Údery Petříčkovi a Šojdrové za sirotky: Nebude se jim číst snadno

19.02.2019 19:22

ANKETA Přijme nakonec Česká republika údajné syrské sirotky? Návrh v úterý podpořil ministr zahraničí Tomáš Petříček. Většina politiků, které ParlamentníListy.cz oslovily, je ovšem proti. Výjimkou nejsou ani názory, že by Petříček měl na postu ministra skončit, což zaznělo i z jeho domovské ČSSD.

Údery Petříčkovi a Šojdrové za sirotky: Nebude se jim číst snadno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Tomáš Petříček v obležení novinářů

Ministr zahraničních věcí uvedl, že by Česká republika měla přijmout údajné syrské sirotky, jak to prosazuje lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová. Podle ministra zahraničí jsme dost velká země na to, abychom 15 „malým dětem“ pomohli.

„Pan premiér plánuje výstavbu centra pro 50 sirotků v Sýrii a postupně chce toto centrum rozšířit. To je opravdová a záslužná pomoc ohroženým dětem. Přesouvání dětí do cizího prostředí – jako by byly balíky slámy – je mimořádně neetické politikaření,“ komentoval to na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

ParlamentníListy.cz se proto zeptaly politiků, co o Petříčkově názoru soudí, případně zda tím vystupuje proti jednotné politice vlády, která ústy jejího předsedy prosazuje pomoc přímo v místě.

Anketa

Michael Kocáb naznačil, že Rusové mají na Zemana kompromitující archiválie. Myslíte, že má pravdu?

8%
92%
hlasovalo: 14223 lidí

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který je v Izraeli, na dotaz redakce nereagoval.

Exministr zahraničí, čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg, podporuje obě varianty. Jak přijetí nyní vybraných dětí, tak pomoc v místě. 

„Neměli bychom vyloučit jakýkoliv způsob pomoci a navzájem se přestat kacéřovat. Je dobré pomoci na místě, ale sirotků bychom se ihned měli ujmout,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

Naopak první místopředseda Poslanecké sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip míní, že ministr zahraničních věcí poškozuje jednotný postup vlády. 

„Dělá to proto, aby poškodil jednotný postup vlády, ale i popírá politiku ČSSD, když podporuje diplomaticky nepřijatelné aktivity europoslankyně za KDU-ČSL,“ řekl Filip.

„Pan Petříček a paní Šojdrová se chtějí postarat o sirotky ze Syrie, Afghánistánu, Iráku a dalších zemí, zatímco já bych se mnohem radši postaral o sirotky z Čech, Moravy a Slezska. Paní Šojdrová asi zapomněla, kdo ji zvolil, aby zastupovala jeho zájmy. Pan Petříček má v tomto ohledu situaci mnohem jednodušší, protože jeho nezvolil nikdo a nikam. Možná tedy hodlá v budoucnu kandidovat v Sýrii nebo v Afghánistánu a v takovém případě jeho konání rozumím,“ řekl redakci poslanec a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, Petříčkův stranický kolega.

Za ministra ani svou stranickou kolegyni se nepostavil europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. „Pan ministr by se měl seznámit nejdříve s celou problematikou a pak dělat závěry. Nechápu, proč chce například do České republiky stěhovat marocké a pákistánské děti a jak to právně zdůvodní. Jsem pro pomoc, ale která bude mít hlavu a patu. Zatím mě nikdo v mém názoru nepřesvědčil. Ty děti nejsou sirotci. Jen jsou bez doprovodu. Tak je pojďme vrátit do biologických rodin a pomozme těm rodinám. To podle mě má větší význam,“ má jasno Zdechovský.

Předseda hnutí SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura konstatoval, že si ministr Petříček na rozdíl od premiéra Babiše na nic nehraje a otevřeně hájí promigrační politiku.

„Pan Petříček z ČSSD jedná tak, jak mu velí proimigrační a multikulturní program ČSSD, a na rozdíl od pana premiéra si na nic nehraje a vítá otevřeně migranty a bruselské diktáty s netajenou radostí a podřízeností vládě Junckera a Merkelové. Pro hnutí SPD je takové jednání zcela nepřijatelné,“ řekl Okamura.

Sociálnědemokratický europoslanec Jan Keller navrhuje Petříčkovo odvolání a jeho nahrazení novým ministrem, který bude hájit politiku vlády. 

„Pokud je to pravda, pak si myslím, že by naší zemi slušel jiný ministr zahraničních věcí. Akce paní Šojdrové nabírá už kafkovských rozměrů. Syrští sirotci nejsou sirotci, ale nedoprovázené osoby, které jsou z Maroka, Afghánistánu, Pákistánu a bůhví odkud. Tady už vůbec nejde o Sýrii, ale o koordinovaný útok na premiéra naší země. Docela by mě zajímalo, kdo dává k podobným útokům pokyny,“ zamýšlí se.

Petříčkův návrh odmítá i další z europoslanců, Kateřina Konečná z KSČM. „Logiku pana Petříčka už se ani nesnažím chápat. Myslím, že máme spoustu českých dětí, kterým je třeba pomoct, a na ty bych se zaměřila primárně. Nepřipadá mi vhodné přemísťovat syrské děti přes půl světa. Jako KSČM stále opakujeme, že nejsme proti pomoci, ale pomoci v místě. Tam to má smysl. A to je i tento případ,“ řekla redakci Konečná.

„Petříček čím dál víc dokazuje, ne že by neměl ministrem být, ale že se jím vůbec neměl stát! Je to jeden exces za druhým, co předvádí. Myslel jsem si, že jeho obdiv fašounům na Ukrajině nemůže být překonán. Je ale tak schopným, že ‚září‘ dalším. Asi se k němu ještě nedonesly zprávy, jak paní poslankyně vychovala svého synáčka, a už ji podporuje, aby mohla své vychovatelské umění ukazovat na dalších. Kolik si jich od ní pan ministr vezme k sobě, do své rodiny, na vychování? Všechny jeho kroky jdou výrazně proti záměrům vlády a jejího premiéra. Myslím, že už by konečně i předseda ČSSD Hamáček si měl uvědomit, že Petříček je ostudou jeho strany, a měl by dohodnout jeho výměnu. Nemyslím si, že by ČSSD na tom byla personálně tak špatně, aby Petříčka musela na tak důležitém místě nadále držet. Měl by si uvědomit, že takový ministr je ostudou jím vedené strany,“ vzkázal sociální demokracii senátor Jaroslav Doubrava.

Postoje ministra Tomáše Petříčka z ČSSD je podle místopředsedy poslaneckého klubu komunistů Leo Luzara těžké pochopit, natož vysvětlit. „Měl by si tudíž tento mladý politik uvědomit, že v této konkrétní věci jde i o životy lidí a nelze zde za rok říci: já to tak nemyslel, já vlastně vůbec nemyslel, ale pouze dělal jen to, abych se za každou cenu vymezil a zviditelnil,“ uvedl Luzar.

„Pan Petříček má plnou podporu pana premiéra. Jen se o tom nesmí mluvit. Někdo tu špinavou protičeskou práci ve vládě Andreje Babiše dělat musí, jinak by se osa zla Brusel, Berlín, Paříž zlobila, a to si pan premiér nemůže dovolit. A proto bude vždy ve vládě mít nějakého toho Pocheho poskoka a voličům velmi umně lhát, že on jako teda nesouhlasí, i když by vše mohl vyřešit během pár okamžiků,“ reagoval poslanec SPD Lubomír Volný.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…