Vyhrožování a zloba na Kalouska. V boji o vládu přituhuje

06.11.2012 11:27

Středečním hlasováním o daňovém balíčku rozhodne sněmovna o osudu vlády Petra Nečase. Tu mohou udržet v sedle někteří z dosavadních rebelů, přispěchat na pomoc může i exministr školství Josef Dobeš s jedním či dvěma dalšími véčkaři. Svou roli však může sehrát také vyhrožování poslanci Tomáši Úlehlovi a nově předložený krvelačný návrh státního rozpočtu.

Vyhrožování a zloba na Kalouska. V boji o vládu přituhuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav kalousek

Přerušená řádná schůze sněmovny bude pokračovat dnes odpoledne a ve středu ji čeká hlasování o daňovém balíčku, na jehož výsledku je závislý osud vlády. Kongres ODS sice nerozlouskl největší oříšek, jak bude vypadat hlasování stranických rebelů, ale přesto už dochází k posunům, které signalizují, že by kabinet Petra Nečase mohl situaci ustát a pokračovat dál.

Zdaleka už tak nekompromisní není poslanec Radim Fiala, který dokonce minulý týden vystoupil z ODS, ale nyní už připouští, že může vládě pomoci tím, že opustí sál. Hlasovat pro koaliční návrhy bude zřejmě i Jan Florián, svůj postoj zvažuje Marek Šnajdr, zatímco Petr Tluchoř a Ivan Fuksa zůstávají vůči nim nesmiřitelní. Poslední z rebelů Tomáš Úlehla si na Facebooku postěžoval, čemu je v poslední době vystaven.

Fotky, kompro i vyloupená schránka nevyměknutého poslance

Věří sice kongresovým slovům předsedy ODS Petra Nečase o vnitrostranické jednotě a upřednostnění těch, co mají důvěru lidí a dobrou pověst v místě jejich působení. Právě proto se pozastavuje nad tím, proč jeden významný europoslanec pobíhal v kuloárech kongresu a jednomu novému místopředsedovi sděloval, že má jeho fotku z pátečního posezení v lobby baru na hotelu, kde zcela soukromě přespal již o den dříve před kongresem, kterou předá dál, pokud by „nevyměknul“.

Jiní pánové z pověření vládních „vyjednavačů“ se zase prý snaží vymámit nějakou kompromitující skutečnost z Úlehlova bývalého společníka, někdo mu vyloupil domovní schránku s výpisy z bank, pro pokus o zneužití a průnik na účet mu banka preventivně zablokovala business kartu a na parkovišti v Praze mu jeden muž obcházel auto, cloumal klikami a celé dění fotila slečna za volantem.

Za rebely mohou zaskočit poslanci z Věcí veřejných

„A netuším, proč byly učiněny další snahy o moje znemožnění před veřejností cestou ´vhodného´ zásahu policie nebo BIS, čemuž napomáhali i někteří lidé ze Zlínského kraje ... A mám ještě několik krásných zkušeností od 2. září až do včerejšího dne. Hnus! Na dnešním jednání klubu ODS sdělím ta dvě jména europoslance a kolegy poslance,“ uvádí Tomáš Úlehla na svém facebookovém profilu. Na dotazy zatím poslanec pro ParlamentníListy.cz nereaguje. Ani on ani žádný jiný z rebelů však podle zdroje z ODS nebyl na dopoledním jednání poslaneckého klubu.

Koalice se však nespoléhá jen na to, že zlomí odpor rebelů. V nouzi nejvyšší má potřebnou většinu zajistit vládě bývalý člen Věcí veřejných a exministr školství Josef Dobeš s jedním až dvěma poslanci z VV, kteří se chystají přidat k jeho novému Hnutí pro sport. Tím prvním měl být David Kádner, ale to se zatím nepotvrdilo. Dobeš už od poloviny minulého týdne naznačuje, že podporu Nečasově vládě v klíčových hlasováních zvažuje.

Nový návrh rozpočtu může být politickou hrou

Už tak napjatou atmosféru ještě více vyhrotil nový návrh státního rozpočtu, v němž ministr financí Miroslav Kalousek počítá pro příští rok s příjmy i výdaji nižšími o 41 miliard korun, než bylo v původním návrhu. Schodek 100 miliard korun zůstal zachován. Dramatické škrty postihnou vědu a výzkum, výstavbu dopravní infrastruktury, platy učitelů nebo spolufinancování programů z fondů EU.

„To, že jsou škrty dvojnásobné, než měl být výnos daňového balíčku, vnímám jako nějakou politickou hru ze strany Miroslava Kalouska, do které by se ODS určitě neměla nechat zatáhnout. Jsem přesvědčený, že lze sestavit rozpočet v takové úsporné variantě, která nebude nutit poslance ODS hlasovat pro zvyšování daní a zároveň nebude tlumit ekonomický růst škrty v investicích, v dopravní infrastruktuře, ve vědě, školství a výzkumu,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Boris Šťastný, že se dá najít adekvátních několik miliard korun jinde, než jak bylo navrženo.

Premiér by měl ministra financí umravnit

„Připadá mi jako naschvál, že se škrtá všude tam, kde to musí vadit nejvíce, a tam, kde to rozhodně nepodpoří ekonomický růst, zatímco já bych čekal, že se v nové verzi objeví úspory na chodu státu. A tak čekám od pana předsedy vlády, že se k tomu důsledně postaví a ministra financí v tomto ohledu uvede zpátky do reality,“ konstatuje polorebel, jak sám sebe Boris Šťastný občas nazývá.

V té souvislosti zmiňuje reklamu Lesů ČR. „Opravdu nevím, jestli v této zoufalé ekonomické situaci musíme platit miliony a miliony korun za státní reklamu. Přitom dohromady dělá reklama na státní podniky přes půl miliardy korun. To mi strašně vadí. A také bych rád slyšel od pana ministra financí Kalouska, jak hodlá šetřit ve svých agendách, v jím řízených státních podnicích. Ten spor už teď není o balíčku, ale je o konstrukci státního rozpočtu,“ upozorňuje Boris Šťastný.

ODS se s politickým vyjádřením k rozpočtu nevytasila

I když na víkendovém Kongresu ODS několikrát zaznělo, že si strana nenechá od Miroslava Kalouska diktovat, nová verze státního rozpočtu ukazuje, že si z takovýchto siláckých vyjádření ministr financí nic nedělá. „Z pondělní podvečerní tiskové konference jsem neměl pocit, že by ODS nějakým zásadnějším způsobem zareagovala na návrh pana Kalouska. Ministři s ním určitě nesouhlasili, ale že by tam bylo nějaké politické vyjádření, to jsem nezaznamenal,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Boris Šťastný.

Sám je zvědav, zda se po kongresu něco v ODS změní, ať už v razantnějším postoji vůči koaliční TOP 09, nebo v uvědomění si svých skutečných problémů. „V ODS pořád chybně převládá názor, že prohráváme proto, že nedokážeme vysvětlovat svoji politiku. Já ale říkám, že to je proto, že se naše politika odklonila od našich volebních slibů i programových zásad, s nimiž jsme do vlády šli,“ poukazuje poslanec Boris Šťastný na chybnou interpretaci příčin volebních neúspěchů ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…