Vít Bárta jasně: Zvolíte Karla. A smát se bude Kalousek

12.01.2013 5:01

Volby už jsou v plném proudu a všude probíhají bouřlivé debaty, kdo se nakonec stane hradním pánem. Věci veřejné svého kandidáta nepostavily, ani nevyjádřily nikomu konkrétní podporu. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly vůdčí osobnosti strany, Víta Bárty, jak vnímá prezidentskou kampaň. Ten varoval především před nebezpečím volby Karla Schwarzenberga. „Stojí za ním Kalousek, nezapomínejte! Padla by nezávislost České národní banky,“ vzkazuje.

Vít Bárta jasně: Zvolíte Karla. A smát se bude Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

„I když řada politiků kritizovala Věci Veřejné, že prosazovaly přímou volbu prezidenta, považuji to za úspěch,“ říká Vít Bárta. Jak připomněl, byla to především Kateřina Klasnová, která se stala ve sněmovně průkopnicí zákona o přímé volbě prezidenta, a sklízela prý za to černý nevděk v podobě kritiky jak z koalice, tak z opozice.

Přímá volba nebyla mnoha politikům po chuti

„Neustále nám bylo vytýkáno, že po zkušenosti z parlamentních voleb dojde během dehonestační volební kampaně k ještě většímu poklesu politické kultury,“ říká poslanec. Je ale přesvědčen, že právě přímá volba je schopna spíše kultivovat politické prostředí. Tak jak je kampaň podle něj vedena, probíhá prý na podstatně čistší úrovni, než je tomu u parlamentních voleb.

„Velmi si vážím v této souvislosti debaty na Primě, kde probíhala debata mezi Fischerem a Zemanem,“ konstatoval Bárta. Oba kandidáti si podle něj mohli pokládat vzájemně otázky, což bylo něco naprosto nového, než co jsme ve volebních kláních doposud zažívali.

Prognózy poklesu Fischera lžou, nevěřte jim, je to záměr, říká Bárta

Jak dodal, i tato kampaň má samozřejmě své temné stránky a nese s sebou podrazy a lži. „Za největší podraz nyní považuji mediální prognózy, že se Jan Fischer nedostane do druhého kola, a že jedinou nadějí proti Miloši Zemanovi je kníže,“ zlobí se Vít Bárta.

Nejde už tu prý jen o pravici či levici. „Já v tom vidím neuvěřitelný podvod,“ říká Bárta. Za prvé je prý přesvědčen, že Fischer zdaleka tolik neztrácí, a za druhé je to podle něj „vyrábění muže s červenou botou“. „Je to vyrábění nepřítele, ve smyslu, že se všichni musejí spiknout proti Miloši Zemanovi," říká. Přitom se zapomíná, že Kalousek je vynikající manipulátor, machiavelista a ví, že je dobré vyrobit "toho zlého“. Jak dodává Bárta, vzhledem k rychlosti soudobého mediálního prostředí, lze tímto způsobem vyrobit "toho zlého“ velmi rychle.

Podle Bárty jde o Kalouskovu manipulaci

„Vytváří se tím dojem, že ten zlý má být Miloš Zeman a jedinou nadějí, proti němu, je kníže,“ je přesvědčen Bárta. „Není zde pravda ani v tom, že Miloš Zeman je „zlý“ a není pravdou ani to, že je kníže jediným reálným oponentem Zemana," upozorňuje véčkař. Je podle něj velmi trapné vytvářet na poslední chvíli dojem, že se Fischer propadne někam hluboko, a že ten druhý klíčový je Schwarzenberg. „To je mediální manipulace, to je podvod,“ rozčiluje se Bárta. Doporučuje proto lidem, aby na tento podvod neskočili.

Jan Fischer podle Víta Bárty zdaleka neztrácí tolik, kolik chtějí čtenářům vnutit média. Je to stále silný pravicový kandidát a proti němu stojí Miloš Zeman, který má podstatně širší záběr, pokud jde o pravo-levé vnímání. „Rozhodně bych chtěl říct, že ten Kalouskův klam v podobě „zlýho“ Zemana, „blbýho“ Fischera a „geniálního“ knížete, je jen úhybný manévr, jak se má Kalousek stát de facto prezidentem republiky,“ říká Bárta. Podle něj přece nikdo nemůže pochybovat o tom, že je Schwarzenberg plně v rukou Miroslava Kalouska.

Levice roztříštila síly a přivodila nebezpečnou situaci

Pokud jde o Jiřího Dienstbiera, je Vít Bárta zklamaný, že v sobě ČSSD nenašla dost pokory vůči svému úspěšnému bývalému lídrovi Miloši Zemanovi. „Je to obecně tragédie naší levice, že se nedokázala shodnout na jednom kandidátovi,“ dodává. Obecně je přesvědčen, že je škoda, že kandidátů není více.

Ještě jednu věc, by si lidé, kteří se na poslední chvíli rozhodují pro Karla Schwarzenberga, měli podle Víta Bárty opravdu uvědomit, protože v sobě skrývá obrovské nebezpečí. „Kdyby se totiž stal prezidentem Schwarzenberg, tak bude Miroslav Kalousek ovládat jak ministerstvo financí, tak Českou národní banku, která je naprosto zásadní ve vztahu k prezidentu republiky,“ varuje Bárta.

Národní banka musí zůstat nezávislá

Není podle něj přece náhodou, že v Ústavě České republiky je ČNB výrazně izolovaná od vlády. „V momentu, kdy by došlo k tomuto zásadnímu propojení, je to prostor pro zásadní ekonomické škody vůči České republice, ve prospěch jednotlivců," varuje. Tímto krokem by podle Bárty padla nezávislost České národní banky. „Ministerstvo financí a ČNB musejí stát proti sobě. Kdyby prostřednictvím knížete ovládal ČNB ministr financí, byl by to pro Českou republiku veliký problém, který teď ani neumíme dohlédnout,“ říká na závěr Vít Bárta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…