Véčka, distancujte se od poslance Bárty, jinak nové volby, hrozí Polčák

15.04.2012 12:35

Páteční rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 5 postavil předsedu poslaneckého klubu Věcí veřejných Víta Bártu před dilema, zda dodržet svůj slib o odchodu z politiky v případě odsuzujícího verdiktu, nebo ve sněmovně zůstat. Za to, že se rozhodl pro druhou možnost, sklízí od politiků napříč politickým spektrem jen slova opovržení.

Véčka, distancujte se od poslance Bárty, jinak nové volby, hrozí Polčák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Osmnáctiměsíční trest s podmíněným odkladem na třicet měsíců pro předsedu poslaneckého klubu Věcí veřejných Víta Bártu za uplácení spolustraníků zahnal neformálního šéfa nejmenší vládní strany do kouta. Musel se rozhodnout, zda dodrží svá slova o odchodu z vysoké politiky, nebo se poslaneckého mandátu bude držet zuby nehty a spoléhat, že soud vyšší instance rozhodne v jeho prospěch.

„Jsem rád, že rozsudek očistil Věci veřejné a ukázal, že se jednalo o puč proti nim. A jsem přesvědčen, že odvolací soud rozhodne, že jsem neuplácel,“ prohlásil Vít Bárta v nedělních Otázkách Václava Moravce s tím, že svůj slib o odchodu z vysoké politiky neporušil. „Nedomnívám se, že řadový poslanec je vysoká politika. Vrcholná politika není 250 ústavních činitelů,“ překvapil Bárta svým výkladem.

Pokud Bárta mandát nesloží, budou nové volby

Podle místopředsedy Starostů a nezávislých Stanislava Polčáka Vít Bárta jistě věděl, když tento svůj závazek veřejnosti dával, že může být odsouzen a že vzdání se mandátu je nevratný krok. „Bral jsem to jako slovo chlapa. Rozhodnutí nedodržet tento veřejný příslib mne skutečně překvapilo. Chápu, že odvolací soud může Víta Bártu osvobodit, ale politická odpovědnost není, bohužel, moc spravedlivá,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Polčák.

Podle poslance, profesí právníka, pokud by odvolací soud rozsudek prvního stupně zvrátil, mohl by Vít Bárta kandidovat v dalších volbách a nechat tak rozhodnout voliče, zda mu chtějí znovu udělit mandát. „A nové volby bezesporu budou, jestliže Vít Bárta mandát nesloží anebo se VV od něj v tuto chvíli jasně nedistancují. Vždyť jaký signál bychom po tomto soudu dali voličům? Že takto závažný rozsudek se nepromítne do chodu sněmovny? Je zodpovědností koaličních poslanců toto nepřipustit, je to i naše odpovědnost voličům,“ uvědomuje si Polčák.

Měl by odstoupit především za podvod na voličích

To, že Vít Bárta přes své předchozí sliby o odchodu z vysoké politiky míní i přes odsuzující rozsudek pokračovat dál ve sněmovně, není překvapením pro předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. „Nepřekvapilo mne to. Vít Bárta zatím nikdy neudělal to, co říkal. Věřit jeho slovům by bylo naivní,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz šéf komunistů Filip.

„Není podstatné ani to, zda Vít Bárta byl, nebo nebyl odsouzen. Soud a média odhalily jeho motivy pro vstup do politiky a především způsob fungování Věcí veřejných. Měl by odstoupit za podvod na voličích. To, že Vít Bárta změnil názor nebo říkal něco, co pak nesplnil, je pro Věci veřejné typické,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Pohrdání za nedržení slova a také bezpáteřní chování

„Na tomto postupu pana Bárty jsou jasně vidět jeho morálně volní vlastnosti a jeho charakter. Jako žena pohrdám muži, co nedrží slovo a chovají se bezpáteřně. Je smutné, že se na něj budu muset v Poslanecké sněmovně dívat a spolu se mnou i veřejnost, ale nic s tím nenaděláme. Perverzní fraška s herci Vítem Bártou a Věcmi veřejnými, jak vidno, ještě nekončí,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS Jana Černochová.

„Pokud by měl špetku studu a svědomí, odešel by. Jinak to je pořád to samé. Bártovi a spol. nelze věřit žádné slovo. Lhali voličům, médiím, občanům, lhali sobě navzájem i před soudem. Pokládají to za normální. Až u soudu narazili a dozvěděli se, že jejich podvody a lhaní jsou trestný čin. Nemají ve sněmovně co dělat. Dostali se do ní podvodem. Potřebujeme nové volby co nejdříve,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz místopředseda sněmovny i ČSSD Lubomír Zaorálek.

Místopředsedkyně VV věří v opadnutí emocí

Bártův odchod ze sněmovny však očekává místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová. „Jsme strana, jež mnohdy svá sdělení prezentuje bez hlubšího zvážení. Mám zásadu nekrást a stát si za svým slovem. Již několikrát jsem řekla, že mandát bych složila, a věřím, že po prvních emocích začne i Vít Bárta uvažovat racionálně. Nepřeji si další vládní krizi, na kterou nadšeně čeká ČSSD, KSČM a Jiří Paroubek. Je třeba koncepčně pracovat a nehazardovat s důvěrou občanů,“ nabádá v reakci pro ParlamentníListy.cz Navrátilová.

Zcela jiného názoru je její stranický kolega Petr Skokan. „Víta Bártu jsem vyzval, aby mandát neskládal,“ pochlubil se pro ParlamentníListy.cz svým menšinovým názorem poslanec Věcí veřejných Petr Skokan.

Logika versus politická kultura

Politolog Lukáš Jelínek je přesvědčen, že Bártova pozice ve sněmovně je neudržitelná. „To by znamenalo posouvání pravidel a zásad, úplně jiným směrem, než VV původně slibovaly, a také to, že zastupitelskou roli může vykonávat prakticky kdokoli, jakýkoli trestanec,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Jelínek. „Byla by to ostuda jednak jeho, kdyby ve sněmovně zůstával, jednak toho politického klubu, který by byl ochoten držet ho pod svými křídly,“ dodává.

Politolog a historik Jan Bureš však poukazuje na to, že Bárta spoléhá na odvolání, po němž se může stát, že bude osvobozen. „Pak by ztrácelo logiku, aby odstupoval, tedy z jeho pohledu. Teď nemluvím o nějaké politické kultuře nebo o tom, jaký dopad to bude mít na veřejnost. Pro něj je ale důležitější mandát. Pokud si ho bude chtít ponechat, tak mu ho nikdo nesebere a bude čekat na pravomocné rozsudky odvolacích soudů,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Bureš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…