Toto prý nepamatuje ani Vojtěch Filip: Sněmovna se hádá, kdo bude kde sedět

28.11.2017 15:15

Poslanci si zvolili šéfa ODS Petra Fialu za místopředsedu dolní komory. Fiala byl jediným kandidátem. Ve druhém kroku Sněmovna má v plánu projednat nominace do výborů a založit stálé komise. Také si chce stanovit zasedací pořádek v jednacím sálu podle příslušnosti k poslaneckým frakcím. To ale ještě před schůzí ironizoval předseda KSČM Vojtěch Filip. „To jsem ještě opravdu nikdy nezažil,“ řekl na stranickém brífinku, aniž by specifikoval, oč jde.

Toto prý nepamatuje ani Vojtěch Filip: Sněmovna se hádá, kdo bude kde sedět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volba předsedy poslanecké sněmovny. I přes protesty Demokratického bloku byl zvolen Radek Vondráček z hnutí ANO

Novou zkušeností pro komunisty je, že se strany nebyly schopny shodnout na zasedacím pořádku. „Někteří slibovali nové pořádky, vidím, že je tady zavádějí,“ uvedl dnes na stranickém brífinku před jednáním Sněmovny lídr KSČM Vojtěch Filip. Také reagoval na vyjádření šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila. Ten totiž zkritizoval předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) za slova o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání.

„To, že v právním státě platí presumpce neviny, tak to pan europoslanec asi nedodržuje a od něj jako od právníka, který byl dokonce ministrem spravedlnosti a jednu chvíli i děkanem právnické fakulty v Plzni, je to hloupé,” komentoval slova Pospíšila uštěpačně Filip.

Až později vyšlo najevo, že Piráti ani SPD nechtějí sedět v pravém rohu Sněmovny. Tento spor mezi SPD a Piráty tak bude muset řešit ještě dnes odpoledne grémium Sněmovny. Pirátům se totiž nelíbí, že byli v novém návrhu organizačního odboru dolní komory odsunuti do pravého rohu jednacího sálu, kde měli původně být poslanci SPD. Pirátům se ale zdálo, že jde o méně výhodnou pozici při jednání Sněmovny. Filip ale zmínil, že poslanci budou poprvé od vzniku Sněmovny hlasovat o zasedacím pořádku silově tak, že budou rozhodovat o dvou návrzích.

Volba místopředsedy Sněmovny byla dnes už druhá, protože v pátek Petr Fiala jako jediný z pětice kandidátů neuspěl. Rozhodující pro dnešní volbu byl postoj poslanců hnutí ANO.

„Já jsem řekl, že budu apelovat na své kolegy, abychom podpořili Petra Fialu na post místopředsedy Sněmovny,“ uvedl ještě před volbou v jednací síni šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. „Dohodli jsme se, že náš klub jej podpoří,“ zdůraznil s tím, že o tom jejich klub jednal tři hodiny a většina poslanců ANO pro Fialu prý hlasovat nechtěla. „Ta debata byla velmi nepříjemná. Přesvědčovali jsme kolegy, abychom se povznesli nad útoky ODS, abychom Petra Fialu podpořili,” zmínil a pak se jal předčítat, kolik měli občanští demokraté a socialisté výborů pod svým vedením v minulých volebních obdobích. „Žádná sláva to nebyla!“ reagoval na stav v období 2010 až 2013 ve vztahu k sociálním demokratům.

Téměř všechny poslanecké kluby vyjma SPD ještě před volbou deklarovaly, že Fialu volit budou. Podporu Fialovi tak přislíbila TOP 09, která je spolu s ODS, KDU-ČSL a STAN součástí takzvaného Demokratického bloku a jenž při volbě orgánů Sněmovny postupuje společně. Pro Fialu hlasovali nakonec i Piráti a ČSSD. Předseda sociálnědemokratického poslaneckého klubu Jan Chvojka ještě před schůzí uvedl, že ODS vzhledem ke svému volebnímu výsledku právo na místopředsedu Sněmovny má a že nezvolení Fialy minulý týden bylo zbytečné.

SPD prý vadí, že občanští demokraté minulý týden na oplátku nepodpořili Okamuru na místopředsedu Sněmovny. ODS si podle SPD ani o podporu pro Fialu neřekla.

Petr Fiala byl nakonec místopředsedou Sněmovny zvolen. V tajné volbě pro něj hlasovalo 116 ze 183 poslanců.

Krátce po zvolení Fialy se ale přihlásila o slovo první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová, která vyzvala šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), aby se omluvil za svoje výroky ohledně vydání svého stranického šéfa Andreje Babiše k trestnímu stíhání. „Děláte ze zmíněných poslanců – zejména z pana Babiše, který má být premiérem - nadlidi,“ sepsula Adamová Vondráčka za jeho slova pronesená o víkendu v Otázkách Václava Moravce. „Imunita, kterou užíváme, by neměla být zneužita,“ poznamenala.

Vondráček ale na to reagoval slovy, že se dělá problém z něčeho, co žádným problémem není. „Je to vytržené z kontextu, kdy jsme v rámci debaty řešili i pana kolegu Svobodu a zahraniční tisk, v němž se objevují různé informace o České republice. A to bylo také podnětem pro můj myšlenkový pochod a mou větu,“ poznamenal.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše by měl být Vondráček opatrný ve svých vyjádřeních a měl by si uvědomit, že vždy navenek vystupuje z pozice předsedy Poslanecké sněmovny. „Nuance dělají politický obraz o tom, jak tady ve Sněmovně jednáme,“ řekl.

Předseda Sněmovny v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že hlasování o vydání Babiše bude „úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu." Jeho výrok vyvolal kritiku oponentů zejména z pravicových stran i poukazování na to, že ANO je samo pro omezení imunity zákonodárců.

Slib dnes odpoledne také složili náhradníci za poslance, kteří se vzdali mandátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…