Žádný pravicový politik, ale typický havlista. Protiproud vítá odchod Pospíšila z ODS

01.02.2014 15:30

Odchodu Jiřího Pospíšila z ODS se věnuje aktuální komentář Protiproudu, v němž se tvrdí, že exministr spravedlnosti nikdy nebyl pravicovým politikem, ale typickým představitelem havlismu. Navíc stranu opouští v době, kdy průzkumy preferencí přisuzují ODS jen kolem pěti procent a kdy se čím dál více začíná podobat potápějící se lodi.

Žádný pravicový politik, ale typický havlista. Protiproud vítá odchod Pospíšila z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Velice nelítostné kritice podrobil magazín Protiproud exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, jenž v tomto týdnu ohlásil odchod z ODS. Autor komentáře Adrian A. Wlczek připomíná, že už před nedávným kongresem napsal v jednom z textů, že dobrý začátek pro ODS a politiku vůbec by bylo „vypráskání elitního pravdoláskaře Pospíšila z kandidátky“.

Tvrdí přitom, že co se nepodařilo mediálně zmanipulovaným voličům ODS, to zvládli delegáti kongresu. Jako insideři už dlouho vědí, co se za fasádou „slušňáckého chlapce ze z Plzně“ doopravdy skrývá. Ale teprve v „boji o život“ našli odvahu s tím něco udělat. Jiří Pospíšil prý přitom odchází ze strany, do které především neměl nikdy vstoupit:

CELÝ TEXT ČTĚTE ZDE

Proti odvolání Pospíšila demonstrovali především levicoví aktivisté

Svá slova opírá i o připomínku doby, kdy se na pražském náměstí Míru odehrávala demonstrace proti Pospíšilovu odvolání z čela Ministerstva spravedlnosti, o němž rozhodl v červnu 2012 tehdejší premiér a jeho stranický šéf Petr Nečas. Manifestaci za politika „konzervativní“ strany uspořádala Strana zelených, Karel Janeček, iniciativa Rekonstrukce státu a další levicoví aktivisté.

„Sešlo se na ní okolo stovky lidí, u nichž už z definice bylo jasné, že o voliče ODS se rozhodně nejedná. Jeden z pěkných paradoxů našich aktuálních politických dějin? Nikoli. Ani v nejmenším. Pouze další kouzlo nechtěného. Bezděčné ´doznání´ skutečné Pospíšilovy politické orientace,“ uvádí se v komentáři.

Nebyl pravicovým politikem, ale typickým představitelem havlismu

Autor poukazuje na to, že exministr spravedlnosti svůj odchod oznámil právě v den, kdy vyšel průzkum CVVM, který ODS přisuzuje už jenom pouhých pět procent voličských preferencí. A má za to, že Jiří Pospíšil opouští potápějící se loď. „Na jakou bárku se asi dá najmout příště?“ ptá se komentátor s tím, že možností se otevírá vícero, přičemž ale každý zájemce ví, že Jiří Pospíšil nebyl nikdy žádným pravicovým politikem, ale typickým představitelem havlismu.

Z prvních opatrných vyjádření se dá usuzovat, že se v politice bude chtít udržet. „Bude sledovat cvrkot a hodnotit nabídky. Uloví ho novopečený správce státní pokladny, král křehčených kuřat, agent Bureš, který je momentálně nejlepším recyklátorem politických zkrachovanců? Nebo v něm záhy spatří svého korunního prince TOP 09, až sezná, že její současné vedení už patří do starého železa? V obou případech by byl ´u svých´,“ píše se na Protiproudu.

Likvidace dračího vejce byla pro ODS labutí písní

Jiří Pospíšil však v sobě stále ještě ukrývá značný mediálně-politický kapitál. „Prostoduší voliči na jeho dobráckou tvář pořád ještě slyší a statut mučedníka by mu mohl pomoci i podruhé. Jaké důsledky ovšem bude mít Pospíšilův odchod z ODS? Máme zatím všechny důvody obávat se, že olomoucký kongres, i přes vcelku pozitivní atmosféru a několik dobrých činů – například právě likvidaci dračího vejce jménem Pospíšil – byl její labutí písní,“ míní komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…