Topolánek a Klaus se vezmou za ruce a spasí ODS. Čtěte, co na to modří ptáci

06.08.2013 4:40

ANKETA Expředseda ODS Mirek Topolánek v rozhovoru pro Týden.cz uvedl, že v případě, že by o to měl Václav Klaus zájem, šel by s ním společně zachraňovat ODS třeba i na barikády, kdyby nastala krize (válka, revoluce, návrat komunistů). Zjišťovali jsme v ODS, co si o tom modří ptáci myslí.

Topolánek a Klaus se vezmou za ruce a spasí ODS. Čtěte, co na to modří ptáci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

„Pokud by Klaus tu chuť a sílu opravdu měl, mohlo by to vnést na pravici novou dynamiku. Nehledě na naše rozpory, které mi dnes připadají malicherné,“ řekl Topolánek k možnému návratu Klause do ODS do role čestného předsedy a člena grémia.

Týden se Topolánka zeptal: „Nebylo by pěkné završení, kdybyste se s Klausem chytili za ruce a začali spolu zachraňovat ODS?“

„Rozumím, že by vám to přišlo pěkné. Dokonce bych to i po všech našich peripetiích byl schopen udělat. Ale mám pocit, že už se mi aktivně do politiky nechce. Je mi 57, zvykl jsem si na podstatně jiný život i peníze než v politice. Jsem nadšený z toho, co dělám. Že bych třeba někam kandidoval? Ani válka, ani revoluce, ani návrat komunistů v podobě, jak jsem to myslel, zatím nehrozí. Pokud o to ale Klaus bude stát a ta situace to bude vyžadovat, půjdu s ním třeba i na barikády,“ odpověděl expředseda ODS.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Stojí někomu ODS ještě za záchranu?

ParlamentníListy.cz se dotázaly i bývalého tajemníka prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla, co na Topolánkovo prohlášení říká. „Myslím, že Václav Klaus by uměl ODS pomoci. Nejsem si ale jist, jestli oběma ODS za nějakou záchranu vůbec stojí,“ reagoval Jakl.

Některým členům ODS se každopádně myšlenka návratu a spolupráce obou expředsedů na záchraně ODS líbí. „Ta krize už nastala. Včera bylo pozdě,“ reagoval na myšlenku návratu a spolupráce Klause s Topolánkem poslanec Boris Šťastný.

Světlo na konci tunelu

„Dnešní ODS se nachází úplně jinde, než byla dříve: názorově, způsobem fungování i z pohledu jakéhosi sebevědomí. Opustili jsme principy, na kterých jsme programově stáli, a na to jsme doplatili tím, že se od nás odvrátili naši voliči. Bude třeba proto znovu přijít s konceptem konzervativní politiky, který by se stal přitažlivým pro veřejnost. Jak Václav Klaus, tak Mirek Topolánek zažili, co je to vyhrát volby. To znamená, že ve své době dokázali přesvědčit lidi, že stojí za to ODS volit. Jestli by alespoň jeden z nich měl chuť pomoci v této nelehké chvíli, je to světlo na konci tunelu, do kterého jsme se bohužel dostali vlastní vinou,“ řekl redakci poslanec Walter Bartoš.

„Toto prohlášení bývalého předsedy Topolánka se mi líbí a jeho přístup oceňuji. Není čas na spory a každý z nás, komu na ODS záleží, musí zahodit ješitnost i antipatie k jednotlivcům a snažit se straně pomoci,“ myslí si poslankyně Jana Černochová.

„Myslím, že za posledních osmnáct let každý skrytý útok na svobodu, demokracii, standardní politiku a parlamentarismus začal vždy nejprve útokem na ODS, takže to, co říká Topolánek, má racionální jádro a logiku,“ míní poslanec Aleš Rádl.

Topolánek i Nečas zradili voliče ODS

Podle europoslance Hynka Fajmona to byli ale Mirek Topolánek a Petr Nečas, kdo porušili program ODS a podvedli voliče ODS. „Topolánkova slova zní smířlivě a nostalgicky. Problém je ale ten, že na rozdíl od Klause ani Topolánek, ani Nečas nedokázali hospodařit bez deficitů, a na dluhy, které zbytečně vytvářeli, sháněli peníze zvyšováním daní. Toto je důvod, proč dnes ODS není populární. Topolánek a Nečas voliče podvedli. Říká-li dnes Topolánek, že půjde s Klausem na barikádu, hodí se na to známé přísloví: 'Pozdě bycha honit',“ říká Fajmon.

Ani místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bureš zjevně nepatří do fanklubu Topolánka: „Na projevy byl pan expředseda Topolánek vždycky kadet. Ty mu šly báječně. Jen holt ta realizace stála za starou belu.“   

„Nejprve do někoho dlouhodobě kopat zvenčí a pak ho jít zachraňovat, to nepovažuji za nejšťastnější,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz poslankyně Lenka Kohoutová.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka zase nejspíš nepatří k fanouškům Klause: „Mirek Topolánek může jako člen ODS pomáhat a jistě to dělá. Jen nevím, proč k tomu potřebuje Václava Klause, který se s ODS dost ostře rozešel.“ 

Šel bych do toho s nimi, ale bez Dalíka

„Šel bych do toho s nimi,“ přihlásil se Topolánkovi a Klausovi k záchranným pracím šéf ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš.

„Co říkám tomu, co řekl Mirek Topolánek? Nic. Je to jen kdyby,“ reagoval předseda středočeské ODS a poslanec Petr Bendl.

„Co si o tom myslím? Že je Mirek bojovník,“ reagoval místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko.

„S výroky a názory Mirka Topolánka v drtivé většině případů souhlasím. Je tomu tak i v tomto případě,“ uvedla senátorka Daniela Filipiová.

„Myslím si, že to je jedno z řady řešení situace, ale naději na úspěch, s ohledem na mnoho okolností, které oba jmenované doprovázejí – minulost i současnost – a jaká je situace v ODS a jak na to nahlíží její část, ale i nálada a názory ve společnosti, nelze odhadnout,“ myslí si nestranický senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

„Kdyby nastala válka nebo se vrátil komunismus nebo i nadále pokračovalo ohrožování parlamentní demokracie tak, jak je tomu nyní, tak bych na ty barikády šel s nimi, ale pohlídal bych si, aby Topolánek s sebou nebral Dalíka a některé jeho další kamarády,“ napsal člen výkonné rady a místopředseda středočeské ODS Raduan Nwelati.

Napnout síly k záchraně ODS

Podle člena Výkonné rady ODS Jana Skopečka si dnes už snad všichni uvědomují, že se bojuje o samotnou podstatu parlamentní demokracie a standardního politického systému: „K úspěchu v tomto boji je nezbytné mít silnou a stabilní stranu v pravé části politického spektra. Podle mého hlubokého přesvědčení to může být pouze ODS, jinou alternativu nevidím.“

„ODS ale potřebuje novou energii, stabilizaci a ideové znovuzakotvení. Potřebuje nový začátek. Na tom musíme usilovně pracovat všichni, v sázce je příliš mnoho. Pokud se rozhodnou v tomto ozdravném procesu ODS podpořit, či na jejím ozdravení participovat i její zakladatel a další bývalý dlouholetý předseda, pak to je jedině dobře a snad to bude signál i pro bývalé voliče ODS, aby se k této straně rovněž vrátili. Nejhorším alternativním scénářem je situace, kdy se na pravici budou tříštit síly a vznikat alternativní pravicové formace. To náš politický systém nezachrání. Je třeba napnout a spojit síly k záchraně ODS,“ dodal Skopeček.

Klaus versus Topolánek

Václav Klaus založil ODS a byl jejím předsedou od 21. dubna 1991 do prosince 2002. Pak se stal čestným předsedou strany a 6. prosince 2008 se na 19. kongresu ODS v pražských Vysočanech této funkce vzdal.

Mirek Topolánek nahradil Klause ve funkci předsedy ODS v prosinci 2002 a byl jím do dubna 2010, kdy rezignoval kvůli aféře s homosexuálním časopisem LUI.

Vztahy mezi oběma muži se začaly v průběhu času vyostřovat. Topolánek v počátcích říkal, že „klausismus“ je základem ideologie ODS. Vztahy mezi oběma politiky se ale začaly zhoršovat kvůli tomu, že Topolánek podporoval reinkarnovanou euroústavu v podobě Lisabonské smlouvy, měl dobré vztahy s havlisty ze Strany zelených, konkrétně s Martinem Bursíkem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Klaus Topolánkovi vyčítal, že příliš ustupoval pravdolásce a zeleným. Pověstným se stalo kritizované heslo „Tvrdé jádro a měkký obal“, které podle klausovců charakterizovalo vyprázdněnost politiky ODS. Stejně tak podle Klause došlo za Topolánka k tomu, že z ODS přestala být strana volného trhu, nýbrž konkrétních byznysových zájmů. Topolánek po pádu své vlády řekl, že její konec slavili na Hradě i na ruské ambasádě.

Nicméně v poslední době Topolánek ke Klausovi vyslal několik vstřícných gest a byl se s ním rozloučit i na Pražském hradě na akci „Díky nejen za jazz“. Tam naopak nedorazil tehdejší premiér a předseda ODS Petr Nečas (což Klaus na místě glosoval), mezi nímž a Klausem se také, hlavně po vyeliminování VV z vlády, vztahy ocitly na bodu mrazu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…