Vondra odešel, aby Peake dostala koryto. Ohlasy na konec ministra

28.11.2012 14:04

Ministr obrany Alexandr Vondra oznámil svoji rezignaci z důvodu ztráty důvěry občanů, kteří ho již nezvolili senátorem. Během svého působení čelil i kritice některých médií a politiků. Zeptali jsme se proto poslanců a senátorů všech stran, co na resortu obrany prosadil pozitivního.

Vondra odešel, aby Peake dostala koryto. Ohlasy na konec ministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Premiér Petr Nečas, který stál během tiskové konference Alexandru Vondrovi po boku, před novináři prohlásil, že ho považuje za nejkompetentnějšího ministra obrany v historii České republiky.

„Ministr kromě důvěry premiéra potřebuje ke své práci především dvě věci, jednak kompetenci a jednak důvěru voličů. Senátní volby letos na podzim ukázaly, že dostatečnou důvěru voličů nemám,“ konstatoval ministr Vondra.

Premiér je v obklíčení

Poslanec Jihočechů 2012 Michal Doktor, který před rokem vystoupil z ODS, pro ParlamentníListy.cz uvedl, že Vondrův odchod je hlavně ke škodě samotného premiéra. „Jeho misi na Ministerstvu obrany vnímám pozitivně. Myslím, že měl naprosto jasno v tom, jak velkou daň zaplatí za otevřený střet s ‚medúzou‘. V tomto ohledu byl jediným ministrem za ODS, myslím jediným ministrem ODS na svém místě. Jeho odchod z vlády znamená, že je dokončeno definitivní obklíčení Petra Nečase,“ řekl Doktor.

Některá pozitiva na Vondrově působení v čele resortu obrany vyjmenoval i první místopředseda Senátu a kandidát na prezidenta za ODS Přemysl Sobotka. „Stabilizoval armádu ČR jako součást NATO, výrazně oceňoval vojáky z Afghánistánu, velmi se angažoval při povodních v roce 2010 na severu. Uvedl v život oceňování účastníků třetího odboje. Dle mého je dobrým ministrem,“ je přesvědčen.

Něco pozitivního? Nic mě nenapadá…

„Pan ministr rozuměl svému resortu. Zkušenosti se zahraniční politikou určitě ve své funkci zúročil dobře pro Českou republiku,“ hodnotí poslankyně Jitka Chalánková z TOP 09.

Opoziční zákonodárci už tolik lichotiví nebyli. „No, to je velice těžká otázka, nemohu si na nic pozitivního vzpomenout,“ reagoval poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna na dotaz, co ministr obrany udělal dobrého. „Stále mi spíše přichází na mysl a vybavuje se mi v souvislosti s činností pana ministra akce ProMoPro. Ale přeci dnešní informace o jeho rezignaci je asi to nejlepší, co na obraně udělal,“ uvedl Foldyna.

Jeho stranický kolega a poslanec Jiří Koskuba v úvodu reagoval totožně. „To je vskutku těžká otázka. Ale dvě pozitiva nakonec nacházím: Údajně pod lampičkou zkoušel zjistit, jaká suma byla za letouny CASA skutečně zaplacena. O kolik byl stát oloupen. Dojemné, byť na ministra amatérské. Zjistil asi prdlajs, jinak by to hlásil, ne?“ ptá se Koskuba.

Nejmenovaná dámička touží po korytě

„Za druhé, umí odejít, když musí uvolnit koryto. Poslouží tak klidu pana premiéra zřejmě od paní P. Ministerstvo obrany je přece hlavně o penězích, kšeftech, možné korupci. A to jsou vody, po kterých očividně jedna skromná, čestná a rovná nejmenovaná dámička touží. Holt každá sranda něco stojí. I udržení vlády. Mouřenín posloužil, může jít,“ myslí si poslanec a spekuluje o nové funkci Karolíny Peake.

Senátor Vladimír Dryml za SPOZ však Vondru pochválil. „Začal konečně zavádět pořádek do armádních zakázek a nebál se jít do konfliktu s Kalouskem a Omnipolem. Výrazně vylepšil naše postavení u USA a v NATO. Na mezinárodní úrovni a ve vztahu k EU velmi dobře hájil české zájmy a ve vojenských otázkách byl důvěryhodným partnerem. Nechal vypracovat moderní koncepci dlouhodobého rozvoje armády, kterou mu zničil ministr financí Kalousek,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Byl lepší šéf obrany, než prý bude Peake

Pozitiva Alexandra Vondry na Ministerstvu obrany by rád vyjmenoval i místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD, podle svých slov si však na nic pozitivního nemůže vzpomenout.

„Já se nemohu k panu Vondrovi vyjadřovat, na to ho příliš málo znám. Myslím ale, že byl rozhodně lepší obranář, než bude Peake,“ přiživila spekulace o Vondrově nástupci oranžová poslankyně Hana Orgoníková v reakci pro redakci ParlamentníchListů.cz.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Ing. Hana Orgoníková

  • Hana Orgoníková zemřela 5. června 2014 v Hradci Králové

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…