Velcí podnikatelé umlčeli Sobotku s Mládkem a jejich daňové hrozby

29.08.2013 11:30

Žádná revoluce nebude. Čeští podnikatelé se ekonomického programu sociálních demokratů - vyšších daní, registračních pokladen a dalších plánů - neděsí. Jde totiž podle nich jen o předvolební marketing, po sněmovních volbách prý bude všechno jinak. „Nemyslím si, že když sociální demokracie vyhraje volby, bude natolik bláznivá, že by chtěla decimovat to, co vydělává peníze,“ řekl ParlamentnímListům.cz majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek, který tyto záměry považuje jen za předvolební rétoriku.

Velcí podnikatelé umlčeli Sobotku s Mládkem a jejich daňové hrozby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference ČSSD

„Myslím, že i lidé v této straně si dokáží velice dobře spočítat, jaké by to mělo následky, kdyby se penězovod do státního rozpočtu tímto způsobem limitoval,“ upozornil na to, jak by se mohly zachovat firmy při volném pohybu v Evropské unii, kdyby ČSSD své nápady skutečně realizovala. „To by byla taková malá ekonomická sebevražda,“ dodává úspěšný podnikatel.

Po volbách bude všechno jinak

Stejný názor má i šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a generální ředitel Sindat Group Karel Havlíček. „Žádné tsunami nebude, i když vyhraje sociální demokracie. Zažíváme desáté či dvanácté volby, tak víme, že to, co se říká před volbami, je nakonec trochu jinak. Pro mě není dnes směrodatné, co strany říkají, protože ony mohou ve finále činit až na základě toho, jak se skutečně namíchají karty, kdo bude v koalici, jak dopadnou jednání s klíčovými asociacemi, jak dopadnou jednání s odbory. Politici budou vycházet i z toho, aby se naplnila určitá kritéria například vůči Evropské unii,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz zástupce podnikatelů, proč není záměry, které „vypouští sociální demokraté do vzduchu“, nijak zhrozen.

Sociální demokraté nebudou chtít zničit podnikatele

Karel Havlíček poznamenává, že lidi ze sociální demokracie zná. „Kdyby byl Jan Mládek ministrem financí, nemám strach, protože to je člověk, se kterým je určitá diskuse možná. Ani z několika jednání s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou jsem neměl pocit, že první, na co by se sociální demokraté po vyhraných volbách vrhli, je zničení podnikatelského stavu,“ uklidňuje firmy zástupce podnikatelů.

Záleží na firmách, kolik budou chtít státu odevzdat

Ale na druhou stranu prý chápe míru populismu, protože levice bude pochopitelně před volbami vždycky tvrdit, že bude přidávat chudým a ubírat bohatším. „Ale oni jim ve finále zas až tolik neodeberou, protože – pokud není z čeho, tak to stejně nevezme,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Havlíček. A jestli si podle něj někdo myslí, že posunutím daně z příjmu o jedno, dvě procenta získá zásadně víc peněz pro stát, tak garantuje, že na malých a středních podnicích nikoli. „Protože ty nejmenší firmy neplatí daň z výměru, platí ji z toho, kolik mají na konci roku v hotovosti a kolik jsou ochotni státu odevzdat. To je tvrdé tvrzení, ale bohužel to tak v reálu funguje,“ varuje, že by takové snahy mohly být zbytečné.

Je třeba myslet na negativní důsledky plánovaných opatření

Zástupce malých a středních podnikatelů poukazuje na to, že se například ze snížení paušálu pro OSVČ začíná dělat politické téma, aniž by si prý někdo vzal tužku a dopočítal, jaký vliv by případné snížení daňového paušálu mělo na státní rozpočet. „V přímém slova smyslu je to jasné, to znamená, že vyberu možná o něco víc. Ale v nepřímém to znamená zamyslet se nad tím, co budou dělat ti, kteří nebudou podnikat jako osoby samostatně výdělečně činné, kolik budou stát na podporách v nezaměstnanosti a podobně,“ upozornil na negativní důsledky, jaká by některá plánovaná opatření mohla mít.

Zvýšení minimální mzdy – snaha nalákat voliče

K plánovanému zvyšování minimální mzdy až na 12 000 korun v roce 2018 šéf Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků říká, že kdyby se zvedla skokově hned, byla by to skutečně taková zátěž, kterou by ekonomika nevydýchala. „Já to beru spíš jako snahu nalákat voliče. Když se řekne, že minimální mzda bude 12 000, vypadá to pěkně, ale má to být až v roce 2018. Ona se stejně přirozeně skoro každé dva roky minimální mzda posouvá o pětistovku, takže za čtyři roky by se stejně o nějakou tisícovku zvedla,“ poznamenal Karel Havlíček. A dodává, že když někdo dnes prohlásí, že něco bude za čtyři roky, jde trochu o marketingové heslo. „Co víme, co bude za čtyři roky? Nevíme, jak bude fungovat ekonomika. Když někomu dneska něco vezmu, musím vidět, co to udělá dál. Příště mi buď nezaplatí vůbec, nebo mu snížím výkonnost, a tím zase ohrozím jiné věci. To musím vážit na lékárenských vahách. A to ví bezpečně sociální demokracie, stejně jako to vědí pravicové strany,“ tvrdí podnikatel, že celý rozruch před volbami je jen jeden velký marketing. „Pokud je někdo alespoň trochu gramotný, musí se chovat ekonomicky přiměřeně. A pokud se někdo domnívá, ať firmy nebo občané, že když se vymění jedna vláda za druhou, nastane najednou blahobyt pro jedny a konec pro druhé, tak je to naprostý nesmysl. Není možné, aby to tak fungovalo, žádná vláda národního charakteru neudělá z lemplů geniální lidi a z šikovných firem nebo jedinců chudáky,“ je přesvědčen Karel Havlíček.

Není pravda, že Česko je pupek světa, jak si mnozí u nás myslí

Oba šéfové firem se shodují, že vliv politiků na ekonomiku stále klesá. „Spousta věcí už se navíc rozhoduje mimo Česko. Když se vracím ze zahraničí, tak se nestačím divit, jak tady všichni – od politiků až po média – mají pocit, že Česká republika je pupek světa. Není, žijeme už naštěstí ve větším světě, než který se táhne od Aše po Uherské Hradiště,“ upozornil Dalibor Dědek. Proto prý z hlediska fungování firmy vnímá politické prostředí jako počasí. „Může to ovlivnit velmi málo, můžu nanejvýš nadávat, že prší, ale to je tak jediné, co s tím můžu dělat. Proto si z toho až tak hlavu nedělám, přestal jsem tyto věci sledovat, protože bych se jen rozčiloval. Starám se o to, aby náš byznys fungoval,“ prohlásil.

Vliv politiků na ekonomiku stále klesá, mnoho věcí se rozhoduje mimo Česko

„Naštěstí, a to je dobrá zpráva, vliv politiků a jejich rozhodnutí v posledních letech fatálně klesá. Vlivem globalizace a integrace Evropy přicházíme stále více do modelu, kdy se o mnoha věcech nerozhoduje u nás, ale rozhoduje se v nadnárodních firmách, nadnárodních institucích nebo na úrovní Evropské unie. Takže ten vliv, který měl politik před dvaceti lety, byl jiný než před deseti lety a úplně jiný, než má dneska. Oni to politici nechtějí slyšet, ale je dobře, že jejich vliv pomalu mizí,“ potvrzuje ParlamentnímListům.cz i Karel Havlíček, že se situace mění. A dodává, že jako otevřená ekonomika jsme velmi silně závislí na exportu. „Naše ekonomika je závislá na exportu přibližně ze třiceti procent, když bereme čistý export. Z padesáti procent je stále závislá na domácí spotřebitelské poptávce. Ale faktem je, že dnes je tahounem ekonomiky export, protože míra exportu přebije stagnaci domácí poptávky,“ konstatoval. Proto se podle něj musíme dívat, jak se daří v Německu, Polsku a na Slovensku, protože tam míří 50 procent exportu.

Česká ekonomika nefunguje tak špatně, nejsme šampioni, ale jsme na evropském průměru

Šéf Asociace malých a středních podnikatelů zdůraznil, že nemůžeme všechno posuzovat pořád jen ukazatelem hrubého domácího produktu. „Každé čtvrtletí posuzujeme, co se děje s ekonomikou, když HDP roste nebo klesá o půl procenta. Ale nemůžeme se na ekonomiku dívat jen úhlem pohledu HDP,“ řekl Havlíček a přirovnal stát k firmě. Je prý hezké, když firmě roste obrat, ale pokud současně neúměrně roste dluh, tak je to podle něj špatně. „To znamená, že to chce trochu bilanční pohled. Jedna věc je výkonnost, druhá věc je efektivita, to znamená rozdíl mezi příjmy a výdaji ve státním rozpočtu, a jaké je celkové zadlužení. A to jsou tři faktory, které musím stále vyhodnocovat,“ prohlásil. Podle něj česká ekonomika svým způsobem nefunguje úplně špatně. „Ne že bychom byli nějací šampioni, jsme dnes na průměrné evropské úrovni, a to rozhodně není důvod k nějaké panice,“ uklidňuje zástupce malých a středních podnikatelů a živnostníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…