Vladimir Putin má narozeniny. S přáními a vzkazy přichází tolik českých osobností, že si asi vybere každý. Podívejte se

07.10.2015 18:44

ANKETA Před 63 lety 7. října 1952 se narodil v tehdejším Leningradě současný ruský prezident Vladimir Vladimirovič Putin. ParlamentníListy.cz oslovily nynější i bývalé politiky s otázkou, co by mu u příležitosti jeho jubilea vzkázali a jak hodnotí jeho současné kroky. Odpovědi byly samozřejmě různé. Od vstřícných až ke kritickým.

Vladimir Putin má narozeniny. S přáními a vzkazy přichází tolik českých osobností, že si asi vybere každý. Podívejte se
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

"Dělejme všechno pro to, aby se Česko také jednou neocitlo na narozeninovém dortu novodobého velkodobyvatele Putina," uvedla pro ParlamentníListy.cz exministryně Džamila Stehlíková.

Podobně odpovídali i místopředsedové TOP 09 Helena Langšádlová, Marek Ženíšek, ze Starostové a nezávislí Petr Gazdík a Stanislav Polčák, místopředseda ODS Martin Kupka.

Lidovecký europoslanec Pavel Svoboda připomněl, že v tento den zavraždili ruskou novinářku Annu Politkovskou a přál Putinovi politický důchod. Pirát Ivan Bartoš doporučil ruskému prezidentovi zhlédnout film Hon na lišku. Expremiér Jiří Paroubek míní, že se mu nyní "povedlo vyvést Rusko z izolace, ve které v posledním roce bylo".

Tomio Okamura (SPD) považuje Rusko za důležitého spojence "v budoucím souboji evropské a arabské civilizace". Dle vyjádření eurosposlance Miroslava Ransdorfa (KSČM) je ruské angažmá v Sýrii "dobrá lekce pro Ameriku". Nejvíce ho však vychválil Jiří Vyvadil: "Je to největší státník dneška. Nemám nejmenší pochybnosti, že s islamisty zatočí," prohlásil pro ParlamentníListy.cz.

Anketa

Schvalujete letecké údery Ruska v Sýrii?

98%
2%
hlasovalo: 15525 lidí

Putin si plní životní sen. Dělejme vše pro to, abychom se neocitli na jeho narozeninovém dortu 

Mezi nejvýraznější kritické ohlasy patří ten od bývalé ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny v druhé Topolánkové vládě (2007 - 2009), lékařky Džamily Stehlíkové (tehdy Strana zelených, nyní Liberálně ekologická strana), rodačky z Alma Aty, která postsovětský prostor pozorně sleduje. "Slaví jedinečným způsobem. Bude dávat góly do hokejové branky a vítězit nejen na ledě. Ale také na syrských bojištích. Místo ohňostroje má letecké pumy v Sýrii. Plní si tak své největší životní přání - spolupodílet se na rozhodování velmocí, zapojit se do rozdělování světa do sféry vlivu jednostrannou "jaltskou" metodou bez ohledu na představy USA a Evropy," domnívá se exministryně. "Dělejme všechno pro to, aby se Česko také jednou neocitlo na narozeninovém dortu novodobého velkodobyvatele Putina," doplnila pro ParlamentniListy.cz Džamila Stehlíková. 
 

Vladimir Vladimirovič je největším státníkem dneška

Naopak nejvstřícnější reakce přišla od bývalého politika a právníka Jiřího Vyvadila, v devadesátých letech krátce předsedy Československé strany socialistické, poté poslance a senátora (1996 - 2000 za ČSSD). "Vladimir Vladimirovič je největším státníkem dneška. Není to jen otázka pro Rusko, ale pro celý svět. Všechny chyby Západu, které se nashromáždily, má šanci napravit," myslí si. Navíc se podle něj odlišuje od svých předchůdců Stalina či Brežněva v důležité charakterové vlastnosti. "Není mstivý. Takže jakkoliv Západ v posledním čtvrtstoletí dělal jednu hrůznou věc za druhou, jejímž důsledkem je dnes uprchlická vlna, Putin je schopen to napravit. Myslím, že vytvoří světovou koalici, která rozdrtí islamisty. Zároveň ale až to skončí a nastolí stabilitu v Sýrii, nebude se mstít či nějak se povyšovat proti USA. Ale bude mít radost, že Evropa bude spokojená," řekl ParlamentnímListům.cz. 
 
Vyvadil podle svých slov není proslovanský typ, který by chválil Rusko za všechno, co dělá. "Ze všech těch jejích nejvyšších představitelů jsem uznával jenom Gorbačova. Ten změnil můj názor na ně, protože do té doby jsem byl vůči nim silně kritický a okupaci jsem jim nemohl odpustit. Jsem Gorbačovovi vděčen. Byl to naivka, idealista, ale dnešní Rusko je i díky němu. Jsem rád, že tam nezůstalo to brežněvovské, ale že Putin myslí globálně a strategicky. I když to tak Západ nevnímá, tak myslí i za jeho zájmy. Což je překvapivé," sdělil. 
 
V osobní rovině by Putinovi popřál, aby v čele země vydržel nejméně deset let. "Potřebuje to jistě Rusko, ale hlavně to potřebuje svět. Myslím, že těch deset let aktivního života má jednoznačně před sebou. Držím mu palce. Ale upřímně, ty palce by mu měl držet každý rozumný člověk na světě. Protože jak se teď obul do Blízkého východu, tak mi okamžitě spadl kámen z hrudi. Nemám nejmenší pochybnost, že s islamisty zatočí," zdůraznil Jiří Vyvadil. 
 
Podobné přání Putinovi věnoval europoslanec Miroslav Ransdorf (KSČM). "Přeji mu hodně rozvahy, zdrženlivosti a dobré kondice," uvedl. Jeho poslední kroky v Sýrii okomentoval. "Je to dobrá lekce Američanům."
 

Na Putinovy dobrodružné kroky doplatí především Rusové

Zcela jinak Putina vidí místopředsedové TOP 09 Marek Ženíšek a Helena Langšádlová. Ta mu prostřednictvím ParlamentníchListů.cz vzkázala, "aby se zastavil a zamyslel. Na jeho dobrodružné kroky na Ukrajině a v Sýrii doplatí především Rusko a Rusové. Zahynulo mnoho z těch, které Putin vyslal bojovat na východ Ukrajiny".
 
Její kolega Ženíšek napsal: "Blahopřání k narozeninám běžně směřuji k těm, kterých si vážím či je mám rád. Pevně věřím, že si prezident Putin oslaví narozeniny i bez mojí gratulace, a že mě v tomto směru zastoupí řada gratulantů z Pražského hradu."
 
 

Pirát Bartoš doporučuje Putinovi film Hon na lišku

Originálně, jak je mu vlastní, se s Putinovým jubileem vypořádal Pirát Ivan Bartoš, který mu doporučil podívat se na film. "Vážený pane prezidente, nevím, jak se sestavuje denní harmonogram takto vlivného státníka, ale třeba v rámci odpočinku po oslavách Vašich narozenin, ke kterým Vám tímto blahopřeji, najdete chvíli klidu, který budete chtít zajímavě zaplnit. Pokud podobně jako já holdujete kinematografii, doporučil bych Vám zhlédnutí zajímavého oskarového filmu Hon na lišku - "Foxcatcher". Myslím, že by se Vám mohl líbit." 
 
Pro ty, kdo film s pěti nominacemi na Oskara a cenou za režii na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes neviděli, je asi dobré připomenout jeho děj. Zápasník Mark Schultz a jeho bratr Dave se připravují na olympijské hry v Soulu v tréninkovém středisku v sídle bohatého Johna du Ponta. Ten se Markovi stává mentorem, jehož vliv postupně sílí. Co se nejprve zdá být přátelstvím, se proměňuje v chorobný vztah díky nevyrovnané povaze mecenáše du Ponta, který podrývá sebevědomí zápasníka. Dave se snaží bratrovi pomoci, místo toho se ale dostává do střetu s du Pontem, jehož paranoia a snaha vydobýt si moc se každým dnem zvětšují... 
 

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

V budoucím souboji arabské a evropské civilizace jsme na jedné lodi s Ruskem

"Ruský prezident postavil na nohy ruský stát, který byl rozvrácený Jelcinovou proamerickou garniturou. Země byla rozkradená a v chaosu, vládli s pomocí korupce a zločinu zbohatlí oligarchové," sdělil ParlamentnímListům.cz předseda SPD (Svoboda a přímá demokracie) Tomio Okamura. Dnes je podle něj Rusko při všech nedostatcích stabilní, a to je hlavně dobrá zpráva pro nás. "Rusko je pro nás spřátelenou slovanskou zemí, a to navzdory všem protiruským mediálním kampaním. Setkávám se se zástupci Ruské federace a silně vnímám jejich srdečný vztah k nám," povšiml si. 
 
Prezidentu Putinovi Okamura popřál hlavně sílu a zdraví. "Je důležité, aby se nenechal znechutit protiruskými kampaněmi v Evropě, protože v budoucím souboji arabské a evropské civilizace jsme na jedné lodi a Rusko musí být v tomto souboji náš spojenec. To je třeba vidět, protože naši pseudopřátelé za oceánem mají jiné zájmy než Česká republika a naopak oni a jejich arabští kumpáni jsou příčinou současné arabskomuslimské invaze do Evropy," domníval se. Pokud se v budoucnu můžeme spolehnout na něčí pomoc, tak je to dle jeho názoru přes veškeré naše dobré i špatné historické zkušenosti spíše Rusko s prezidentem Putinem. "Jelikož narozdíl od Američanů je jeho zájmem svobodná nemuslimská Evropa suverénních národních států," uvedl Tomio Okamura.
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

V tento den zavraždili novinářku Annu Politkovskou

Europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda připomněl jiné zajímavé výročí připadající na dnešní den. "K blahopřání by se jistě připojila i Anna Politkovská, ruská novinářka, kterou zavraždili přesně v tento den," vzpomněl na tragickou událost a Vladimíru Putinovi popřál, aby si co nejdříve začal užívat politického důchodu. "Bude to nejlepší řešení pro všechny. Dosavadní ruské nálety v Sýrii zhoršují situaci a způsobí další migrační vlnu," vysvětlil ParlamentnímListům.cz.
 

Přál bych mu davy uprchlíků, které jeho nezodpovědné bombardování v Sýrii vyvolá

Putinovi popřál i další europoslanec, Stanislav Polčák, místopředseda Starostů a nezávislých. "Popřál bych mu nějaký dobrý sýr, výborné víno či italskou gorgonzolu, méně padlých ruských vojáků, a rovněž 3 až 4procentní růst HDP. Zkrátka vše to, co Rusku díky jeho politice chybí." Poté ještě doplnil. "Přál bych mu do Ruska ty davy uprchlíků, které jeho zcela nezodpovědné bombardování v Sýrii vyvolá. Bohužel s tím se budou muset vyrovnat jiné státy jako Turecko, Jordánsko, Libanon a i evropské země," prozradil Stanislav Polčák.
 
Jeho stranický kolega, zastupující předseda Starostů a nezávislých a místopředseda poslanecké sněmovny Petr Gazdík popřál Putinovi jako člověku pevné zdraví a jako politikovi probuzení úcty k mezinárodnímu právu, opuštění silové politiky a mnohem větší úctu k individuálním lidským právům. "Ukrajina, kontroverzní angažmá v Sýrii, to nemůžu - natožpak v den jeho narozenin - hodnotit kladně. Vůči Putinově snaze obnovit jakoukoliv cestou velmocenské postavení bychom měli být zvláště v České republice velmi ostražití," upozornil.
 
 

Silnější a akceschopnější USA a Evropskou unii

Obligátní zdraví popřál Putinovi i bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Myslím, že se mu podařilo dostat Rusko z izolace, ve kterém v posledním roce bylo," doplnil. Jiné přání pak vyslovil místopředseda ODS Martin Kupka. "Především silnější a akceschopnější Spojené státy a Evropskou unii, aby neměl tolik práce s pácháním svého "míru" na Zemi," prozradil ParlamentnímListům.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…