Už se těšíte na Fialovu vládu? „Povinné očkování 60+, a hlavně nenechat mluvit Válka!“

12.11.2021 4:43 | Kauza

Bezradnost. Tímto slovem můžeme označit situaci, ve které se nachází Česká republika. Ačkoli počet nakažených koronavirem roste a dostává se nad nebezpečnou hranici deseti tisíc denně, budoucí vláda Petra Fialy prakticky nenabízí jediný konkrétní postup. ParlamentníListy.cz v té souvislosti hovořily s několika zástupci ODS, kteří to ovšem vidí jinak. Za hlavní příčinu potenciálního neúspěchu už předem odsoudili aspiranta na post ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP 09.

Už se těšíte na Fialovu vládu? „Povinné očkování 60+, a hlavně nenechat mluvit Válka!“
Foto: KDU-ČSL
Popisek: AntiCovid tým SPOLU - Bohuslav Svoboda (ODS), Vlastimil Válek (TOP 09) a Marek Výborný (KDU-ČSL)

Vyhrocené vztahy mezi Andrejem Babišem a poslancem Válkem byly patrné už na konci října letošního roku. Předseda kabinetu tehdy chtěl Válka pozvat na odbornou diskusi. Ten s tím nejprve neměl problém, poté otočil.

Anketa

Jste pro zavření hospod a restaurací? (Ptáme se od 10. 11. 2021)

14%
75%
hlasovalo: 23659 lidí
„Už to, že premiér Babiš vzbuzuje ve veřejnosti pocit, že se nás snaží vtáhnout do debaty s odbornými komisemi, je naprostá lež. Chce nás vtáhnout do debaty s politiky ANO… ale o čem se mám bavit s právníkem Vojtěchem, s agrobaronem Babišem?“ vypálil Válek v rozhovoru pro server Seznam Zprávy.

Ve vládě s estébákem prý sedět nebude.

Po dalších dvaceti dnech je situace prakticky beze změny.

Budoucí a současná vláda se doposud nebyla schopna sejít a říci řešení k další vlně pandemie. Klíčové bylo dění týkající se obsazení vrcholných postů v rámci PSP.

Právě na to se redakce zeptala několika členů ODS. Ti však příkrou kritiku odmítli.

„Není to tak, že by nebyl plán. Je, ale nejsou úplně dořešena personální obsazení,“ uvedl jeden ze zdrojů. „Profesor Válek je už i v rámci ODS negativně vnímaný,“ přidal.

Budoucí koalice si je prý velmi dobře vědoma, jak rychle se může otočit mediální prostředí.

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí
„Negativní věci okolo zdravotnictví se hodí přímo na Válka. S ním se opravdu nepočítá dlouhodobě,“ uvedl poslanec ODS. Potvrdil tím informace ParlamentníchListů.cz ze začátku listopadu. Napsali jsme tehdy, že profesor Válek jako budoucí ministr má mít nejkratší „trvanlivost“. Zdroj také přidal obavu z jeho manažerských schopností. „Vlastík zastává pozici profesora radiologie, ale to není totéž jako řídit resort, panují z něho obavy, jeho komunikace na veřejnost bude hodně hlídaná,“ doplnil s tím, že čím míň se objeví v médiích, tím líp pro celou vládu.

„Tak si vezměte třeba lidovce Jurečku. On je v poradním týmu proti koronaviru, přičemž jediné, kolem čeho lítal, bylo MPO. A další lidé běhali kolem jeho bráchy, aby se neprovalilo, v čem všem jede a podniká,“ dodal trochu tajemně.

O Jurečkově starším bratrovi Lukášovi se psalo především v roce 2017, kdy se potvrdilo, že na Ministerstvu zemědělství působí jako placený poradce. Ministrem byl v té době pochopitelně Marian Jurečka. Oba z KDU-ČSL.

To ale nebylo vše, co z análů ODS vypadlo.

Mezi některými občanskými demokraty se prý vedla neformální diskuse o zavedení povinného očkování pro starší šedesáti let. „Ano, ale nikdo nemá politickou odvahu to říct naplno,“ uzavřel náš sněmovní zdroj.

Oficiální postup koalice SPOLU je přitom zcela opačný. Očkování má být, a prý i bude, do budoucna nepovinné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…