Vy jste mě zplodili! křičel Babiš ve sněmovně. Půl hodiny pak vytahoval špínu na Kalouska

26.05.2015 18:14

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to dnes za debatním pultíkem v Poslanecké sněmovně pěkně rozjel. Ne on, ale Kalousek je podle něj zloděj. „Vy jste mě zplodili, vy, zkorumpovaná pravice! Kdybyste nekradli, tak bych tu nestál,“ poznamenal Babiš ve svém proslovu, jenž předchází hlasování o nedůvěře vládě. Hlasování vyvolala pravice, tedy ODS a TOP 09/STAN. Ta spolu s Úsvitem kvůli biopalivům nyní střílí ve Sněmovně do vlády kvůli střetu zájmu Andreje Babiše.

Vy jste mě zplodili! křičel Babiš ve sněmovně. Půl hodiny pak vytahoval špínu na Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš předčítá z knihy o Miroslavu Kalouskovi

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

Poslanci se dohadují v mimořádné schůzi, v níž chce pravicová opozice dát návrh na vyslovení nedůvěry vládě.

„Vy jste mě zplodili, vy, zkorumpovaná pravice! Vždyť já jsem byl volič ODS. Kdybyste nekradli a nepodváděli, tak bych tu nestál,“ zahájil své zhruba půlhodinové vystoupení k tomu ve Sněmovně ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš.

„Co mi vyčítáte? Já mám střet zájmů?“ otázal se následně pravice Babiš. Prý státu jeho firmy odvádí velké peníze a to na zdravotním a sociálním pojištění. "Z mých firem minulý rok plynulo dvě miliardy a 314 miliónů na zdravotním a sociálním pojištění. Plynulo 743 miliónů na daň z příjmu právnických osob do státního rozpočtu. A taky jsem jako fyzická osoba odvedl za poslední dva roky 128 miliónů korun," uvedl při tom.

"Nemám žádné offshory, jak vaši kámoši. A vy taky někteří. Vy držíte svoje firmy na offshorech. A taky mám nadaci, která rozdá ročně 40 miliónů, protože jsem vděčný této zemi, kde jsem uspěl. Můj plat jde na nadaci na samoživitelky, takže já jsem žádný střet zájmů nezneužil a nezničím si jméno pro nějaké drobné. Pro mne to jsou drobné,“ zmínil, čímž poukazoval na to, že obchodování Agrofertu se státem představuje "směšných" 1,1 procenta z celkového obratu firmy ve výši 240 miliard korun.

Co se týče podpory biopaliv, tak prý pravice zapomněla na někdejší Národní akční plán na obnovitelné zdroje, který kolegům v dolní komoře k tomu ukázal. „Byl to pan Kalousek a předchozí vláda, která rozhodla o prodloužení biopaliv. Tak proč tady lžete?“ zaútočil na šéfa poslanců TOP 09/STAN Miroslava Kalouska, který podle něj lže o nějakých pěti miliardách, které prý plynou do jeho kapsy jako výrobce biopaliv.

„Já jako výrobce biopaliv z toho nemám ani korunu!“ zahřímal Babiš a poslancům ukázal fotografii jedné čerpací stanice, která prý dokazuje, že mají z podpory biopaliv výhodu především koneční spotřebitelé.

„Kalousek tady stále lže! Žádných pět miliard tady neexistuje! Kdo si to celé kolem podpory biopaliv vymyslel? No Evropská unie!“ zahřímal Babiš a zmínil, že pokud nebude česká vláda podporovat biopaliva, tak že ČR dostane kvůli tomu penále.

Moje firma investuje do řepkového oleje!

„Dneska se sem dováží 38 procent biopaliv ze zahraničí. A moje firma investuje do jedlého řepkového oleje. A vydělala méně biopaliv. Já zásadně odmítám tyhle lži. Já nevím, proč stále lžete,“ vysvětloval také ministr financí a pak se rozjel ohledně Kalouska a jeho působení na postu ministra financí.

Přitom promluvil o některých dřívějších kauzách jako je ProMoPro, internetové sázení, či „guru“ Hušák loterie. „Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Tam měla justiční mafie ty smlouvy. A samozřejmě pan Kalousek, ten kradl dvacet let. On má tu tradici. A vlastně s jídlem roste chuť, tak to finále měla být ekologická zakázka. Tam chtěli ukrást desítky milionů. A dneska my ty ekologické zakázky nakupujeme za polovinu,“ rozohnil se.

„Finanční správu jsem přebral v rozkladu“, rozčílil se také Babiš. „Pan Kalousek nás zadlužil o 670 miliard korun,“ vyčetl svému předchůdci.

"Dluh České republiky k 31. 12. 2014 poprvé od roku 1997 klesl o 19,8 miliardy korun díky mně, že jsem začal řídit cash-flow, že jsem sáhl na ty rezervy, které ležely na účtech, že jsem na tom vydělal pro stát 266 milionů. A teď dluh k 22. květnu 2015 klesl o dalších 21 miliard. Takže de facto od nástupu do mé funkce klesl o 40 miliard...Zadluženost naší země klesla a my jsme dnes jednou z nejméně zadlužených zemí,“ zmínil nakonec. "Nelžu, nekradu a dělám pro lidi," prohlásil opakovaně.

„Pokud tady ve Sněmovně bude dál sedět pan Kalousek, tak určitě líp nebude,“ dokončil svůj projev ministr financí Babiš.

Kalousek reagoval

Kalousek označil text, který zpracoval Nadační fond proti korupci, za sebrané pomluvy a drby, které lze snadno vyvrátit. "Já bych mohl snadno vyvrátit ty pomluvy a drby," reagoval Kalousek. Zdůraznil, že nynější schůze se koná kvůli Babišově střetu zájmů. Pokud by daňová úleva pro biopaliva skončila, Agrofert by kvůli jejich vyšší ceně podle Kalouska neprodal ani litr.

"Krást se nejenom nesmí, ale my vás prostě nesmíme nechat v klidu krást," uvedl také Kalousek.

Poslanci si pro dnešek odhlasovali, že budou moci ve Sněmovně debatovat i po 21. hodině.

Sněmovna hlasovala o nedůvěře vládě v minulosti opakovaně. Návrh ale uspěl jen jednou. 24. března 2009 vyjádřili poslanci nedůvěru tehdejšímu Topolánkovu kabinetu.

U schůzí o vyslovení nedůvěry vládě Sněmovna nehlasuje o programu, uskutečnit se musejí. Poslanci hlasují o kabinetu vždy po jménech podle abecedy od vylosovaného člena dolní komory.

  • Miroslav Kalousek vystoupil po projevu Andreje Babiše s reakcí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…