VV se přou kvůli Okamurovi. Senátor dává ruce pryč

03.09.2013 12:30

Bývalá vládní strana Věci veřejné nepůjde do sněmovních voleb samostatně. Někteří členové podpoří Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury a mohli by usilovat o zvolení na jeho kandidátce. Grémium strany o tom rozhodlo na pondělním zasedání. Senátor Okamura ale tvrdí, že o ničem neví.

VV se přou kvůli Okamurovi. Senátor dává ruce pryč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Někteří členové strany na listině Úsvitu kandidovat nehodlají, například někdejší šéfka poslaneckého klubu Kateřina Klasnová nebo exposlanec Michal Babák. Okamura v SMS zprávě napsal, že žádnou oficiální zprávu o podpoře Úsvitu od VV nemá.

Nemám žádnou informaci, říká Okamura

Senátor spolupráci dvou menších politických uskupení už dříve nevyloučil, podle něj mají VV s jeho hnutím shodné některé programové cíle, které se týkají prosazování přímé demokracie.

"Na včerejším grémiu strany bylo schváleno usnesení vyslat představitele VV na kandidátky hnutí Úsvit Tomia Okamury, s nímž nás spojuje programová vize knihy Úsvit nezávislého ekonoma Pavla Kohouta," sdělil Bárta. Předseda VV bude na základě rozhodnutí grémia dále jednat o spolupráci s Okamurou.

"Nemám žádnou oficiální zprávu o tom, že VV podpoří Úsvit a ani předseda VV mne o tom v tuto chvíli neinformoval," napsal Okamura. "Nadále platí, že Úsvit bude mít zcela samostatné kandidátky a nebude vytvářet žádnou předvolební koalici. Rádi však dáme prostor na kandidátkách konkrétním osobnostem, které mohou být přínosem v prosazení přímé demokracie," upřesnil Okamura.

Nezájem Bártu mrzí

Kandidovat na listině Úsvitu nechtěli místopředsedové VV Babák, Jana Drastichová a Zdeněk Renc, kteří složili funkce ve vedení strany. Bártu jejich rozhodnutí prý "velmi mrzí". Kandidovat nehodlá ani bývalá šéfka poslanců strany a Bártova manželka Klasnová.

"Prosazovala jsem samostatnou kandidátku VV, byť to byla samozřejmě varianta, která skrývala také mnohá úskalí. Nicméně kandidovat na kandidátní listině Úsvitu přímé demokracie by bylo proti mému přesvědčení," řekla ČTK Klasnová. "Já osobně se hodlám věnovat nadále komunální politice. A zvažuji i magistrátní volby na podzim 2014," uvedla politička.

Nové vedení si strana zvolí na listopadové konferenci.

Okamura dnes uvedl, že zájem o spolupráci s jeho Úsvitem přímé demokracie má strana Moravané, Hnutí za přímou demokracii či NS-LEV 21 vedení expremiérem Jiřím Paroubkem. O tom, zda budou VV kandidovat samostatně, se ve straně už delší dobu diskutovalo.

reklama

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…