Válka a džihád v ulicích. Přijdou další krvavé lázně a pak to Němci vyřeší s německou důsledností. Babiš, Okamura či Keller toto řekli k průzkumu, z něhož Merkelová nemá radost

12.08.2016 6:25

ANKETA Dle výzkumu společnosti Ipsos, který zveřejnil německý deník Die Welt, se 51 procent Němců domnívá, že většina uprchlíků nejsou ve skutečnosti běženci, ale přišli z hospodářských důvodů nebo s cílem vydělávat na sociálních dávkách. 71 procent uvedlo, že mezi běženci se skrývají teroristé. V začlenění migrantů nevěří 51 procent Němců. Uzavření hranic podporuje 44 procent a 45 procent je proti.

Válka a džihád v ulicích. Přijdou další krvavé lázně a pak to Němci vyřeší s německou důsledností. Babiš, Okamura či Keller toto řekli k průzkumu, z něhož Merkelová nemá radost
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V calaiské džungli

Anketa

Doporučili byste Vladimiru Putinovi zaútočit na Ukrajinu?

10%
90%
hlasovalo: 4550 lidí

V průzkumu uvedlo 51 procent dotázaných, že souhlasí s tvrzením „Většina uprchlíků, kteří přicházejí do mé země, nejsou ve skutečnosti běženci. Přicházejí z hospodářských důvodů nebo s cílem vydělávat na našich sociálních dávkách“. Deník Die Welt přitom upozorňuje, že sběr dat pro průzkum se uskutečnil ještě před červencovými atentáty v Nice, ve Würzburgu a v Ansbachu.

Referendum o imigraci je nejlepší řešení. Davy uprchlíků jsou nebezpečím pro Evropu

ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, co si o výsledcích výzkumu myslí a zda mají Němci pravdu. Většina politiků souhlasí s názorem, že imigranti přišli za sociálními dávkami, jsou mezi nimi teroristé a budou těžko integrovatelní. Někteří politici se ale diví, že procento Němců stojících proti imigraci není vzhledem k faktům a událostem v Německu ještě mnohem větší.

„Myslím si, že výsledky průzkumu jasně ukazují, že elity v Německu odpírají obyčejným lidem právo spolurozhodovat. Kancléřka tuší, že její názory na migraci by před širokou veřejností neobstály. Tedy pokud by například mohli Němci rozhodnout v referendu. Což by podle mě bylo tím nejsprávnějším řešením. Stejně jako ve Švýcarsku, kde v referendu rozhodovali o přesnější podobě zákona na vyhoštění imigrantů. Výsledky průzkumu mě vlastně nepřekvapují. Jen potvrzují problém celé západní politiky, tedy, že politici žijí v bublině a absolutně nechápou širokou veřejnost, jsou odtrženi od reality,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš.

„Tyto průzkumy by měla brát vážně hlavně německá kancléřka Angela Merkelová, která totálně podcenila migrační krizi a dovolila migrantům nekontrolovaně proudit do Evropy. Výsledkem její politiky vítání uprchlíků jsou teroristické útoky na různých místech v Německu. S těmi průzkumy souhlasím. Potvrdilo se, že mezi uprchlíky se do Evropy dostali teroristé, je evidentní, že často sem přicházejí  mladí muži z ekonomických, nikoli bezpečnostních důvodů. A o uzavření schengenské hranice mluvím kontinuálně rok a půl. Dokud se neuzavře vnější hranice EU, nestanoví se výměnou za peníze jasná pravidla s Tureckem a Řeckem, bude Evropa dál absorbovat davy uprchlíků, kteří pro ni znamenají nebezpečí,“ varuje Babiš.

„Mě názory příliš nezajímají, nýbrž fakta. K zjištění skutečnosti je nutné rozčlenění dle původu, věku a tak dále. V tomto průzkumu se dozvíte leda současnou náladu v Německu,“ reagoval čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Trochu mě překvapuje, že na některé skutečnosti v Německu přicházejí poměrně s velkým zpožděním. Jako jeden z ústředních problémů migrační krize vnímám s odkazem na historické skutečnosti dobře míněnou, ale nepromyšlenou, příliš a nekriticky otevřenou náruč Německa při první vlně, kdy tam vešly statisíce migrantů. Že jsou ti, kteří žádali o pomoc a zároveň chtěli jít jen do Německa či do Švédska, tedy do zemí s nejštědřejším sociálním systémem, hlavně ekonomickými migranty, bylo zřejmé od počátku. Že je integrace problém a mnohde spíše zbožné přání než skutečnost, víme z více zemí Evropy,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu a místopředseda KDU-ČSL Jiří Mihola.

„K multikulturalismu se kriticky vyjádřila už před několik lety právě německá kancléřka. Domnívám se, že postoje občanů, pokud je potvrdí i další výzkumy, povedou ke změně německé politiky v těchto otázkách. K ní ostatně již dochází, vizte například takzvaná Mainzská usnesení CDU. Nyní je pro Evropu nezbytné najít řešení bez Turecka. Pokud se brzy nepodaří důsledně zabezpečit vnější hranice Schengenu, bude napříč Evropou sílit – pochopitelně – volání po uzavření hranic jednotlivých zemí,“ dodal Mihola.

Předseda ODS Petr Fiala na dotaz nereagoval.

Německo čeká válka a džihad v ulicích. Šílený multikulturní plán EU

„Samozřejmě, že mají Němci pravdu. Tento výzkum, jasně dokládá současnou situaci. To, že se nejedná o skutečné válečné uprchlíky, si dnes uvědomují všichni kromě paní Merkelové, která svou vítací politikou ohrozila bezpečnost svých občanů. Situace se navíc zhoršuje každým dnem, takže očekávám, že problémy budou dále eskalovat. Tito lidé se nepřišli do Evropy integrovat či pracovat, ale pouze využívat výhod štědrých sociálních systémů. V tak obrovském množství migrantů je také prakticky nemožné mít alespoň rámcový přehled, koho si vlastně na evropské území pouštíme. Na tyto problémy upozorňuje naše strana od samého začátku,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu a první místopředseda hnutí Marek Černoch.

„Průzkum znovu potvrdil, co je veřejným tajemstvím už dávno. Jde-li o názorovou hladinu právě v Německu, které migrační vlně otevřelo stavidla, má to přirozeně i tím větší váhu. Evropa nemůže být ani neomezeným azylovým domem, ani průchoďákem otevřeným dokořán. Ekonomická migrace z třetího světa je až následkem, a ne příčinou. Ta spočívá jak v nerovnoprávném vztahu mezi Severem a Jihem, tak v nekalé reklamě trubadúrů globalizace, šminkujících ji jako roh všeobecné hojnosti. Že jí skočila na špek ta masa valící se do Evropy, zavinili ti, kdo jí teď straší. Evropě se mstí predátorská politika kruhů, uzurpujících moc na existenčními zdroji celé planety. Kapitalismus už není jen největším globálním problémem, ale i bezpečnostním rizikem. Tohle se může dít za situace, kdy ani nesahá po zbraních,“ řekl místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Moji odpověď znáte předem, jelikož jsem od počátku jediný politik v Parlamentu, který před migrací a islámem otevřené varoval – to, že migranti jsou ekonomičtí turisté a muslimští kolonizátoři Evropy, tvrdím už několik let, stejně jako to, že část z nich jsou tetoristé a zbytek má potenciál se teroristy stát nebo je podporovat. Muslimská ideologie totiž přímo nařizuje každému muslimovi bojovat za celosvětový chalifát, a proto platí premisa, že kdo nebojuje s námi nevěřícími nebo boj s námi nepodporuje, tak není pravověrný muslim. Čím dříve to všichni pochopí, tím lépe pro Evropu. Proto je dobře, ze Němci začínají otevírat oči a mozky,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Myslím si, že tento průzkum charakterizuje nálady občanů v EU. Dokonce bych odhadoval, že kdyby podobný průzkum proběhl v České republice, tak výsledky ve vztahu k běžencům dopadnou ještě tvrději. Nicméně výsledky z Německa potvrzují dvě věci. Tou první je nedobrá sociální a společenská situace v třetích zemích, odkud migranti pocházejí. A na této situaci vydělává organizovaný zločin. Tou druhou jsou bezpečnostní rizika spojená s nekontrolovanou migrací na schengenské hranici. A je dobře, že si oba tyto problémy česká vláda uvědomuje a upřednostňuje zajištění bezpečnosti svých občanů před tlakem globálního kapitálu na získání levné pracovní síly,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Německo svoji historickou šanci na záchranu již propáslo, čeká ho válka a džihád v ulicích. Na rozdíl od Německa máme ještě šanci my, pokud se včas zbavíme Sobotky, Babiše, Bělobrádka a dalších, kteří jsou jen poskoky Evropské unie. Německo je a bude obětí šíleného multikulturního plánu EU, který skončí tragédií a násilím,“ míní místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

Je třeba se ptát Sobotky, Dientsbiera, Bublana, Teličky, proč bagatelizovali problém imigrace

„Tak toto je konečně relevantní informace od těch, kteří v prostředí, které jim naordinovala kancléřka Merkelová, žijí. Nejenom že ti, kteří dnes a denně okoušejí plody migrační expanze a stali se ve vlastní zemi pokusnými králíky scestné politiky multikulturní integrace, mají pravdu, ale kdyby se tento průzkum udělal plošně a jeho výsledky by tudíž byly statisticky validnější, pak by ta procenta vyjadřujících se negativně byla ještě vyšší. Jenomže dělat jenom průzkumy je málo. Německo má zaděláno na obrovský problém a ten je třeba bezodkladně řešit. Je ale také třeba se ptát našich zodpovědných politiků – Sobotky, Dientsbiera, Bublana, Teličky a dalších, proč nám lhali, migrační expanzi bagatelizovali a nevybíravým způsobem útočili na prezidenta Zemana, který to, co teď odhalil tento průzkum říkal už před více než rokem a který důrazně před tímto nebezpečím varoval. Vzpomínám si, co to s nimi dělalo, když prezident řekl tak prostou, logickou a jasnou větu ‚Tato země je naše‘. Chtěl bych je požádat, aby se minimálně za své ničím – ani mandátem voličů – nepodložené chování omluvili a aby hýbli zádelí a začali připravovat důkladná a promyšlená opatření směřující k zajištění bezpečnosti občanů a zvládnutí mimořádných situací spojených s dalšími nájezdy hord migrantů, které bohužel přijdou, o rozlézání neúspěšných zradikalizovaných žadatelů o azyl z Německa nemluvě,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Myslím, že to jsou ještě dost nízká čísla. Co se týče ekonomické migrace a zneužívání migračního proudu teroristickými organizacemi, to přeci není věc názoru, ale faktů, a to potvrzených faktů, kdy už i řada expertů a institucí musela přiznat, že se mýlili. Nevěří v začlenění migrantů? No tak asi je k tomu vede zkušenost. My se tady snažíme několik desítek let integrovat romskou komunitu a výsledek není zrovna ideální – a to jsou nám kulturně a jazykově rozhodně mnohem blíž než drtivá většina současných migrantů. A uzavření hranic, tam bych tipoval, že výsledek se bude dost lišit podle jednotlivých oblastí. Opět na základě zkušeností,“ uvedl místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Pro mě je důležitější, co si myslí Češi a Moravané,“ reagoval první místopředseda senátorského klubu KDU-ČSL Stanislav Juránek.

„Souhlasím s tím, co uvedla většina Němců, vidím to stejně,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Je riskantní komentovat výsledek jednoho výzkumu, zvláště pokud člověk nemá informace o složení vzorku respondentů a o přesném znění otázek. Zajímavější by bylo dělat stejný výzkum opakovně a dávat stejné otázky v různých zemích. Domnívám se, že by se ukázalo, že v Německu narůstá podíl těch, kdo vystřízlivěli z naivního optimismu. Zároveň si myslím, že tento posun k realismu je pomalejší než v jiných zemích. Ale jsou to právě jen hypotézy, které by bylo třeba ověřit anebo vyvrátit, jak jsem naznačil,“ uvedl europoslanec ČSSD a profesor sociologie Jan Keller.

Dokud je čas a nepropukne ještě větší krveprolití…

„To společnost Ipsos snad ani nemusela průzkum dělat. Stačilo se podívat na má vyjádření k těmto otázkám. Pravda, neměla by ta čísla. Myslím, že jsou ještě podhodnocena. Konečně ale ukazují, že to s tím nadšením pro migranty není taková sláva, jak se nám snaží sdělovací prostředky podsouvat. Jsem přesvědčen, že 99 procent z nich sem přichází za sociálními dávkami, oblbnutí těmi naháněči, kteří je sem posílají. Vzpomeňte na dotazy, kdy už dostanou ten slíbený dům a podobně. To v tom lepším případě. V tom horším přichází s představou našeho zotročení! Představa jejich začlenění je zcela mylná. Nikde nehovořili o tom, že by chtěli pracovat. Také jak by mohli. Nevzdělaní a nevzdělatelní, bez jakýchkoli pracovních návyků. A zejména bez potřeby pracovat! Proč by takoví lidé měli žít z práce lidí pracujících?! Myslím také, že počet těch, kteří volají po uzavření hranic, se bude zvyšovat. Konečně si začínají uvědomovat, že všichni překračují hranice ilegálně, bez právního důvodu. Ano, Němci mají pravdu a tuto pravdu by měli Merkelové důrazně sdělit! Dokud je čas a nepropukne ještě větší krveprolití,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Tito Němci mají pravdu. Vidí migranty reálně. Bohužel pro Německo, a tím i celou EU, je ještě hodně naivních Němců. Na ty doplácí celá Evropa. Protože migranti se ženou hlavně za německým blahobytem,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Průzkumy ukázaly, že oficiální prohlášení politických lídrů se diametrálně odlišují od názoru občanů. Ani po Brexitu a  ani po sérii atentátů Evropská komise a ani evropští lídři západní části EU objektivně nevyhodnotili situaci a pokračují ve svém záměru federalizace EU. Zájmy vlastních obyvatel jsou pro tento cíl obětovány. Obávám se, že obětí jsou i  migranti. Migrace  a strach z teroristů se staly nástrojem k centralizaci moci. Dokud nedojde k personálním změnám v Bruselu a pokud  lidé v nastávajících volbách – ať už regionálních v Německu v září či prezidentských volbách v říjnu v Rakousku a v dalších zemích – nevyjádří svými hlasy nevoli se současnými lídry a nezvolí racionálně uvažující a  konající politiky, je zde velké nebezpečí, že se napětí bude zvyšovat a lidé se nakonec přimknou k nacionalistům a extremistům, kteří jim budou jako jediní nabízet řešení,“ varuje poslankyně ANO Ivana Dobešová.

„Němci mají smůlu v tom, jak jsou vychováni. Bezmezně věří svým vůdcům. Následky jsou pak bohužel fatální. To potvrdila už několikrát historie. To, že vysoké procento Němců už pochopilo, kam je vůdcové směřují, je dobré. Ale bod obratu je ještě daleko. Budou si muset projít dalšími krvavými lázněmi, než se pokusí něco změnit. Ale pak to bude z gruntu a s německou pečlivostí,“ upozorňuje senátor ČSSD Miloš Malý.

Nové Německo už není německé

„Z výsledků tohoto výzkumu, o kterém si nedělám žádné iluze, vyplývá, že je německá společnost bipolarizována. Z vlastních zkušeností a také z mnoha vyjádřeni německých známých mi však vychází, že tento výzkum má pomoci udržet v Německu sociální smír, který je politikou kabinetu paní Merkelové ve vážném ohrožení. Jedná se o podobný proces, který u nás saturují a podněcují zástupci takzvané pražské kavárny, pravdoláskovci, sluníčkáři či některé neziskové organizace, které cítí z migračních vln vlastní benefit. Můj osobní názor však odpovídá mnohem vyššímu procentu ohrožení vyplývajícímu z neřízené migrace, než ke kterému došli autoři německého výzkumu,“ uvádí poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Obavy a nedůvěra Němců je pochopitelná vzhledem k počtu a rychlostí, s jakou migranti přešli hranice. To je problém, který zavinila jejich federální vláda. Obavu, že mezi nimi jsou teroristi, tolik nesdílím. Mám obavu z toho, že v takovém množství se hůř budou integrovat a přijímat evropskou kulturu a pravidla, pak hrozí násilí a terorismus. Samozřejmě nelze vyloučit i zapojení teroristů do uprchlické vlny. Europol by tyto informace měl mít,“ domnívá se europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Ve vší úctě ke germánským sousedům – to tedy polovina z nich není normální? Jak vidno, jsou nepoučitelní a stále nijak bystří. Prostě Němci. Vždy tupě stojí za svým Vůdcem. Dobrá zpráva pro Angelu, špatná pro Evropu. A pochopitelně pro sousedy včetně nás,“ divil se poslanec ČSSD Jiří Koskuba, že ještě poměrně velká, byť menšinová, část Němců je migraci nakloněná.

„Tyto odpovědi se daly očekávat. Lidé nebudou stále věřit, že útočí duševně nemocní jedinci a že to není terorismus, ale  ‚obyčejná‘ kriminalita, na kterou je potřeba si zvyknout. I Němci si již postupně uvědomují, že to je megaprůšvih a že ‚to‘ nezvládnou. Teď se ještě rozkmotří s Tureckem a turečtí Němci jim ještě přitopí pod kotlem protimigrantských nálad. Na síle pak budou nabývat strany, které mají na řešení těchto problémů jednoduché recepty. Německo, jak jsme jej znali před 12-15 lety a kam jsme vzhlíželi, již neexistuje. Nové Německo už není německé,“ upozorňuje poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Vítací politika kancléřky Merkelové ztrácí veřejnou podporu

„Je evidentní, že vítací politika kancléřky Merkelové ztrácí veřejnou podporu. Kancléřka výrazným způsobem rozděluje společnost v Německu, kde se lidé dnes a denně setkávají s negativními bezpečnostními a sociálními dopady živelné a bezbřehé migrační vlny z arabského a afrického světa. Pokud by se tento hloubkový průzkum uskutečnil v ČR, tak by pro proces nelegální migrace do EU dopadl ještě mnohem hůře. Veřejnost má přirozené obavy, aby se požár nelegální živelné migrace nepřesunul z Německa a dalších vítacích zemí také na naše území. Jsem však přesvědčen, že vláda zatím udělala maximum pro to, aby k migračnímu požáru na našem území nedošlo. Klíč k řešení migrační krize je však na celoevropské úrovni a na dohodě klíčových světových mocností. A to i z hlediska stabilizace Středního a Blízkého východu,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Tomu se říká objevení Ameriky. Když jsem to říkal před rokem, byl jsem označován za xenofoba,“ smál se europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Pokud je výzkum seriózní, tak jsou to závažná čísla. Ale je to pořád jenom konstatování názoru lidí, kterých se ptali, a nikoli skutečnost. Je potřeba situaci sledovat. Jak je vidět, tak se u sousedů změnil názor. Beze zbytku platí, že ten, kdo seje vítr, sklízí bouři. Jde jen o to, aby následky imigrační vichřice nebyly fatální a nejen pro Německo,“ varuje poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Souhlasím s uvedeným postojem většiny německých občanů. Vždyť sám to už říkám delší dobu. Jen mě překvapují, obzvláště u některých údajů, ta procenta. To je pořád ještě tolik Němců tak merkelovsky tragicky naivních?“ ptá se poslanec a člen Řádu národa Karel Fiedler.

Německo je papiňák, který je na kritické hodnotě tlaku, a stále se přikládá

„Nikdy jsem neměla ve zvyku výsledky takových anket přeceňovat. Pravdou ovšem je, že v německé společnosti dochází k názorovému posunu, ke kterému došlo po útocích na jejich území. Já nehodlám Němcům říkat či diktovat, jak se mají k dané problematice postavit, protože se do značné míry jedná o věc unitárního státu. Na druhou stranu bych však totéž očekávala od těch německých čelných představitelů, kteří nás neustále peskují za kvóty a pokoušejí se českou vládu vydírat dotacemi,“ říká europoslanykně KSČM Kateřina Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Že by se už konečně západní Evropané probouzeli? Tohle přece víme už přes rok,“ reagoval senátor ČSSD Miroslav Antl.

„Němci mají největší zkušenosti s migrační krizí, tak samozřejmě mají svou pravdu, když situaci vidí takto skepticky. Na druhou stranu se do problémů dostali vinou svých politiků, kteří ale mají jiné zájmy a nepřiznají žádnou chybu, i když mnozí je předem varovali, že pomáhají mnohým jiným než těm, co na zaslouženou pomoc čekají. Proč, neumím nijak vysvětlit. Němci by si měli poradit bez toho, aby nutili další státy do jasného rizika stejných problémů,“ myslí si senátor KSČM Václav Homolka.

„Německo je papiňák, který je na kritické hodnotě tlaku, a stále se přikládá,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…