Víme, jak ODS zvolí svého prezidenta

15.03.2012 6:20

EXKLUZIVNĚ Občanští demokraté vyberou svého kandidáta na funkci prezidenta republiky v primárních volbách. ParlamentníListy.cz vědí, jak by měly konkrétně vypadat.

Víme, jak ODS zvolí svého prezidenta
Foto: Martin Kovář
Popisek: V Polygonhousu proběhla Výkonná rada ODS

Podle informací ParlamentníchListů.cz z důvěryhodného zdroje by mělo v přímých primárních volbách volit všech zhruba 27 tisíc členů ODS. Shodlo se na tom grémium strany.

Přímá volba prezidenta i v ODS

Konkrétně to proběhne tak, že se sejdou oblastní sněmy jednotlivých oblastních sdružení ODS (zhruba na úrovni okresů) a zde budou volit všichni členové z jednotlivých místních sdružení. Běžně totiž oblastní sněmy probíhají na základě delegátského systému, většinou podle klíče 1:3.

Na základě rovnosti všech hlasů se pak celostátně sečtou hlasy ze všech oblastních sněmů a zvítězí ten kandidát, který obdrží největší počet hlasů. Ještě není stanovena forma nominací, ale je možné, že by mimo jiné mohly nominovat kandidáty poslanecký či senátorský klub.

Definitivně rozhodne výkonná rada

Formu primárních voleb by měla definitivně schválit Výkonná rada ODS v pondělí 19. března. Poslední výkonná rada totiž uložila grémiu, aby do 19. března navrhlo způsob nominace kandidáta ODS pro přímou volbu hlavy státu.

„Občanští demokraté vždy vybírají na klíčové celostátní pozice v primárkách, čili v tom nepřichází žádná revoluce. O konkrétní podobě primárek budeme jednat a grémium předloží výkonné radě 19. března návrh, jak nominovat kandidáta ODS do přímé volby tak, aby 19. března mohla výkonná rada tato pravidla schválit a mohl začít nominační proces,“ řekl po posledním jednání výkonné rady předseda ODS Petr Nečas.

Kandidáti

V ODS se zatím hovoří o třech možných kandidátech: předsedkyni Poslanecké sněmovny a první místopředsedkyni strany Miroslavě Němcové, prvnímu místopředsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi či o europoslanci Evženu Tošenovském. Podle průzkumu ParlamentníchListů.cz mezi předními členy ODS (vláda, Senát, Poslanecká sněmovna, Výkonná rada) má největší šanci Němcová.

TOP 09 usiluje o zvolení svého předsedy Karla Schwarzenberga. Sociální demokraté zvažují nominaci senátora Jiřího Dienstbiera či ekonoma Jana Švejnara. Do klání o křeslo prezidenta se hlásí též expremiér Jan Fischer, šéfka Suverenity Jana Bobošíková a europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová. Není ani vyloučena kandidatura Miloše Zemana.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…