Tohle Němcová nebude číst ráda. V ODS prohrává na celé čáře a drtí ji Fiala

10.12.2013 13:40

Lednový kongres ODS, který má zvolit nové vedení strany, se blíží. ParlamentníListy.cz oslovily předáky ODS, zda mají již svého favorita na předsedu – a případně koho, a kdo by dle nich ve vedení ODS mezi místopředsedy neměl chybět, a kdo by tam naopak neměl být.

Tohle Němcová nebude číst ráda. V ODS prohrává na celé čáře a drtí ji Fiala
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Z odpovědí těch, kteří reagovali, vyplývá, že má jasnou podporu poslanec a bývalý ministr školství Petr Fiala, který v sobotu oznámil svou kandidaturu. Naopak podporu poslankyni a místopředsedkyni ODS Miroslavě Němcové nevyjádřil nikdo.

Redakce zaslala například dotaz i poslankyni Janě Ficherové či senátoru Miloši Vystrčilovi, kteří jsou oba z regionálního sdružení ODS Vysočina, kde je členkou i Němcová, avšak nijak nereagovali.

Fiala, Němcová, Kožušník?

V zákulisí často členové ODS Němcové vyčítají, že i ona nese odpovědnost za propad strany, neboť je mnoho let členkou Grémia ODS, a připomínají, že ani její tvář jako lídryně strany ve sněmovních volbách ODS nijak zvlášť nepomohla, když ODS získala jenom nad sedm procent. Proto by prý mělo být vedení změněno kompletně.

Dle současných informací to tedy vypadá, že na předsedu bude kandidovat Petr Fiala, podporu na Liberecku má europoslanec Edvard Kožušník. U Miroslavy Němcové se v médiích spekulovalo, že na předsedkyni kandidovat nebude, což ale vyvrátila.

Ať si Petr Fiala vybere tým místopředsedů

Místopředseda plzeňské regionální organizace ODS a blízký spojenec Jiřího Pospíšila Roman Jurečko odkryl své karty: „Já jsem pro jména Fiala, Pospíšil, Kuba.“

„Mým kandidátem na předsedu se stále víc stává Petr Fiala. Umí zaujmout, na Ministerstvu školství ukázal, že umí být i krizovým manažerem. A zdá se, že by mohl umět spojovat i různé lidi a názorové proudy, což rozhodně v Praze neuměl Bohuslav Svoboda. Jeho volit nebudu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor Milan Pešák.

„Moji podporu bude mít Petr Fiala, od kterého očekávám, že nám představí svůj tým pro restart ODS a pro její ´nový začátek´,“ odpověděl předseda ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš.

„Líbí se mi Petr Fiala. K němu místopředsedové podle jeho preferencí. Z těch dosavadních raději nikdo,“ říká místopředseda jihočeské ODS Jaroslav Zvěřina.

Poslanec a náměstek mladoboleslavského primátora Adolf Beznoska oznámil kandidaturu na místopředsedu ODS. „Svého favorita na předsedu ODS mám, ale myslím, že ho nejprve podpořím na regionálním sněmu 21. prosince. Je korektní, aby můj názor nejprve slyšeli členové ODS, a nedozvěděli se ho z médií. Protože kandiduji na místopředsedu ODS, máte jedno jméno, které by mezi nimi nemělo chybět. Na druhé straně nikoho nevylučuji, jen platí to, co říkám opakovaně: Že změna v personálním obsazení vedení ODS musí být razantní,“ vysvětlil poslanec.

Fiala jako jediný představil svou vizi obnovy ODS

„Mou podporu má Petr Fiala, je to dobrá cesta pro ODS,“ uvedl exposlanec a člen Výkonné rady ODS David Šeich.

„Mým favoritem by byl Jaroslav Kubera, a to pro jedinečnou schopnost efektivně oslovit širokou obec pravicových voličů,“ sdělil člen Výkonné rady ODS Daniel Volák. Byl to sám Kubera, který zvedl myšlenku, že by se předsedou ODS měl stát exministr Fiala.

„Kongres se blíží, nicméně s představou, jak posunout ODS dopředu a zachránit ji jako silnou stranu na naší politické scéně, vystoupil zatím jen Petr Fiala. Myslím si, že je to vážný a kvalitní kandidát na předsedu ODS. Jde o jasně ideově ukotveného člověka s manažerskou zkušeností. Ostatní adepty do grémia budu hodnotit, až představí svůj program a záměry, jak by chtěli ODS vést,“ uvádí člen Výkonné rady ODS Jan Skopeček.

„Pro mě je jasným favoritem na předsedu pan profesor Fiala, jeho sobotní přednáška o stavu ODS mě v tomto opět utvrdila. Ve vedení by určitě měli převažovat noví lidé, aby voliči občanským demokratům uvěřili, že si uvědomují nutnost své proměny,“ říká podobně místopředseda ODS v Olomouckém kraji Petr Sokol.

Musí dojít ke kompletní obnově vedení

„Doufám, že na kongresu ODS dojde ke kompletní obnově vedení,“ reagoval europoslanec Hynek Fajmon, který před časem uvedl, že Fiala je určitě jedním z vhodných kandidátů na předsedu ODS.

„Lidem na pravici se ještě bude stýskat po staré dobré ODS. Proto musíme ukazovat solidní, ideově ukotvenou politiku i tváře, tím spíš, že topka má v čele duo stárnoucího Don Juana a lamače kostí. Je skvělé, že Petr Fiala ohlásil rozhodnutí kandidovat na předsedu. On tuto solidnost personifikuje 20 let. Stejné nároky musíme klást i na ostatní ve vedení,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz bývalý místopředseda ODS Alexandr Vondra.

„Podporuji Petra Fialu,“ uvedl stručně první náměstek brněnského primátora Robert Kotzian.

„Nominace nejsou stále uzavřené, takže si své případné favority a favoritky zatím nechám pro sebe,“ uvedla poslankyně Jana Černochová.

„Mým favoritem zůstává odvážný a schopný Ivan Fuksa, který kandidoval na předsedu ODS již na předchozím kongresu v Brně. Byl tam jasně nejlepší,“ uvedl místopředseda středočeské ODS Karel Šebek.

Fiala je příkladem velmi erudovaného člověka

Anketa

Kdo by měl být předseda ODS?

hlasovalo: 1696 lidí
Někteří předáci ODS prozradili své preference již dříve. „Myslím si, že významnou úlohu v ODS teď může sehrát Petr Fiala. Ten by podle mě měl přijmout kandidaturu a měl by být významnou většinou zvolen předsedou ODS. To je člověk, který má konzervativní ideje, velmi kultivované a promyšlené, a umí je vyjádřit. Pokud se tedy rozhodne kandidovat, tak mu slibuji svou podporu a budu se mu snažit pomáhat. On je příkladem velmi erudovaného člověka, který má velký záběr od politologie, ekonomie až po obecně kulturní otázky a který nám má co říci,“ řekl ParlamentnímListům.cz nedávno poslanec Jan Zahradník.

Místopředseda Senátu  Přemysl Sobotka hodnotí vstup Petra Fialy do ODS velmi pozitivně. „Pokud bude kandidovat na předsedu, bude mít moji podporu,“ ujistil. Sobotka si obecně myslí, že restart ODS musí provést lidé mimo současné vedení. Proto i on sám dal k dispozici funkci člena grémia. Ke stejnému kroku vyzval i ostatní členy.

Člen výkonné rady Zdeněk Pánek si myslí, že by Fiala rozhodně kandidovat měl. „Petr Fiala měl vždy k ODS blízko, a to nikoliv kvůli osobním vazbám, ale kvůli stejnému světonázoru. Je to ideově ukotvený člověk, který má manažerské schopnosti,“ myslí si Pánek s tím, že v současné době je Fiala jediným možným kandidátem.

„Petr Fiala je jasně čitelný, názorově vyprofilovaný, autentický pravicový politik, který dovede formulovat vize, cíle i cesty. Díky svým zkušenostem, znalostem i životním postojům je prý Petr Fiala nejlepší možností nejen pro ODS, ale pro celou pravici. ODS ale potřebuje na svém kongresu zvolit nejen předsedu, ale akceschopný tým, který vrátí programově ODS tam, kam patří,“ upozornil člen výkonné rady a šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka.

Volební propad ODS

24. kongres Občanské demokratické strany, kde se zvolí nové vedení, se uskuteční v sobotu a v neděli 18. a 19. ledna 2014.

ODS za Mirka Topolánka zvítězila ve volbách 2006 s 1 892 475 hlasy, což bylo 35,38 procenta. Ve volbách 2010 obdržela ODS 1 057 792 hlasů, což činilo 20,22 procenta. V krajských volbách 2012 ODS získala již jen 324 081 hlasů. A v prezidentských volbách získal kandidát ODS na prezidenta 126 846 hlasů. Letošní sněmovní volby získala strana 384 174 hlasů, tedy 7,72 procenta hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…