Vládní škrty: Nečas je masový vrah, říká Rath

02.09.2011 22:53

Poslanci schvalovali vládní reformy, které zahrnují opozicí ostře sledované škrty. A přestože vzhledem ke koaliční většině zákony procházejí hladce, emotivní diskuze nechyběla – a není asi překvapením, že ostrá slova používal zvláště poslanec David Rath (ČSSD).

Vládní škrty: Nečas je masový vrah, říká Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Opoziční zákonodárci si přinesli přímo do jednacího sálu transparenty s nápisy "Stop vládě. Nehlasuji pro reformy, které škodí této zemi. ČSSD hlasuje proti!". Rozpoutala se vášnivá debata a padaly ostré výroky.

Můžete za dluhy nemocnic

"Vy jste jako masový vrah, který říká, že je velký humanista a neublížil by mouše," zaútočil Rath na premiéra Nečase. „Já si tady nechci stěžovat, že samozřejmě to dopadne na města, na kraje. Ano, to vy děláte schválně a máte z toho škodolibou radost, že samozřejmě zvýšenou DPH odnesou krajské rozpočty a městské rozpočty, protože víc budeme muset zaplatit a nedostaneme z těchto daní v podstatě nic," pokračoval středočeský hejtman.

SLEDUJEME téma důchodová reforma
SLEDUJEME téma DPH

„Už dnes se většina nemocnic propadla do dluhů - a je to také vaše zodpovědnost. Takže nečekám od vás tady odpověď na ty kraje, ale čekám tady od vás odpověď - a skutečně kvalifikovanou odpověď, jak vykryjete čtyřmiliardový propad ve zdravotnictví, který tímto zdražením, tedy zvýšením DPH, způsobíte," pokračoval.

Do hejtmana se pak opřel předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta, který zase Rathovi připomněl jeho pracovnu za deset milionů korun a vinil ho z nedemokratických postupů na hejtmanství. Sněmovna by měla zítra rozhodnout i o změnách v dani v přidané hodnoty a o omezení státní podpory stavebního spoření.

Celé vyjádření Davida Rathe čtěte ZDE.

Čtěte více:
DPH se zvýší od příštího roku na 14 procent. Schválili to poslanci
Kam bychom přišli se zadlužovacím programem ČSSD? ptal se Nečas poslanců
Gazdík: Sazba DPH na knihy a léky nebude nižší kvůli VV
Nejlepší je vláda, která nedělá nic, komentuje MfD reformy Nečase a spol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…