Už je fakt zle. Cikáni vyhrožují podřezáváním dětí, varují politici

16.02.2012 14:56

Politici jsou stále více znepokojeni narůstající agresivitou příslušníků nepřizpůsobivé romské menšiny. Deník.cz informoval, že sociální pracovnice Městského úřadu v Králově Dvoře již delší dobu čelí vulgárním nadávkám a urážkám s rasistickým podtextem ze strany Romů. Politici nejsou takovým chováním vůbec překvapeni.

Už je fakt zle. Cikáni vyhrožují podřezáváním dětí, varují politici
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Romové ve Varnsdorfu

Nadávkami typu „ty bílá píčo“ ji při pravidelných návštěvách bytů, které městský úřad pronajal sociálně nepřizpůsobivým, slovně napadají někteří z Romů. Situace podle Deníku.cz vygradovala během uplynulého víkendu, kdy někdo tyto sprosté urážky nastříkal barvami na zdi uvnitř domu i se jménem sociální pracovnice.

Oslovení politici mají podobné zkušenosti a neřešená agresivita Romů může podle nich nadále gradovat. Podle nich musí přísněji jednat stát, aby Romové nebyli povzbuzováni jeho nečinností.

„Podle zákona o potrání rasismu by je měli potrestat. Tvrdě, rychle a nekompromisně,“ uvedl stručně senátor ČSSD Vladimír Dryml.

Podřežeme vám děti, vyhrožují Romové

Senátor KDU-ČSL a bývalý starosta Vsetína Jiří Čunek událostí vůbec není překvapen a sám zažil ještě mnohem horší věci. „Moje zkušenost je, že tento způsob vyjadřování je pro poměrně velkou část těchto lidí, ne ale pro všechny Romy, běžným typem oslovení při setkání s pracovnicemi našeho úřadu. Dokonce tam velmi často docházelo k vyhrožování podřezáním dětí, různým kletbám a podobně,“ řekl ParlamentnímListům.cz Čunek.

Podle něho je v podobných případech problémem to, že existuje zákon, který hovoří o ochraně soukromí a osobních dat.

Policista a tvrdší postup

„To dává těmto lidem velkou možnost, že toho zneužívají, protože ty pracovnice s tím klientem z důvodu ochrany osobních dat byly samy, takže my jsme to nakonec řešili tak, že při určitých jednáních s těmi určitými rizikovými Romy tam byl přítomen městský strážník, který byl těsně za dveřmi či v blízkém spojení, abychom zároveň vyhověli zákonu o ochraně soukromí, a zároveň uchránili naše pracovnice, protože některé z nich po negativních zkušenostech žádaly, aby byly přeloženy na jiné pracoviště k normálním klientům, protože tohle nechtěly snášet a psychicky je to velmi deptalo. Nejhorší byly ty vyhrůžky typu: my si tě najdeme, když nám nedáš pořádnou dávku, my si počkáme na tvé děti. To už bylo samozřejmě horší. Naše pracovnice si na to sprosté oslovení už zvykly, na ty výhrůžky si již samozřejmě zvyknout nemohly a to jsme museli řešit,“ uvedl senátor.

„Také jsem to řešil tak, že jsem řekl těm pracovnicím, aby mi prozradili, kdo jim nadává a vyhrožuje, a pak jsem osobně za těmi Romy zajel a řekl jim: jestli se budete chovat takhle, uvidíte, co s vámi to město udělá. Už jsem dál nespecifikoval, co s nimi uděláme, ale většinou to hodně zabralo, protože když do ochrany pracovnic se vložil i starosta, tak většina z nich ustala, protože věděla, že může být zle a zaměříme na ně svou pozornost,“ doplnil.

Komplexní řešení

Čunek si myslí, že musí existovat komplexní plán řešení problémů s Romy a pomoci může jejich převýchova téměř již od kolébky. V současnosti se řeší jen následky, ale neodstraňují se příčiny.

„Že někam pošleme policii či vojsko, vyhodíme za to sto milionů, je asi jako kdyby se rodiče nestarali o své děti do jejich patnácti let a najednou by začali řešit, co s tím. Řešení není okamžité, ale řešení je v dlouhodobé práci s komunitou, což bylo i obsahem koncepce, kterou jsem předložil já a kterou z velké části převzala vláda, která s tím ale nic nedělá,“ uzavřel Čunek.

Pokud nechtějí Romové přijmout pravidla, ať odejdou

Senátora Petra Pakostu chování Romů z Králova Dvora také nepřekvapuje. „Vzhledem k narůstající agresivitě této nepřizpůsobivé minority mě to vůbec nepřekvapuje. V mém volebním obvodu se něco podobného v nějakém rozsáhlejším měřítku naštěstí neděje. I když například v Josefově či Jaroměři existuje určitá kriminalita či zhoršená kvalita života pro normální pracující lidi, kteří se chovají řádně. Je pozitivní, že jednotlivá města a obce začala důrazněji a důsledně vymáhat svá práva, jako je placení nájemného v obecních bytech, placení pokut či vynucování veřejného pořádku. Tato důslednost přináší ovoce, zejména například v Náchodě. Romové zde žijí a musejí přijmout pravidla naší společnosti. Pokud je přijmout nechtějí, tak ať odejdou,“ řekl redakci Pakosta.

Pakosta míní, že aby se podobným případům zabránilo, měli by chodit se sociálními pracovníky příslušníci městské či státní policie.

Kde to skončí? Budou Romové fyzicky likvidovat ostatní?

„Ta by měla v případě, že agresivita přeroste únosnou mez, zasáhnout. Ti pachatelé by určitě měli být za své rasistické výlevy potrestáni. Tady je nezbytné, aby orgány činné v trestním řízení zasáhly a konaly, protože začíná to u verbálního napadání a nastříkání nápisu na zeď, ale může to příště pokračovat tak, že ji tam fyzicky ublíží, zmlátí, znásilní či dokonce fyzicky zlikvidují. To všechno možné je, pokud stát nebude konat,“ varuje Pakosta.

„Jejich agresivita bude narůstat a otázka je, kde to skončí. Protože jestliže si Cikán tohle jednou dovolí a nesetká se to s trestem, tak si příště dovolí ještě víc. A když nebudou konat státní orgány, tak normální běžný slušný občan, který to vidí, nastává u něj pocit frustrace, že stát nehájí zájmy občana, který řádně žije a platí daně, a pachatelé uniknou trestu. Pak nutně v reakci vznikne nějaká domobrana a ta frustrace může skutečně vyústit v dost vážnou záležitost,“ upozorňuje Pakosta, který říká, že rasistickými nadávkami to začíná a končí to mačetovými útoky či vraždami.

Tady je Česká, nikoli Romská republika

Podle místopředsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupky chování Romů a jejich rasistické urážky hovoří samy za sebe. „To jenom podtrhuje všeobecný názor na ně a absolutně mě to nepřekvapuje. A takové věci se budou hrotit a stupňovat, pokud se s tím něco neudělá. Jelikož jsem žil v Americe, tak nechci, aby to u nás s menšinami došlo tak daleko jako tam. Aby se u nás ve školách povinně vyučovala romština, na úřadech se vystavovaly dokumenty v romštině a museli tam pracovat lidé, kteří mluví romsky, to už by bylo moc. Tady je Česká republika, tady se bude mluvit česky a tady se budeme chovat všichni slušně,“ řekl redakci Chaloupka.

Jaké je řešení? „Já vím, že za to budu asi zase napadaný, ale my jsme na ně slušnost a podbízivost zkoušeli už několik desetiletí a obracelo se to proti nám. Když není možné ukázat prstem na konkrétní osobu, viníka, který toto či něco podobného provede, tak se musí dát zodpovědnost na celou tu komunitu. A říct jim: udělejte si pořádek mezi sebou, nebo budete trpět všichni, celá komunita. A tím trpět myslím, že se jim všem zkrátí sociální dávky nebo něco takového. Tím, že se schovají do davu, tím ten trestný čin či přestupek nezmizí,“ dodal poslanec.

Rasismus naruby

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby je tento typ slovníku u určité skupiny tohoto etnika obvyklý. „Znám to, bohužel jak z MHD, tak z ulice. Paradoxně u té části, která se do ČR přistěhovala ´za příbuznými´ z východu, nepracuje, ale za to ráda požívá a vyžaduje sociální a menšinové výhody. Je to medvědí služba pro slušné Romy. A do očí bijící neschopnost či neochota státu tento jasný rasismus naruby důrazně řešit. Ihned obvinění z rasismu, zavřít, eventuálně vyhostit,“ zlobí se Koskuba.

„Bohužel takto líné, slepé a hluché státní orgány činné v trestním řízení zadělávají na pochopitelnou rasovou nesnášenlivost. Smutné a krátkozraké. Jinak: nechť někdo takto zkusí mluvit třeba o Izraelcích. To by byl mazec! Takže ono to jde, když se chce a musí. Je zvláštní, že někteří jsou prostě ´rovnější´mezi rovnými. Toto odmítám,“ dodal poslanec ČSSD.

Rozklad pokračuje

Rozloben je i senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava. „Ten rozklad pokračuje i mezi samotnými Cikány. V Ústí se pokoušeli založit jakousi stranu a jejich pokladník jim utekl s penězi ještě, než to založili. Případ s tou úřednicí ukazuje, že už úplně ztrácejí soudnost. Vyhánět lidi, kteří jim chtějí pomoci, to už je vrchol. Co vůbec chtějí? Stojí o tu pomoc?,“ řekl redakci senátor Doubrava.

Ještě jako starosta obce Telnice problémů příliš neměl, protože Romů tam moc nebydlelo. Zná ale spoustu podobným příhod z Ústí nad Labem.

Cikáni chtěli zmlátit pracovnici úřadu

„Měl jsem tam jednu rodinu a zanedlouho se k nim do baráku nastěhovali další. Když se začali roztahovat po vesnici, tak jsem za nimi zašel a řekl jsem, že ještě jednou uslyším, že se potulují po cizích zahradách, tak bude zle. Pak zvedli kotvy a odstěhovali se pryč. Někteří z té rodiny byli neproblémoví. Dokonce jsem jednomu umožnil vykonat alternativní trest. V Ústí ve čtvrtích Předlice či Krásné Březno se podobné případy jako v tom Králově Dvoře staly. Musel jsem zasáhnout, aby tam sociální pracovnici nezmlátili. Čili, že se takto chovají, není nic výjimečného,“ říká Doubrava.

Ten si myslí, že by sociální pracovnice měly chodit ve více osobách, aby si případně mohly i dosvědčit, že je Romové rasisticky napadali, či by měly chodit v doprovodu strážníků. „Řešení také je, že například ústečtí policisté mají malé kamerky připnuté na uniformě a nahrávají si celý průběh jednání s lidmi. Tohle by také mohlo dokladovat takové nepřístojné chování. Další věc je otázka trestu za takové agresivní a rasistické chování, aby se prokázalo, že i mezi Cikány jsou rasisti. Pokud je rasismus trestným činem pro všechny, nevím, proč by neměl být trestným pro Cikány,“ míní senátor.

Neplatící rasisté

Starosta Králova Dvora Petr Vychodil je jednáním nepřizpůsobivých Romů otřesen. „Nejedná se o ojedinělý případ, ale tento je s nádechem rasistického podtextu a urážkou sociální pracovnice městského úřadu. To nemá obdoby,“ uvedl pro Deník.cz k incidentu Petr Vychodil.

V bytech patřících městu ve zmíněném domě žijí sociálně slabé rodiny, které zde platí velmi nízký nájem. „Přesto některé rodiny nájem neplatí a městu stále dluží peníze. V této době projednáváme s právní kanceláří vystěhování tří rodin, a to z důvodu ukončení smlouvy nebo permanentního neplacení nájemného,“ informoval starosta Králova Dvora s tím, že bude žádat důkladné vyšetření incidentu a případně i ukončení nájemních smluv podle zákona.

„Sociální pracovnice města je velmi otrlá paní, ale i přesto jsem rozhodl, že do domu, kde nepřizpůsobiví občané bydlí, nebude po těchto nepříjemných událostech chodit na návštěvy sama. Kdykoli tam půjde, bude mít s sebou kvůli bezpečnosti mužský doprovod,“ řekl starosta Králova Dvora Vychodil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…