VV hledají ministra. Zn.: Nový životní styl, bydlení v Praze a elektrické křeslo

26.03.2012 20:02

Stane se poslankyně Dagmar Navrátilová, dosud nepříliš nápadná členka předsednictva nejmenší vládní strany, novou ministryní školství? Její jméno, jakožto jasného favorita, padá v médiích už dlouho, oficiálně ale partaj v předvečer jednání své výkonné rady mlčí. Předseda Věcí veřejných Radek John k tomu nastiňuje další z variant - strana ministerstvo prostě neobsadí.

VV hledají ministra. Zn.: Nový životní styl, bydlení v Praze a elektrické křeslo
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Radek John, Karolína Peake a Michal Babák diskutují ve sněmovně

Akutní potřeba najít nového odborníka k řízení nepříliš populárního MŠMT přišla pro VV jako blesk z čistého nebe. Postaral se o to podle prezidenta republiky nejlepší a ze strany odborníků tvrdě kritizovaný ministr školství Josef Dobeš. Ten odmítl ve funkci pokračovat poté, co na jednání vlády odmítl škrty ve svém resortu, které by se podle něj nutně musely projevit na výplatních páskách učitelů. Podle mnohých odborníků stál za Dobešovou rezignací jiný důvod - tlak mnoha kauz byl už zkrátka neúnosný a ministr financí Miroslav Kalousek tak seškrtáním rozpočtu svému kolegovi jen pomohl odejít se ctí.

Elektrické křeslo pro VV

Kdo na jeho místo? ParlamentníListy.cz oslovily převážnou většinu členů Výkonné rady VV, aby zjistily, kdo je favoritem jednotlivých stranických špiček a kdo má podle nich šanci uspět i v reálu. Na několik vyjímek poslanci svorně odpovídali mlčením.

Lídr VV John dokonce varoval před usilovným hledáním nového jména. "Má to několik aspektů. Nejde jen o to, kým uvolněný post obsadíme, ale zda jej vůbec obsadíme. Škrty na MŠMT se nám vůbec nelíbí a jsme striktně proti snížení platů učitelům. Musíme proto analyzovat budoucí situaci v resortu. Je to tak trochu elektrické křeslo a my chceme zjistit, kolik je v něm vlastně voltů," řekl předseda Véček pro ParlamentníListy.cz.

Bude to člen předsednictva?

Podle ministra dopravy Pavla Dobeše má největší šanci některý z členů předsednictva. "Jde o to, aby dotyčný člověk měl takto udělený mandát členů strany a vykonával jeho prostřednictvím některou z nejvyšších stranických funkcí, bude to takový člen předsednictva, který ještě není ministrem," vysvětlil výběr kandidátů. Tento výběr je poměrně úzký a ukazuje, že pokud se VV do školství přeci jen vrátí, v úvahu připadají jen dvě jména.

Mezi pěti místopředsedy Věcí Veřejných už zastává vládní funkci vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake. Vzhledem k vysoké ústavní funkci nepřipadá v úvahu ani místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová. Jen těžko pro ministerstvo přichází v úvahu Tomáš Jarolím, který má ve straně na starost protikorupční politiku - představa , že by byl poslanec ve stejném kabinetu s ministrem Kalouskem, na nějž podal hned několik žalob, je velmi nereálná.

Pavel Dobeš: Kandidáti si to musí rozmyslet, jde o velkou životní změnu

Zbývá tak dvojice Milan Šťovíček a Dagmar Navrátilová. Poslankyni z Olomouckého kraje by do ministerského křesla měla pomoci zkušenost pedagoga a člena školského výboru sněmovny. Její jméno se také v souvislosti s nahrazením Josefa Dobeše v médiích objevuje nejčastěji. Šťovíček ale také není v pedagogické oblasti laikem. Může se pochlubit zkušenostmi z řízení hned dvou škol, základní i střední, problémy resortu navíc dokáže vnímat i z pozice místní samosprávy jako dlouholetý komunální politik a starosta Litvínova. "A pak je zde ještě varianta nestranického odborníka," upozornil redakci John.

Exministrův jmenovec Pavel Dobeš odmítl byť jen naznačit, koho by v čele resortu rád viděl. "Jde o to, aby se daný kandidát či kandidátka vyjádřili, zda mají o post ministra školství zájem. Sobota, neděle a pondělí je určena k tomu, aby si to možní kandidáti rozmysleli. Jde přeci jen o nesmírně náročnou funkci, která změní člověku životní styl, bude zřejmě i nutné stěhování do Prahy," vysvětlil.

Jarolím: Za sebe volím Navrátilovou

Místopředseda strany Jarolím pro ParlamentníListy uvedl, že ani z jeho strany se o šancích kandidátů, pokud by jich VV měly víc, nedozvíme nic. Bylo by prý předčasné o nich hovořit před jednáním Výkonné rady. "Nicméně za sebe otevřeně říkám, že navrhuji Dagmar Navrátilovou," řekl.

Ostatní členové Výkonné rady se k nominacím na nového ministra odmítli jakkoliv vyjádřit, nereagovali na telefonáty ani SMS. O kandidátovi na ministra (o definitivním jménu není možné mluvit, neboť šéfy resortů jmenuje prezident na návrh premiéra) by mělo vedení VV rozhodnout v úterý. Jak ale uvedl předseda John, jde o tak složitou záležitost, že konkrétní jméno ani rozhodnutí, zda úřad znovu obsadit, nemusí na Výkonné radě vůbec padnout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…