Žádná invaze, pane Putin, válka je to. Babiš překvapil a Sněmovna tleskala

24.02.2022 18:10

V této věci nebudeme vládě opozicí, slíbil Andrej Babiš na sněmovním jednání o stanovisku k Ukrajině. Vzpomínal na dětství a kubánskou raketovou krizi a hovořil o našich sousedech ukrajinského původu, kteří možná dostanou povolávací rozkaz. Prosil ale také, aby si zde lidé nevylévali zlost na svých sousedech původem z Ruska. Řadu z nich sem totiž vyhnala právě Putinova politika.

Žádná invaze, pane Putin, válka je to. Babiš překvapil a Sněmovna tleskala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Po čtveřici ministrů vystoupil se stanoviskem klubu ANO předseda hnutí Andrej Babiš. Hovořil o slovu „válka“, které si jeho generace, narozená v padesátých letech, ještě pamatuje. Vzpomínal na atmosféru studené války a strach, který pociťoval jako dítě za kubánské krize, a proto se tomuto slovu dlouho snažil vyhýbat.

Teď však už prý musí pro dění na Ukrajině slovo „válka“ použít. „Ze strany Ruska jde o akt, který jednoznačně válku vyvolává,“ konstatoval expremiér. Odmítá Putinův pojem „invaze“, je to prý válka. A tu je třeba jasně odsoudit.

„Musíme jasně podpořit Ukrajinu a všechny Ukrajince v jejich boji za mír a za zachování svobody,“ zdůraznil Babiš. Zlu podle něj nelze ustupovat a navíc máme tuto povinnost vůči všem našim sousedům, kteří z této země pocházejí. „Známe je jako slušné a pracovité lidi, jsou to naši přátelé. A přátelům musíme pomáhat,“ připomněl. Řada z nich se zde bude muset rozloučit a odjet do války.

Babiš je zklamán, že selhala bezpečnostní jednání, ale neměli bychom rezignovat na mírové řešení. Více než kdy jindy se musíme sjednotit v rámci EU a NATO. „V této věci nebudeme vládě opozicí. Chtěl bych deklarovat, že hnutí ANO podporuje premiéra Petra Fialu a jeho vládu v krocích proti ruské agresi na Ukrajině,“ vysloužil si potlesk.

Připomněl kauzu Vrbětice, po které víme, s kým máme tu čest. Ocenil projev prezidenta Zemana a jeho soulad s vládou.

Babiš vyzval k pomoci Ukrajincům, kteří budou v této zemi hledat bezpečí. Těm bychom měli připravit „co nejlepší uvítání“. A rovněž aktivně podporovat humanitární pomoc.

Ne všichni Rusové souhlasí s Putinem

Na srdci má však Andrej Babiš ještě jednu věc: „Chtěl bych požádat všechny občany o zdrženlivost vůči Rusům v Česku. Zdaleka ne všichni Rusové s kroky Vladimira Putina souhlasí a dovolím si tvrdit, že řada z nich k nám utekla právě před jeho politikou,“

To však neznamená, že nebudeme aktivní v sankcích proti ruské vládě a podnikatelům, kteří jej třeba i z Česka podporují.

Zásadně se podle Babiše dnešním dnem mění priority našeho státu. Musíme se soustředit na vojenský průmysl a investovat taktéž do kybernetické bezpečnosti.

Je podle něj třeba si otevřeně přiznat, že válka na Ukrajině bude mít vliv na naši ekonomiku a na životní úroveň našich občanů. A to v situaci, kdy covidový útlum zpřetrhal výrobní řetězce a kdy čelíme vysoké inflaci.

EU by se podle Babiše měla zamyslet nad možná přehnaně ambiciózními zelenými plány a premiér Fiala by se měl pokusit v tomto směru v Bruselu zapůsobit.

„Čím víc tlačíme na Green Deal, tím větší je problém s cenami energií,“ připomněl. Nahrazování uhlí plynem, ve kterém jsme závislí na Rusku, se neukazuje jako ideální řešení.

V zásadních věcech národní bezpečnosti ale hnutí ANO, jak Babiš zdůraznil, vládu podporuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…