Ve Sněmovně se bojuje o změnu volby do rad ČT a ČRo. Koalice chce udolávat opozici i v noci

01.11.2022 16:12 | Kauza

Poslanci dnes na mimořádné schůzi jednají o vládní novele zákona o změně způsobu volby členů rad České televize a Českého rozhlasu. Opoziční SPD má v plánu znovu zamezit schválení „všemi zákonnými prostředky“, jak prohlásil Tomio Okamura. Podle poslance Aleše Juchelky (ANO) je novela snahou „ovládnout Českou televizi a Český rozhlas po vzoru Polska a Maďarska“.

Ve Sněmovně se bojuje o změnu volby do rad ČT a ČRo. Koalice chce udolávat opozici i v noci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Kvůli avizovaným obstrukcím opozice vládní poslanci na návrh předsedy klubu ODS Marka Bendy prosadili možné pokračování schůze až do středečního rána. Návrh na možnost nočního jednání zdůvodnil Benda tím, že předloha by mohla vyvolat emoce a bylo signalizováno, že jednání může být delší.

Vládní většina je odhodlána změnu prosadit i přes obstrukce. „Jsme připraveni jednat, dokud zákon neprojde. Jsme připraveni na noční jednání,“ řekl šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Novela počítá s tím, že na volbě rad České televize a Českého rozhlasu se bude podílet i Senát. Novela také zpřísňuje vymezení organizací, které mohou předkládat návrhy kandidátů. Podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) je cílem novely posílení nezávislosti obou veřejnoprávních médií.

Zástupci opozičních ANO a SPD naopak mluví o snaze politicky ovládnout obě média. „Koalice chce změnou výběru radních ovládnout Českou televizi a Český rozhlas po vzoru Polska a Maďarska,“ řekl dnes ve Sněmovně Aleš Juchelka z opozičního ANO. Novela je podle Juchelky špatná, nedomyšlená, možná protiústavní a drahá, protože zvyšuje počet radních veřejnoprávní televize o tři na 18. „Půjde o další tři placená místa pro kandidáty vládní koalice, aby si kontrolovala volbu generálního ředitele České televize na jaře příštího roku,“ prohlásil Juchelka.

Přenos z Poslanecké sněmovny

Nejdelší proslov měl očekávaně šéf SPD Tomio Okamura, který řečnil téměř dvě hodiny s tím, že k řečnickému pultíku možná přistoupí v rámci schůze opakovaně. „Vládní novela zákona o České televizi a o Českém rozhlasu má jediný cíl. Vládní koalice Petra Fialy chce politicky ovládnout veřejnoprávní média a zneužít tak koncesionářské poplatky všech občanů ve svůj politický prospěch. Jedná se o nástup nové totality v podání Fialovy vlády, ve které je většina vládních stran více či méně zapojená do organizovaného zločinu v hnutí STAN,“ uvedl Okamura ve své řeči.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Vláda chce popřít princip volby radních České televize a jako bonus posílit roli Senátu, který drtivá většina občanů naší země považuje za zbytečný. Proto jsou pro nezájem občanů senátoři voleni pouze pár tisíci hlasy,“ pokračoval Okamura, který dlouhodobě mluví o možnosti Senát zrušit.

„To, že návrh zákona na ovládnutí České televize a Českého rozhlasu současnou vládní garniturou podal senátor za STAN, tedy senátor zvolený za mafiánský projekt, dává tušit, že tu jde skutečně o něco proti zájmům veřejnosti,“ má jasno Okamura.

Okamura kritizoval vládu zejména za to, že v době krize trvá na novele, která řeší volbu do rad veřejnoprávních médií. „Vy svoláte mimořádnou schůzi na to, abyste mohli ovládnout politicky Českou televizi a Český rozhlas, aby museli vysílat na vaši stranu, abyste se udrželi u koryta za každou cenu, protože vám klesají preference, místo toho, abychom tady řešili pomoc lidem se zdražováním, se zdražováním energií a pomoc firmám s energiemi, aby se nepropouštěli lidi,“ uvedl Okamura.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…