Volič VV: Strana má pořád šanci. Politolog: Ani náhodou

22.04.2012 20:36

PŘÍBĚH Potápějící se Věci veřejné ztratily důvěru většiny svých voličů. Přesto se ale najdou i tací, kteří jsou ochotni tuto stranu podporovat i nadále. Jedním z takových lidí je pan Karel z Olomoucka. Tvrdí, že strana teď prochází očistou a díky tomu bude brzy stranou nejméně zkorumpovanou a mnohem vyzrálejší.

Volič VV: Strana má pořád šanci. Politolog: Ani náhodou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Pan Karel, který nechtěl uvést své příjmení, redakci prozradil, že Věci veřejné jsou pro něj i nadále favoritem číslo jedna v rámci politického spektra. Důvod? Strana prochází vnitřní krizí, která podle něj povede k mnohem zodpovědnější, transparentní a férové politice nejen Věcí veřejných. Vzhledem prý k tomu, čím si strana od začátku svého působení ve vládě prochází, nezbude jí nic, než se poučit ze svých chyb. Bude to mít ale podle pana Karla těžké.

Poučí se strana z chyb?

„Věci veřejné jsem volil, protože jsem měl hlavně důvěru v Radka Johna a líbila se mi myšlenka zbavení se politických dinosaurů a trochu „vyvětrání“ v parlamentu. Bohužel se pak ukázalo, že strana je ještě politicky nevyzrálá. Situace, ve které se teď nachází, však byla pro vévéčka hozením do vody a já věřím tomu, že přesto, že se momentálně jeví Věci veřejné jako potápějící se politická strana, chytí druhý dech a naučí se v té špinavé řece politiky plavat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz pan Karel.

Kromě politické nezkušenosti většiny představitelů strany prý „veverkám“ uškodila také koalice s ODS a TOP 09. „Tato koalice je nešťastná. Jsem přesvědčen, že za skandály Věcí veřejných je minimálně jeden z koaličních partnerů, aby získal body u voličů pošpiněním strany Radka Johna. Věci veřejné měly jít do opozice, aby se nejdříve v politice řádně rozkoukaly a rozhodly se, zda chtějí hájit zájmy spíše levicově smýšlejících obyvatel, či těch pravicových,“ tvrdí volič Karel.

Strana si už nedovolí uhnout

Podle jeho slov Věcem veřejným ještě nezvoní politický umíráček. „Záleží, jak se strana vypořádá s děním kolem Víta Bárty, Kočí a Škárkou,“ doplnil. Právě poslední dva jmenovaní jsou podle něj největšími škůdci partaje.

Na otázku ParlamentníchListů.cz, kdo by měl stranu vyvést z krize, pan Karel odpověděl: „Věřím, že se brzy najde vhodný nástupce Radka Johna. Strana teď bude pod takovým dohledem, že si nedovolí uhnout a je potřeba najít takovou osobnost, která to ohlídá. Škoda jen, že Karolina Peake odchází. Ta by byla skvělou předsedkyní strany,“ řekl redakci Karel s tím, že v případě, že by strana pokračovala stejně jako doposud, znamenalo by to pro ni definitivní konec v politice a on sám by jí hlas už nedal.

Kučera: Věci veřejné už nemají šanci

Víru pana Karla ve zmrtvýchvstání Věcí veřejných už ale nesdílí někteří politologové. „Po skandálu s Vítem Bártou, po předchozích výměnách ministrů za stranu a modelu podnikatelského projektu si myslím, že tato strana už nemá šanci. Doba do voleb je v nejlepším případě dva roky a možná to bude i kratší, a rozhodně není v silách Věcí veřejných získat zpět ztracenou důvěru. Výměna jedné postavy v čele strany nepomůže vůbec. Můžou ještě sehrát jakousi roli tím, že budou podporovat vládní koalici, aby ještě navíc kvůli nim tato koalice nepadla, což je ještě poslední pozitivní čin, který můžou udělat, ale jinak už šanci podle mě nemají,“ uvedl pro redakci politolog Rudolf Kučera z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…