Vedení ODS řešilo, kde udělali modří „soudruzi z NDR“ chybu

15.10.2012 18:18

Na pondělní Výkonné radě se zvedla velká debata okolo debaklu ODS v krajských a senátních volbách. Předseda ODS a premiér Petr Nečas také přišel s návrhem, jak uspokojit rebely z ODS. Jednání trvalo zhruba tři a půl hodiny.

Vedení ODS řešilo, kde udělali modří „soudruzi z NDR“ chybu
Foto: Martin Kovář
Popisek: ODS ještě s Nečasem v čele

„Hlavním tématem odpolední výkonné rady bylo, kde udělali soudruzi z NDR, pardon tedy z ODS chybu, že ODS dostala takový výprask. Byly tam dvě verze. První byla, že vláda to dělá dobře a jen se to špatně lidem vysvětlilo. To víceméně říkal Jiří Pospíšil či ministr průmyslu Martin Kuba. Druhá verze byla, že to vláda naopak dělá blbě a že to, že děláme levicovou politiku, tak to vysvětlit nejde, neboť to naši voliči naopak pochopili až moc dobře. To říkali poslanec Marek Šnajdr a europoslanec Hynek Fajmon,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z jednání Výkonné rady ODS.

Nečas zde prý převzal částečnou odpovědnost za volební debakl ODS. ODS v krajských volbách v roce 2008 obdržela přes 20 procent hlasů a v absolutním vyjádření 687 tisíc hlasů, letos je to propadák s 320 tisíc hlasů, což je jen 12 procent a méně než polovina hlasů ze srovnatelných voleb v roce 2008. Po prohraných „nesněmovních“ volbách do Evropského parlamentu v minulosti rezignoval například Vladimír Špidla.

Zahradilovi umyli hlavu za kmotry

Premiér Nečas společně s Miroslavou Němcovou zde již téměř tradičně vyzývali k tomu, aby mezi členy ODS nedocházelo k rozbrojům, protože by to prý mohlo poškodit kandidáty ODS do Senátu ve druhém kole.

Na pořad se dostalo i to, jak šéf europoslanců ODS a člen grémia Jan Zahradil de facto naznačil, že krajské volby prohráli ODS místní krajští kmotři. ParlamentníListy.cz již před tím informovaly, že to v krajích vyvolalo negativní reakce, své si vyslechl Zahradil i na výkonné radě.

„Zahradilovi za to všichni pěkně umyli hlavu, že to je vytahování stupidní topolánkovské rétoriky, která ODS poškozuje. Zahradilovi to dokonce vyčetl i Petr Nečas. On na to reagoval tak, že to tak nemyslel. Jinak byla obecně diskuse poměrně živá až divoká, skoro každý se chtěl nějak vyjádřit. Rozhodně tedy bylo k čemu,“ dodal zdroj ParlamentníchListů.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…