Trvalo mi necelou hodinu zjistit, že spojení mezi EMH a OKD neexistuje, zpražil ANO, komunisty a Okamuru ministr Chvojka

16.10.2017 18:40

„Zjistit, že spojení mezi EMH a OKD neexistuje, mi trvalo necelou hodinu! Ale jak říkal Lenin, tak vše souvisí se vším!“ ponižoval dnes kritiky ve Sněmovně ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka. „Prostě je volební kampaň!“ strefoval se Chvojka do svolavatelů mimořádné schůze ke kauze lithium, tedy do komunistů. A přednesl pak, co se k firmě, s níž bylo podepsáno memorandum o lithiu, dá zjistit.

Trvalo mi necelou hodinu zjistit, že spojení mezi EMH a OKD neexistuje, zpražil ANO, komunisty a Okamuru ministr Chvojka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jan Chvojka na zasedání vlády

Poslanci ve Sněmovně projednávají kauzu lithium. Před schválením pořadu schůze k ní promluvili například ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr vnitra Milan Chovanec, ministr bez portfeje Jan Chvojka (všichni ČSSD), dále předseda KSČM a předseda poslaneckého klubu KSČM Vojtěch Filip s Pavlem Kováčikem a také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Později i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Projev premiéra trval 45 minut.

Zajímavý byl projev ministra bez portfeje Jana Chvojky. Ten má v Sobotkově kabinetu na starosti lidská práva a rovné příležitosti a zároveň je předsedou Legislativní rady vlády.

„Když už jsme se tady dneska sešli, abychom pomáhali s volební kampaní spojenému souručenství komunistů, anonistů a zatím ještě nevytunelované partě Tomia Okamury, tak mi dovolte také několik slov na téma lithium,“ spustil ironicky Chvojka.

„Kauza lithium je podle mého názoru uměle vytvořený příběh a zplodilo jej marketingové oddělení hnutí ANO, které si 2. října přečetlo tiskovou zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu, kde se informuje o uzavření memoranda,“ řekl Chvojka.

Podle něj Memorandum pouze vyjadřuje společnou vůli obou stran, aby v budoucnu získané lithium z ložiska Cínovec bylo dále upravováno a zpracováno do maximálně možné finální podoby na českém území ku prospěchu České republiky. Ovšem „chytré hlavy“, které se hnutí ANO starají o politické PR a které umějí číst, si prý usmyslely, že to celé představí jako buďto krádež za bílého dne, megatunel sociálních demokratů, nebo OKD číslo dvě.

„Roli pomocníků bohužel hrají zleva komunisté a zprava Okamurův domeček. Dlužno dodat, že zejména komunisté se své role zhostili s nebývalou vášní, tak úzce s velkokapitálem kooperovali naposledy snad za bolševické revoluce v Rusku, kdy za peníze německých kapitalistů pašovali svého vůdce Lenina z Finska do Ruska,“ pronesl dále Chvojka.

„Máme tady firmu European Metals Holdings, v ní má dvacetiprocentní podíl firma Cadence Minerals a ta má desetiprocentní podíl ve firmě Bacanora Minerals. A ve firmě Bacanora Minerals mají po deseti procentech investoři M&G a BlackRock, kteří po Bakalovi převzali NWR, která má 100 procent akcií v OKD. Takže, jak říkal již zde zmiňovaný Lenin, vše souvisí se vším. Ale vážně, zjistit, že spojení mezi EMH a OKD neexistuje, mi trvalo necelou hodinu. Všecko veřejně dostupné a velmi jednoduché!“ řekl Chvojka a podivil se, proč se předkládají společnosti lži. 

„V zájmu čeho tady vzniká nacionalisticko-komunistická fronta? Proč jednotlivé části tohoto takzvaně národního souručenství spolu tak úzce koordinují? Pokud je firma EMH neprůhledná a podezřelá, proč jí pan ministr Brabec několikrát prodloužil povolení k průzkumu v České republice? Proč tohle národní souručenství neprotestovalo například již v dubnu 2014, kdy European Metals Holdings dostal od pana Brabce povolení k dalšímu průzkumu lithia? To tehdy nebyla krádež za bílého dne? To tehdy neprotestovali a nemluvili o krádeži za bílého dne. Rozumíte tomu někdo? Co dodat na závěr? Jen to, že je volební kampaň a že za čtyři dny máme volby!“ uzavřel pak Chvojka.

Připomeňme, že svolání schůze podnítila opoziční KSČM, podle níž nepatří lithium do cizích rukou a mělo by zůstat státu. Kauzu přirovnávají k tunelování OKD.

Babiš sepsul premiéra

Je ale zajímavé, že i předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci konané dnes dopoledne rozvinul teorii, že za australskou firmou může stát miliardář Zdeněk Bakala, označovaný za tuneláře v souvislosti s OKD.

„Proč došlo k podpisu memoranda právě 17 dní před volbami? V době, kdy by vláda už neměla nic dělat a nic chystat, jako třeba rozdělení ČEZu, které je nepřijatelné. Uděláme maximum, aby memorandum bylo prohlášeno za neplatné. Lithium má zůstat v českých rukou, státní firma Diamo to určitě může zvládnout,“ uvedl na brífinku Babiš.

U řečnického pultíku se po Chvojkovi vystřídali předseda poslanců TOP 09 Michal Kučera, předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Později i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ten se hlavně strefoval do ČSSD a do samotného premiéra Bohuslava Sobotky.

„Pokud mne moralizuje člověk, který v roce 1996 podváděl, člověk, který udělal 400 miliard dluhů, člověk, který privatizoval OKD a člověk, jehož kámoš Březina radil paní Valachové, sociální demokracii, která nechtěla zdanit církevní restituce, člověk, jenž prodal OKD pod cenou, člověk, jehož strana neuznává pohledávku vůči Altnerovi, a člověk, který nadělal miliardové škody...,“ jal se Babiš plísnit předsedu vlády. Ten se totiž předtím rozhovořil o filmu Vrtěti psem a teď se prý jede schůze podle scénáře onoho filmu.

„Tento člověk mne tady moralizuje a mluví o vrtěti psem? Člověk, který podepsal první herní automat s Hušákem a nadělal miliardy škody, člověk – jediný premiér v Evropě, který se nedomluví anglicky a na večeři s generálním tajemníkem NATO dělá ostudu – tak tento člověk mne moralizuje? Loutka ČEZu, loutka Pokorného...?“ pokračoval kromě jiného Babiš.

ČSSD: memorandum posiluje pozici státu!

Dokument, o němž je stále řeč, podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Předseda hnutí ANO Andrej Babiš pak obvinil ČSSD „z krádeže za bílého dne“, operuje částkou dva biliony korun. Sociální demokraté naopak tvrdí, že memorandum posiluje pozici státu. Babiš se podle nich snaží překrýt své vlastní kauzy.

Memorandum řešila minulou středu vláda. Ministři za ANO neprosadili zrušení jeho platnosti. Senát naopak týž den vyzval politiky zejména z vládního hnutí a z KSČM, aby nenadřazovali své politické zájmy a způsob vedení volební kampaně nad zájmy Česka. Očekává se, že ve Sněmovně se budou kritici memoranda snažit prosadit výzvu kabinetu k anulování dokumentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…