Topolánku, jsi mrtvola. Tvůj odchod nás nerozpláče, zní z ODS

03.12.2012 15:48

ANKETA Expředseda ODS Mirek Topolánek v rozhovoru pro týdeník Euro naznačil, že ze strany odejde, neboť se mu nelíbí, kam strana směřuje a Kongres ODS toto negativní směřování potvrdil. Politici ODS, kteří se vyjádřili pro ParlamentníListy.cz, by však často jeho odchodu nelitovali.

Topolánku, jsi mrtvola. Tvůj odchod nás nerozpláče, zní z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek

„Obávám se, že moje ochota zaplatit v březnu příštího roku další členské příspěvky, a tím demonstrovat pokračování svého členství, se bude limitně blížit nule,“ řekl týdeníku Euro Topolánek. Podle Stanov ODS nezaplacením členských příspěvků zaniká členství ve straně.

Topolánek na nedávném kongresu přirovnal ODS k potápějícímu se Titaniku nebo vymírajícím Lužickým Srbům.

Komu se ODS nelíbí, může jít

ParlamentníListy.cz oslovily politiky ODS, co si o postoji Mirka Topolánka myslí. Pochopení mu vyjádřila jenom menší část, naopak někteří ho ostře kritizovali s tím, že původcem stranické krize je on.

„ODS vždy rozhodovala demokratickým většinovým hlasováním a výsledek hlasování vyžaduje ode všech členů ODS loajalitu. Pokud k výsledku nechce být někdo loajální, pak je pochopitelné, že v ODS nezůstane. Na tom není nic špatného,“ komentoval Topolánkovo rozhodnutí ministr zemědělství Petr Bendl.

"Kritiku Mirka Topolánka na kongresu jsem slyšel a slyším i tu nynější, ale ve svém projevu na kongresu několikrát sdělil, že už měl být na tenise a to ukazuje jeho zájem o ODS. Jestli odejde, je to jeho vůle. Dále bez komentáře, je zbytečný," reagoval místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka.

Jeho odchod nás nerozpláče. Do mrtvol se nekope

„Myslím, že to je dobře, protože pan Topolánek už dlouhou dobu mluví o ODS tak negativisticky, že mě jeho odchod rozhodně nerozpláče,“ přivítala možný odchod Topolánka z ODS poslankyně Jana Černochová.

Ani senátor Tomáš Jirsa zrovna nepřekypuje horoucími city k Topolánkovi: „Do mrtvol se nekope. Proto si to nezaslouží komentář. Ale jestli někdo udělal do lodě díru, tak to byl Topolánek s Dalíkem. Jo, a nářadí, dynamit a tak, jim nosil Barták z ministerstva obrany.“

Ke krizi ODS přispěl Topolánek s Dalíkem

„U pana Topolánka mě hodně mrzí, že absolutně postrádá jakoukoli sebereflexi. Většina toho, co na ODS kritizoval, tak vznikla již za jeho předsednictví a to, jak na tom ODS dnes je a jak je vnímána veřejností, jde z velké části právě na jeho vrub,“ uvedla poslankyně Ivana Weberová.

I poslankyně Jaroslava Wenigerová připouští, že se ODS nenachází v dobré formě. „K tomu přispěl i pan Topolánek se svým fámulem Dalíkem. Takže by měl začít sám u sebe. Chybět mi určitě nebude. Při zvolení předsedou ODS měl mou podporu. Velice mě ale zklamal,“ dodala poslankyně.

"Mirek Topolánek již rozhodně nemá v ODS na nic vliv kromě toho, že si za jeho světlé okamžiky v době našeho předsednictví EU zaslouží oprávněné uznání, a také za to, že dokázal být přímočarým diskutérem. Ale jinak složení poslaneckého mandátu, a nyní snad i zrušení členství v ODS, považuji za nestandardní počiny na hranici důstojnosti politika jeho formátu. Spíše bych přivítal klasické topolánkovsky rázné stanovisko k současné rozpolcenosti koalice než pouhý diplomatikcý komentář, kterým si formálně ´plní povinnost´ exšéfa strany. Jeho odchod z ODS je dnes už zcela lhostejný, protože plně respektuji právo každého řadového člena ODS na sebeurčení své sympatie či nesympatie k současnému grémiu naší strany," reagoval poslanec Tomáš Úlehla.

„V ODS jsme nikdy nikoho nedrželi a ani nepřemlouvali, aby zůstal. Cítí-li pan expředseda, že již ODS není jeho šálkem kávy, pak mu nezbývá než popřát good luck. Doufám, že nechytne stejnou nákazu jako pánové Zeman a Paroubek,“ uvedl poslanec Jan Bureš, který tím naznačil, že expředsedové ČSSD Miloš Zeman a Jiří Paroubek po svém odchodu mají sovu stranu.

Je škoda, že odešel Klaus a Topolánka by také byla škoda

Někteří politici ODS se ale Topolánka zastali. „Kritický pohled Mirka Topolánka na politiku současné vlády a současného vedení sdílím. Je velká škoda, že z ODS odešel Václav Klaus a bude škoda, když tak učiní i Mirek Topolánek. Velké a úspěšné strany si dokáží své bývalé šéfy udržet a měla by se o to snažit i ODS,“ říká europoslanec ODS Hynek Fajmon. Ten v době předsednictví Topolánka nepatřil zrovna k tvrdému jádru jeho příznivců. Naopak dlouhodobě podporoval Petra Nečase, jehož se stal nyní výrazným kritikem.

„Věřím, že si bývalý předseda a premiér odchod ještě rozmyslí a nakonec snad zůstane členem ODS i nadále. Jeho případný odchod by byl každopádně pro ODS oslabením,“ říká poslanec Igor Svoják.

Poslanec Pavel Suchánek míní, že by byla pro ODS škoda, kdyby Topolánek odešel. „Ale je to na jeho rozhodnutí. Osobně bych byl rád, kdyby v ODS zůstal,“ dodal poslanec.

„Nejsem v ODS. Je to problém, který nejsem kompetentní posuzovat. Už jsem řekl v minulosti, že Topolánek byl pro mě výrazná silná osobnost, kterou být předseda má. Každý dělá chyby a je škoda chyb, které ho z funkce odnesly,“ uvedl nestranický senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

Je to osobní rozhodnutí

Další reakce byly víceméně neutrální. „Zvažovaný odchod Mirka Topolánka považuji za jeho soukromou záležitost. ODS procházela a prochází různými procesy a vždy se najdou odpůrci, kteří ukončí členství, nebo naopak vstoupí do strany. To považuji za přirozené a nemám potřebu to více komentovat,“ řekl redakci senátor Jaroslav Zeman.

„Je to svobodné rozhodnutí pana Topolánka, které nechci dále komentovat,“ reagovala podobně poslankyně Lenka Kohoutová.

ODS již v prosinci 2008 opustil její otec zakladatel a čestný předseda Václav Klaus. „Je pro mě nemalým problémem identifikovat se s celou řadou postojů, kterou ODS, nebo snad její vedení, zastává. Je to tak již delší dobu, ne od katastrofálně prohraných krajských a senátních voleb,“ řekl tehdy v projevu na kongresu, na kterém proti Topolánkovi kandidoval Pavel Bém.

Bývalí předsedové odcházejí ale i z ČSSD. V březnu 2007 v ní skončil expremiér a nynější kandidát na prezidenta Miloš Zeman. V říjnu 2011 skončil v ČSSD své členství i Jiří Paroubek, jenž se stal se předsedou nového uskupení LEV-21.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…