Véčka začala ve Sněmovně obstruovat, Bárta se rozpovídal o lázeňství

18.12.2012 16:16

Sněmovna si odpoledne na návrh klubů ODS a TOP 09/STAN odsouhlasila možnost nočního jednání. A jak se záhy ukázalo, zcela předvidatelně. Poslanci Věcí veřejných totiž při projednávání o programu schůze ukázali, že odstartovali obstrukce. Důvodem k tomu se jim stal neutěšený stav v českém zdravotnictví a podobně jako komunisté žádali ve zvláštním bodu po ministrovi zdravotnictví Hegerovi vysvětlení útlumu zdravotní péče.

Véčka začala ve Sněmovně obstruovat, Bárta se rozpovídal o lázeňství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta s Radkem Johnem ve sněmovně

Noční jednání sněmovny navrhnul šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. „Dovoluji si jménem poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové a jménem poslaneckého klubu Občanské demokratické strany navrhnout, aby Poslanecká sněmovna jednala a hlasovala o všech návrzích dnes po 19., po 21. hodině a případně i zítra po nulté hodině,“ řekl Gazdík jen krátce po zahájení úterního jednacího dne. Koalice se tak připravuje na obstrukce? Tuto možnost, tedy obstrukce, na svém webu dokonce dnes připustil poslanec Věcí veřejných Vít Bárta.  

A byl to záhy on a další jeho kolegové, tedy poslanci Věcí veřejných, kdo debaty o pořadu schůze hned od počátku zdržovali. Třeba tím, že žádali, aby se ve sněmovně jednalo o zdravotnických zařízeních, podobně jako to chtěli komunisté.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik totiž poslancům předestřel problém smluv mezi zdravotnickými zařízeními a pojišťovnami, neboť mnohé zařízení nemají ještě podepsané smlouvy o o úhradách péče.

„To je téma, na něž média zapomínají. ale které je nesmírně důležité a pro mnoho občanů České republiky je zcela zásadní. A proto se chci znovu, tak jako minulý týden, zeptat, kdy budou konečně podepsány smlouvy o hrazení poskytované zdravotní péče mezi zdravotními pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními?“ poznamenal k tomu Kováčik.

KSČM podle něj žádá ministra Hegera o vysvětlení, proč se na hazardování se zdravím a životy občanů České republiky ministerstvo pouze nezúčastněně kouká, a nečiní nic pro to, aby se smlouvy urychleně podepsaly.

„Proto bych chtěl poprosit, abyste podpořili můj návrh na zařazení nového bodu a ten bod by se jmenoval ´Informace ministra zdravotnictví České republiky k vážnému ohrožení poskytování zdravotní péče v České republice od 1. 1. 2013´,“ doplnil Kováčik.

Bárta měl proslov k Mariánským lázním
 

Na něj pak navázali poslanci VV zdlouhavými proslovy o problémech zdravotnictví. Zejména proslov poslance Jiřího Štětiny musela ale umravňovat šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

„Já rozumím, že to je zvláštní obstrukční praktika, ale zkraťte tuto řeč, buďme k sobě ohleduplní,“ poznamenala Němcová na konto "véčkaře" jako řídící schůze.

„Já vám děkuji za upozornění, ale žádám o zařazení bodu. Jak je zvykem, tak takové žádosti našeho klubu jsou v zásadě přehlasovány. Ale týká se to zdravotnictví, tak musím vysvětlit, o co jde,“ odvětil na to Štětina.

Poslanec VV Víta Bárta pak poukazoval ve svých hned dvou předlouhých proslovech například na problém lázní v Mariánských lázní. Do debaty se po něm přihlásil i jeho kolega Michal Babák. A nejen oni, i další „véčkaři“ se hlásili o slovo. Jak po dvou hodinách debaty o programu poznamenala šéfka sněmovny Němcová, má na stole od poslanců VV ještě pět přihlášek.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…