Udělali z něj blbce, mají z něj strach? Stále veselo kolem Pavla Béma

01.04.2013 13:36

Do centra pozornosti se v souvislosti s policejním obviněním téměř celého vedení Prahy znovu dostal bývalý pražský primátor Pavel Bém. Reportáž mu věnovala i Česká televize v nedělním pořadu 168 hodin, kde mimo jiné zaznělo, že se ho někteří lidé možná bojí. Sám exprimátor tvrdí, že z něj před rokem zveřejněné odposlechy "udělaly blbce" a zničily mu politický život.

Udělali z něj blbce, mají z něj strach? Stále veselo kolem Pavla Béma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Když se řekne Opencard, jako by se řeklo Pavel Bém. Negativní reakce, jaké tento projekt stále vyvolává, patří zpravidla i tomuto bývalému primátorovi. „Jdu si koupit rohlík nebo květinu do květinářství a přitom se mi čas od času stane, že mě osloví nějaký mladík a řekne mi, co si o Opencard myslí. A činí mě za ten projekt zodpovědným,“ přiznal Pavel Bém v úvodní reportáži pořadu České televize 168 hodin.

Je však přesvědčen o tom, že projekt elektronické karty, která měla mít několik desítek funkcí, byl v obecném záměru nepochybně krok správným směrem, ale i o tom, že veškerá obvinění dopadají na jeho hlavu neprávem. „Já jsem nikdy na starosti informatiku neměl ani jsem ji nemohl mít na starosti, protože já jsem nikoli snad digitální nebo elektronický analfabet, ale prostě jsem úplně obyčejný prostý uživatel digitálních technologií a málo této oblasti rozumím,“ vysvětlil v reakci pro ČT.

Nevýhodnost nynější smlouvy si umí spočítat i žák základní školy

Když v minulém týdnu předala policie obvinění téměř kompletnímu vedení hlavního města Prahy včetně primátora Bohuslava Svobody za to, že její členové přidělili firmě Haguess zakázku v projektu Opencard bez řádné soutěže, vyrazil exprimátor do útoku a připomněl, že za jeho éry zaplatila Praha 22 milionů korun na podporu kartového centra Opencard, tedy 5,5 milionu korun ročně.

„Nové servisní smlouvy z roku 2012 se zavazují k proplacení ceny 88 miliónu za pouhé 2 roky, tedy 44 milionů ročně. Snad každý žák na prvním stupni základní školy si dokáže spočítat, jak strašně moc je současný smluvní vztah pro Pražany nevýhodný,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pavel Bém a podivil se nad tím, že se vedení města spokojilo s právním posudkem advokátní kanceláře Abott Legal, podle něhož bylo možné zadat předraženou zakázku bez výběrového řízení jedné firmě.

Kdyby udělal Bém to, co nynější vedení Prahy, odešel by v želízkách

„Nemohu soudit právní legitimitu takového kroku, naprosto přesně ale vím, že kdybych něco takového před čtyřmi lety udělal já, druhý den by nás neobviňovala Policie ČR na jednání Rady, ale nejspíš by si pro nás rovnou přišli a odvedli nás ´v náramcích´,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz Pavel Bém, jenž tvrdí, že vedení Prahy, které se jinak zaštiťuje bojem proti korupci, udělalo nevypsáním výběrového řízení na tak velkou zakázku fatální chybu.

Nad exprimátorovou aktivitou ve sdělovacích prostředcích se pozastavil mediální odborník Petr Žantovský. „To, že za Béma, abych citoval kuloáry, bylo na pražské radnici přehledněji a racionálněji, dnes ví všichni, i Bémovi největší kritici. Dnes tam panuje neskutečný chaos a rozhodování se tam odehrává mnohem neprůhledněji než za Béma a jeho lidí. Proto si myslím si, že mlčení by Pavlu Bémovi získalo v tuto chvíli více sympatií než jeho poměrně agresivní útok na Svobodu a stávající vedení radnice,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Protikorupční společnosti podaly trestní oznámení už na Béma

Advokátce Haně Marvanová je zase divné, že se nevyšetřuje základní smlouva. „Nadační fond proti korupci ve spolupráci s Veřejností proti korupci podaly v září 2012 trestní oznámení, které mířilo na členy rady v čele s Pavlem Bémem a na zástupce firmy Haguess. Trestní oznámení bylo velmi podrobně zpracované, pracovali na něm odborníci ve spolupráci s opoziční zastupitelkou Janou Ryšlinkovou, bylo doloženo i důkazy, že celá zakázka vznikla za velmi podivných nestandardních okolností a byla zásadně předražená,“ popsala pro ParlamentníListy.cz Hana Marvanová.

„Pozastavili jsme se nad tím, že případná trestní odpovědnost hlavních odpovědných osob, ať už na straně hlavního města Prahy, tak na straně společnosti Haguess nebyla předmětem vyšetřování,“ vysvětlila Hana Marvanová. Fondy si stěžovaly, že městské státní zastupitelství sdělilo obvinění pěti řadovým úředníkům, mimo jiné Jiřímu Chytilovi, který pomáhal rozkrýt celou kauzu.

Požadavek na dozorování vrchním státním zastupitelstvím nebyl vyslyšen

„On je vlastně whistleblower, na nekalé praktiky upozornil a pomohl odkrýt korupci, i když se možná dopustil nevědomky nějakého pochybení, protože se ocitl ve výběrové komisi hned poté, co nastoupil na radnici, ještě když byl ve zkušební době,“ upozornila advokátka, které se také nezdálo, že nejsou vyšetřovány hlavní odpovědné osoby, ale jen řadoví úředníci. Současně v trestním oznámení předkladatelé žádali, aby případ dozorovalo vrchní státní zastupitelství, protože došlo k větší škodě než 150 milionů korun.

„Bylo nám sděleno, že to nejde. A vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nám oznámila, že v postupu městského státního zastupitelství nebylo shledáno žádné pochybení. A to je všechno. Byla jsem s odpovědí nespokojena,“ připustila. Policie ani státní zástupci prý nemohou tvrdit, že nemají dostatek podkladů, trestní oznámení podrobně popisovalo situaci na dvaceti stranách a fondy mají podle Marvanové k dispozici „hromadu“ dalších dokladů. „Díky tomu pánovi, který je také obviněný,“ dodala pro ParlamentníListy.cz Hana Marvanová.

Primátorovy rady, aby raději mlčel, jeho předchůdce neposlechne

Exprimátor svůj postup objasnil poté, co ho jeho nástupce vyzval, aby byl v souvislosti s Opencard raději zticha. „Souhrou různých vlivů, podnikatelských zájmů, politických her a řady dalších okolností jsme dnes cejchováni jako zloději. A navzdory větě Bohuslava Svobody, pronesené v živém vysílání bulvárního televizního zpravodajství, kterou doporučuje, že by ´Pavel Bém měl především mlčet´, tak já na sobě tuto nálepku nenechám,“ prohlásil Pavel Bém.

Nad jeho osmiletým působením v čele hlavního města se ve zmíněném pořadu České televize zamyslel i komentátor Reflexu Bohumil Pečinka. „Pavel Bém nepochopil, že jsou určité hranice mezi světem byznysu a politikou. A že ten svět, který ho obklopuje, ho prodává a prodává kontakty na něho způsobem málo vídaným,“ poznamenal Bohumil Pečinka na adresu exprimátora.

Komentátor tvrdí, že je vyloučené, aby se Bém stal znovu poslancem

Bývalý první místopředseda ODS, jemuž ke druhému primátorskému období pomohla nevídaná nadpoloviční většina pražských voličů v roce 2006, se musí nyní spokojit už jen s funkcí řadového poslance. „Jedni ho mají za podivína, druzí se ho bojí, všem dohromady je nepříjemný, chodí kolem něj po špičkách a neví, co si o něm myslet,“ popsal atmosféru panující kolem Pavla Béma komentátor Reflexu.

„Je téměř vyloučené, aby se stal znovu poslancem. Já si myslím, že je jeho velká chyba, že se snaží dokázat, že nebyl špatný primátor tím, že se snaží udržet ve vysoké politice,“ dodal ještě Bohumil Pečinka. Bývalý první muž Prahy však na politiku nezanevřel ani skandálech, co s ní zažil. „Politika je zajímavé řemeslo, ale je to také rizikové podnikání,“ přiznal Pavel Bém v pořadu 168 hodin.

Nevzdá se, i když mu hloupá aféra zničila politický a poškodila osobní život

Evidentně však chce bojovat za očištění svého jména. „Hloupá aféra mi před rokem zničila politický život a nesmírně poškodila mně i mým blízkým život osobní. Bůh ví, jak získané, a Bůh ví, proč zveřejněné údajné odposlechy ze mě udělaly blbce, ale s tím bych se jěště dokázal srovnat. Nesrovnám se ale s tím, abych byl označen jako příčina všeho zla,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz odhodlaně Pavel Bém.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…