Umělci a osobnosti: Babiš je hovado a nebezpečný člověk, já prostě fandím Kalouskovi. Babiš to s námi myslí dobře, Kalousek lže

28.05.2015 7:38

Úterní mimořádná schůze poslanců k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě se změnila v několikahodinový maraton osobních výpadů a faktických poznámek. V nich kralovali převážně Andrej Babiš a Miroslav Kalousek. Co si o těch dvou myslí herec Oldřich Navrátil, písničkář Jaroslav Hutka, podnikatel Radim Jančura a režisér Jiří Svoboda?

Umělci a osobnosti: Babiš je hovado a nebezpečný člověk, já prostě fandím Kalouskovi. Babiš to s námi myslí dobře, Kalousek lže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Návrh rozpočtu na rok 2015 dospěl ve sněmovně do třetího čtení

Anketa

Který z těchto politiků je pro vás přijatelnější?

hlasovalo: 5095 lidí

V Poslanecké sněmovně se v úterý pokusila pravicová opozice vyhodit ze sedla kabinet Bohuslava Sobotky. Kvůli střetu zájmů Andreje Babiše. A také kvůli biopalivům. Pro nedůvěru vládě nakonec hlasovalo jen 47 poslanců TOP 09, ODS a Úsvitu, takže se konec kabinetu na závěr nekonal. Mimořádná schůze poslanců k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě se ale změnila v několikahodinový maraton mnohdy osobních výpadů a faktických poznámek.

„Vy jste mě zplodili, vy, zkorumpovaná pravice! Vždyť já jsem byl volič ODS. Kdybyste nekradli a nepodváděli, tak bych tu nestál,“ hřímal za sněmovním pultíkem třeba ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš.

Podle něj šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek stále jen lže a on a ani jeho firma Agrofert žádný prospěch z daňové podpory biopaliv nemá. „Moje firma investuje do jedlého řepkového oleje,“ vysvětloval Babiš. A do Kalouska ještě pálil slovy, že to byl naopak on, kdo v Česku kradl předchozích dvacet let.

A Kalousek? Ten třeba poslancům ANO napůl žertem naznačil, že se možná bojí toho, aby na ně Andrej při svém „východním temperamentu“ nevzal nůž nebo sekyru. A k tomu vyjádřil i obavu, že hrajeme o udržení demokracie v západním slova smyslu, a že děti a vnukové dnešních zákonodárců se jednoho dne mohou ptát: „Tatínku, nebo dědečku, tys to tenkrát neviděl?“

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

Jenže Kalousek hrál hlavní roli v dolní komoře i minulý týden. Tehdy kvůli prodloužení daňové podpory biopaliv nařknul celou vládu z toho, že to je parta lhářů, korupčníků a zlodějů.

Kdo z těch dvou má ale pravdu?

„Já si myslím, že v této konkrétní věci se pan ministr Babiš asi do střetu zájmů dostává, protože otázka prodloužení bonusu z veřejného rozpočtu se dotýká právě podnikání, které pan Babiš provozuje,“ zmínil k tomu pro ParlamentníListy.cz režisér Jiří Svoboda.

Na poznámku Babiše, že to byl právě Kalousek, kdo tady „dvacet let kradnúl“, se jen pousmál.

Vzpomeňme na to, jak to bylo na obraně!

„Já bych se v tomto Kalouska ani nezastával. Myslím si totiž, že Andrej Babiš má do značné míry pravdu. Souhlasím s ním třeba v tom, že těch problémů, které obklopují pana předsedu klubu TOP 09 je nemálo a že si vždycky dokázal připravit půdu tak, aby nebylo možné prokázat jeho přímou zodpovědnost a jeho kroky třeba v době jeho působení na ministerstvu obrany, kde byl náměstkem. On tam sice některé zákony nenavrhoval osobně, je ale zajímavé, že často byly prospěšné těm firmám, které mu byly nějak spřízněné,“ zdůraznil Svoboda.

Proto je podle něj úsměvné, když zrovna Kalousek mluví o vládě korupce, když on sám byl součástí těch nejkorupčnějších vlád novodobé historie. „A byl v nich dokonce ministrem financí a měl vliv i na jiné resorty a je známo, jaké poměry tam panovaly...Když zloděj křičí chyťte zloděje, tak pak je to vždy na pováženou,“ řekl na konto exministra režisér.

Prý jej nijak neudivuje ani to, když Kalousek používá tvrdých slov. „U něj zřejmě není snaha získat veřejným vystupováním nějakou popularitu, ono totiž takovéto vyjadřování začíná už být součástí jeho osobnosti. Už by asi bez toho nemohl být, aby nenadával nějakému svému kolegovi a nevytvářel v dolní komoře prostředí animozit. O Kalouskovi je navíc veřejnosti všeobecně známo, že přežene někdy i hladinu alkoholu, ale aby se to prokázalo, tak by poslanci museli dýchat před vstupem do jednacího sálu do dechových trubiček,“ zhodnotil pak Kalouskovo chování.

Jak na něj působí hádky v dolní komoře? „Sněmovna je určitý uzavřený systém, který trpí trvalou ponorkovou nemocí. Někteří lidé tam jsou příliš dlouho a určité zlozvyky, které se tam postupně zakořeňovaly, tak dosahují určitého vrcholu, který vypovídá především o intelektuální úrovni Sněmovny jako celku, protože tam je málokdy slyšet věcnou argumentaci k jednotlivým zákonům a jednotlivým pozicím. Často se tak sněmovní debata dostává jen do roviny emocionální. Koneckonců, když zasedala Sněmovna za první republiky v Rudolfinu, tak tam občas po sobě házeli i částmi lavic. V parlamentech východních nebo arabských zemí se zase poslanci škrtí. No a na Ukrajině jim dokonce hrozí tím, že budou lynčováni. Celková kultura jednání poslanců v některých zemích – kam patříme i my – se prostě zhoršila a dostává se už na hranici, kdy voliči nechodí k volbám. Politické strany v Česku by si podle mne měly mezi sebou vysvětlit, zda vůbec nějaké voliče u voleb chtějí mít,“ dodal Jiří Svoboda.

Hutka: Babiš se u Kalouska ani moc neseknul

Hudebník a moderátor Jaroslav Hutka to o moc růžověji nevidí. Přestože prý nemá rád Andreje Babiše, tak kupodivu v jeho hádkách s Kalouskem nefandí ani druhé straně, tedy Miroslavu Kalouskovi. Proč? Kalouska prý také zrovna moc nemusí.

„Přestože mi Kalousek není vůbec sympatický a nevěřím mu, tak na druhou stranu i tito lidé řeknou někdy pravdu. Podle mého soudu ale ministr Babiš ve střetu zájmů je a jako ministr financí podle mne může ovlivňovat věci, které mají vliv na zisk jeho firmy. Sice nemusí krást, ale někde se může o nějaké to procento v dotacích pohnout a pak jsou z toho velké příjmy. To je ale nepříjemné a nevhodné, to by politik neměl připouštět a měl by být nějakým způsobem nad touto věcí,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Hutka.

Neumí si prý vysvětlit fakt, že lidé Babišovi tolik věří. „Je asi u nich obecná pravda, že kdo už má hodně peněz, tak již krást ve státním nebude. On sice asi opravdu nemá zapotřebí krást, ale i přesto je katastrofou naší politiky, že se zrovna takový člověk dostal k moci,“ zmínil Hutka na konto ministra financí.

Když ale Babiš řekl Kalouskovi, že „dvacet let kradnúl“, tak to se podle něj ani moc nesekl. „Já jsem totiž také přesvědčen o tom, že v minulosti kradli, jak mohli. Určitě každý z nich měl nějakého svého kmotříčka, který ‚odsával‘. To bylo především u ODS běžnou věcí, takže to, co Babiš řekl, byla pravda. On jim v podstatě nastavil zrcadlo. Je smutné, že tomu tak bylo, ale je to tak. Jenže hádky, které včera ve Sněmovně proběhly, jenom odvádějí pozornost od podstatných věcí. A utvrdilo to podle mne lidi i v tom, že poslanci ve Sněmovně moc nepracují a jenom předvádějí divadlo. Pro mne osobně je pak sledování jednání poslanců jen ztrátou času. Jde tam totiž o ovlivňování schopnosti vnímat, jak se věci fakticky dějí,“ pronesl dále Hutka a zdůraznil při tom, že on osobně kdysi TOP 09 volil, ale k této straně již ztratil důvěru.

„Já mám rád Karla Schwarzenberga, ale nechápu jeho závislost na Kalouskovi. Je to takové divné a podle mne i škodlivé. Je to asi také důvod toho, proč prohrál prezidentské volby. Už dlouho to táhne s Kalouskem, a tím podle mne u lidí ztratil důvěru,“ dodal Hutka.

Babiš je hovado...

Herec Oldřich Navrátil ParlamentnímListům.cz řekl, že on byl a stále je věrným fanouškem TOP 09. „Já fandím prostě Kalouskovi, jakkoliv na něj všichni plivou. A Babiš? To je prostě jen velký hovado! Vím z jeho kruhů, co je to zač, je to prostě nebezpečný člověk,“ poznamenal Navrátil. Podle něj má rozhodně Kalousek pravdu v tom, když Babišovi doporučuje, ať jde řídit jiné ministerstvo.

„Když už Babiš chtěl být ministrem, tak si samozřejmě vybral pro sebe to nejlukrativnější ministerstvo. Kalousek má pravdu v tom, že by měl jít dělat třeba ministra práce a sociálních věcí, protože ten střet zájmů je u Babiše tak evidentní a do nebe volající a navíc nikde jinde v civilizovaným světě není možný,“ uvedl Navrátil.

Nad Kalouskovým slovníkem se prý nemračí. „Je to prostě jeho způsob vyjadřování, na to nemusí být ani opilý. Mne jeho tvrdý způsob je docela sympatický. Jenže protože jsem volič TOP 09 a fandím Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi, tak možná nejsem objektivní,“ dodal k tomu Navrátil.

Jančura: Babiš má velkou pravdu!

Jeho opakem je pak podnikatel a majitel dopravní společnosti Student Agency Radim Jančura. Ten totiž jednoznačně fandí Andreji Babišovi.

„Já sice věřím panu Babišovi už dlouho, ale přesto mám výhrady k oběma, tedy jak k panu Kalouskovi, že lže a překrucuje fakta, tak i k panu Babišovi, že nedokáže pořádně vykomunikovat svou pravdu,“ spustil překvapivě Jančura.

„Pokud má Kalousek na biopaliva jiný názor a pokud ví, jak docílit deseti procent biosložky poměru v pohonných hmotách, tak nechť s tím přijde a je to vyřešené, a to bez ohledu na to, zda pan Babiš vlastní nebo nevlastní fabriku, která tuto biosložku vyrábí,“ podivil se Jančura Kalouskovi.

Podle něj by se měl Miroslav Kalousek zlobit především sám na sebe, neboť pokud chce kritizovat Andreje Babiše a vládu Bohuslava Sobotky za biopaliva, tak by se měl rozpomenout hlavně na to, že to byl právě on, kdo na tuto praxi – tedy míchání biosložky do pohonných hmot – vůbec přistoupil.

„Pan Kalousek se snaží ovlivnit veřejné mínění ve smyslu, že je Babiš absolutně neschopný. On je ale podle mne jen neschopný v tom vykomunikovat jednoduché věci. Babiš má však velkou pravdu když tvrdí, že si ‚topka‘ a ODS kdysi stát a trh rozdělily a kradly pak ve velkém. Vzpomeňme na pana Šišku a na výplatu sociálních dávek,“ připomněl Jančura.

„A že Kalousek nařknul vládu z toho, že to jsou korupčníci a lháři? V Parlamentu je prostě taková kultura a s tím se musíme už smířit. Já ale pana Babiše znám velmi dobře a vím, že to s tímto státem nemyslí špatně. Přece nikdo nemůže věřit tomu, že když si vydělává šest miliard ročně, tak pak jde do politiky jen kvůli tomu, aby si vydělal nějakých pár ušmudlaných peněz navíc?“ otázal Jančura.

Prý mu Babiš osobně mnohokráte řekl, že lituje dne, kdy se rozhodl do politiky vstoupit. „On je ale bojovník, a tak mu nezbývá nic jiného, nežli tu hru dohrát, neboť by jinak odešel jak zpráskaný pes a zbytek života by pak chodil kanaláma. Určitě by se pak styděl i sám před sebou, že z politiky odešel jako lůzr,“ dodal Jančura na konto šéfa ANO.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…