krok je poslanci vnímán pozitivně.

Máme přeministrováno, říká ministrův stínový kolega za KSČM

„Vize slučování ministerstev mi vůbec není cizí,“ říká s úsměvem pro ParlamentníListy.cz poslanec a stínový ministr průmyslu, obchodu a dopravy Pavel Hojda. I on má za to, že máme v zemi „přeministrováno“.  Pokud prý ale jde o sloučení Ministerstev průmyslu a obchodu (MPO) a dopravy, bude to podle něj vyžadovat velmi podrobnou analýzu. Už proto, že po sloučení se stane nejsilnějším ministerstvem české vlády.

„Zvažme navíc, jaké problémy jsou nyní ani ne tak na MPO, jako na Ministerstvu dopravy,“ připomíná Hojda. Bylo by tak podle něj lepší nejprve stabilizovat situaci na Ministerstvu dopravy, případně na obou ministerstvech, a pak teprve důsledně a důkladně jednat. „Ale nejen v koalici. Je o tom nezbytné jednat i s opozicí,“ říká komunistický stínový ministr, který ostatně ve svém stínovém resortu má už nyní „sloučené“ agendy ministerstev. Je podle něj nesmírně důležité zcela přesně stanovit a dohodnout se, co bude mít nové ministerstvo v agendě, jakým způsobem proběhne zeštíhlení, co všechno přejde do krajů a jak vlastně bude celý úřad fungovat.

Mimoto, jak říká, bude nezbytné připravit novely celé řady souvisejících zákonů a vyhlášek. „Bude třeba také změnit kompetenční zákon a jsem si jist, že to vůbec nebude jednoduché,“ upozorňuje Hojda.

Dnešní chyby při sloučení se zítra budou odstraňovat obtížně

Kabinetem navrhovaný způsob transformace však považuje Pavel Hojda za ukvapený. „Myslím, že mohou být nadělány chyby, které se budou později velmi obtížně odstraňovat. Proto bych doporučoval větší obezřetnost,“ míní poslanec. Myšlenka to ale podle něj vůbec není špatná. „Podporuji ji, ale v tomto případě zejména platí – práce kvapná, málo platná,“ je přesvědčen Hojda. Mohlo by to, jak říká, přinést následně víc problémů, než užitku.

Také vizi zahraničního obchodu, kterou nastavil ministr Kuba, vnímá Pavel Hojda jako velmi pozitivní obrat. „My jsme exportně orientovaná ekonomika a v minulosti bylo uděláno mnoho chyb právě v této oblasti,“ konstatuje Kubův stínový kolega. Zde podle něj sehrálo ne zrovna dobrou roli Ministerstvo zahraničí. „Vyčleňovalo a podřizovalo obchodní rady svým vlastním úkolům a nenechávalo prostor pro zahraničně obchodní aktivity,“ míní Hojda. Podle něj v této oblasti máme velký dluh. Se zeměmi jako jsou Německo, Francie, Španělsko či Itálie, se podle něj v zahraničně obchodní politice vůbec nemůžeme měřit.

Naší současnou perspektivou jsou země na východ od nás

Jako nepříznivý faktor vnímá Pavel Hojda i rušení našich ambasád v lokalitách, kde máme, nebo jsme tradičně měli dobrou obchodní pozici. Spíš by se podle něj měla krátit zastupitelství v Evropě, ale posílit ambasády a ekonomické útvary v zemích, kde je velký potenciál. „Tedy většinou na východ od našich hranic,“ dodává Hojda.

Ministr Kuba na jednání s Hospodářskou komorou ČR připomněl, že nesmíme zapomínat ve své zahraničně obchodní orientaci například na země BRICSu (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika). I zde s ním Pavel Hojda souhlasí. Jsou to země, kde máme velké obchodní tradice,“ připomíná. Tyto trhy jsme, jak říká, bezhlavě opustili, ale v zemích jako je Rusko, Čína nebo například Mongolsko, je obrovský potenciál. „Chystají se tam doslova gigantické projekty a byla by věčná škoda, kdyby toho naše firmy nevyužily a neuchytily se tam, byť třeba i jen jako subdodavatelé. Bylo by velkou chybou toho nevyužít,“ říká pro ParlamentníListy.cz stínový ministr KSČM Pavel Hojda.

Foldynovi se nelíbí slučování ministerstev, směr zahraničního obchodu ale vítá

„Pan ministr Kuba je podle mne jediný ministr Nečasovy vlády, který má reálnou vizi a stojí nohama na zemi,“ řekl pro ParlamentníListy.cz sociálně demokratický poslanec Jaroslav Foldyna, člen sněmovního hospodářského výboru. Jak dodal, se slučováním ministerstev sice nesouhlasí z podstaty, ve věci směrování zahraničního obchodu však podle něj vykročil ministr Kuba naprosto správným směrem.

„Bude to moloch, který bude velmi obtížně řiditelný a leccos se tam může ztratit a zkomplikovat,“ vymezil se vůči slučování ministerstev. „Stačí se podívat, kolik problémů máme jen v samotné dopravě, a když se k tomu přidá ještě rozsáhlá agenda Ministerstva průmyslu a obchodu, malér je na světě,“ konstatoval Foldyna.

„Už jsem i říkal, že nakonec by to mohlo skončit tak, že bychom zrušili Ministerstvo dopravy a udělali z něj dopravní odbor Ministerstva financí, stejně tak by mohl vzniknout na Ministerstvu financí odbor školství, nebo odbor pro sociální věci, a tak podobně. Takže by nám pak stačilo jen Ministerstvo financi v čele s ministrem Kalouskem, a všechna ostatní ministerstva by byly jeho odbory nebo sekce, či jak by se to nazývalo,“ doslova zavrčel Jaroslav Foldyna.

Moloch nového ministerstva musí být dojednán napříč politickým spektrem

Má-li se ale takový projekt přesto uskutečnit, rozhodně to podle Foldyny nesmí být šité horkou vládní jehlou Nečasova kabinetu. „Je to běh na velmi dlouhou trať, a navíc to musí být dohodnuté napříč politickým spektrem,“ konstatuje. Jednostranná rozhodnutí vlády, která provozovala doposud, jsou podle něj i v této záležitosti naprosto nepřijatelná, a pro budoucí fungování takového ministerstva, tím i pro českou ekonomiku, nebezpečná. Také proto vítá snahu ministra Martina Kuby o diskuzi v této záležitosti.

Velmi pozitivně ale vnímá Jaroslav Foldyna kroky, které nový ministr podniká v zahraničním obchodu. „Nesmyslně jsme opustili tradiční trhy, k nimž se teď ne bez problémů vracíme. Jsem ale opravdu rád, že pan ministr se pro tuto cestu rozhodl, protože to je pro naše hospodářství velmi reálný a perspektivní směr,“ říká Foldyna. Připomněl, že v současné, krizí zmítané Evropě, jsou mimoevropské trhy jedinou možností pro naši exportně orientovanou ekonomiku. Škoda, že jsme ztratili tolik let,“ říká poslanec, který už léta volá po změně českých obchodních zájmových lokalit.

S opozicí o ministerstvu musíme jednat už nyní, říká poslankyně za TOP 09

Také další členka hospodářského výboru, poslankyně za TOP 09 s Starosty Ludmila Bubeníková, je přesvědčena, že směr, který nastolil ministr Kuba, je správný. Stejně tak je ale přesvědčena, že slučování ministerstev potřebuje nutně svůj, a to podstatně delší, čas, než půl druhého roku. „To je velmi složitý proces a podle mne je opravdu na delší dobu, než do konce stávajícího volebního období,“ řekla pro ParlamentníListy.cz.

„Je přece třeba vzít v úvahu, že s největší pravděpodobností odejdeme po volbách do opozice,“ míní Bubeníková. Právě proto je poslankyně a starostka obce Velká Polom přesvědčena, že je třeba už nyní projednávat s opozicí jednotlivé kroky, aby projekt, k jehož definitivní realizaci stejně dojde až v dalším volebním období, byl stabilní a prospěšný pro další vývoj české ekonomiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…