Významné hlasy z ČSSD: Spolupráce s Babišem, nebo i další předčasné volby

26.10.2013 17:14

Sociální demokraté si uvědomují nejistotu sestavení vlády a mluví o vyjednávání s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Prý mají velmi podobné programové průniky v řadě oblastí a stejně se dívají na hospodářství. Ostatně téměř sečtené výsledky voleb dávají největší šanci na vládu ČSSD, ANO a KDU-ČSL či hnutí Úsvit Tomia Okamury. Zazněla i možnost dalších předčasných voleb.

Významné hlasy z ČSSD: Spolupráce s Babišem, nebo i další předčasné volby
Foto: Michal Drabík
Popisek: Milan Chovanec u mikrofonu. V pozadí Bohuslav Sobotka

„Když nás předběhne hnutí ANO, tak nebudeme vítězi voleb, co bychom mohli dělat. Na grémiu budeme posuzovat výsledek a bavit se o nějakých variantách řešení a řešit, co dál,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz místopředseda ČSSD a plzeňský lídr strany Milan Chovanec.

Lidé podle jeho slov rozhodli a hlas lidu je hlasem božím „A politici tu jsou od toho, aby našli řešení. Tím by mohly být i předčasné volby, ale bral bych to jako naprosto krajní řešení, protože hnát tuto zemi do dalších voleb je nezodpovědné,“ míní plzeňský lídr ČSSD.

Musíme jednat s chladnou hlavou, říká ke konci šéfa strany Chovanec

Podle něho se jasně ukázalo, že se lidé rozhodli volit protestně proti zavedeným stranám. „S tímto trendem jde těžko něco dělat, když jsme zařazováni do establishmentu, jsme účastni na krajích a byli jsme účastni v mnoha jiných vládách. Protestní hlasy, díky kterým jsme vyhráli předminulé krajské volby, se teď přesunuly k panu Babišovi,“ sdělil Chovanec.

Ten nevylučuje na večerním grémiu řešení personálních otázek ve vedení strany. „To nelze vyloučit nikdy, ale neočekávám to. V této době je potřeba mít chladnou hlavu a pokusit se o sestavení nějakého vládního řešení. Jestli bude za naší účasti či nikoliv, to ukáže čas,“ podotýká.

Zda ČSSD jako prvního možného partnera osloví hnutí ANO, bude vedení podle Chovance řešit na večerním grémiu. „V osmnáct hodin bude grémium a teď bych mluvil jen sám za sebe, což mi přijde zbytečné a nezodpovědné. Budeme mluvit se všemi politickými stranami, to je standardní postup. A jestli budeme jako s prvním mluvit s hnutím pana Babiše nebo ne, to nevím. Andrej Babiš prohlásil, že nikdy nestaví vládu s TOP 09 a ODS a nepředpokládám, že první věc, kterou chce udělat v nové funkci poslance je, že poruší své slovo. Ale politika je divná, takže uvidíme,“ konstatoval místopředseda ČSSD a plzeňský hejtman Milan Chovanec.

K jednacímu stolu s Babišem prý ČSSD pozvali voliči

Místopředsedkyně sociální demokracie Alena Gajdůšková přijímá s pokorou rozhodnutí voličů. „Teď budeme s pokorou a respektem k rozhodnutí voličů muset všichni, čímž myslím celou politickou scénu, přemýšlet a jednat o tom, jak sestavit funkční vládu, abychom vyvedli zemi z krize,“ uvedla ParlamentnímListům.cz Gajdůšková.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

„Voliči nějak rozdali karty a je na politicích, aby to rozhodnutí respektovali, a já si myslím, že my tak budeme muset postupovat. Budeme jednat se všemi subjekty, které se do sněmovny dostanou a bude nutné sestavit fungující vládu,“ reagovala Gajdůšková na otázku, zda si dovede představit vládní spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše.

Babiš vyluxoval hlasy napravo i nalevo

Masivní úspěch Andreje Babiše je podle ústeckého lídra socialistů Jaroslava Foldyny dán frustrací voličů. „Překvapení, že hnutí ANO vyluxovalo hlasy nejenom napravo, ale i vlevo, ukazuje frustraci české společnosti ze stávající politiky. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že pragmatismus v tom, jak se Andrej Babiš a jeho hnutí dívá na hospodářství, je stejný s naším pohledem. Proto bychom se byli schopni dohodnout v celé řadě oblastí na tom, jak by mohla vypadat vláda, která by stabilně čtyři roky vládla a rozhýbala české hospodářství. To vidím jak u komunistů, tak u hnutí ANO,“ řekl ParlamentnímListům.cz Foldyna.

Zemanovci to prý zpackali, říká Foldyna

Ten okomentoval i překvapivě velký neúspěch Zemanovců. „Velká figura Miloše Zemana té straně poskytla velký potenciál a měli dobře našlápnuto, tak to totálně zpackali a jen oni sami si musejí vyřešit, kde se stala chyba,“ zhodnotil překvapivě nízký výsledek SPOZ ústecký lídr sociální demokracie Jaroslav Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…