Zaklekávání lidí bez roušek? Schwarzenberg, Černochová, Okamura a další mají jasno. Zazněl i odborný výklad o zákroku

17.03.2021 20:31

ANKETA Kde je hranice adekvátnosti zákroku policistů vůči občanům, kteří se provinili pouze tím, že neměli nasazenou roušku? ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, jak na tuto věc nahlížejí. Z těch, kteří na dotaz redakce reagovali, plyne spíš jasný názor o tom, že by se mělo jednat mírněji a vždy s přihlédnutím k situaci. Zajímavé je, že v této věci se prakticky shodnou poslanci ODS, KSČM či SPD.

Zaklekávání lidí bez roušek? Schwarzenberg, Černochová, Okamura a další mají jasno. Zazněl i odborný výklad o zákroku
Foto: Repro FB
Popisek: Zákrok městských policistů v Uherském Hradišti proti otci malého dítěte

Část veřejnosti začala silněji kritizovat policisty a strážníky za to, jakým způsobem přistupují k zákrokům vůči provinilcům, kteří porušují vládní opatření. Hlavně jde o známé případy na několika místech republiky, kde daný člověk neměl nasazenou roušku.

Mezi nejznámější případy patří zákrok městských strážníků v Uherském Hradišti. Tam strážníci podle mnohých hrubým způsobem zaklekli muže kvůli nenasazené ochraně dýchacích cest, a to přímo před jeho malým několikaletým synem. 

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

Následoval velmi podobný případ na českobudějovickém náměstí, kde šlo o zákrok příslušníků Policie ČR. Tam zhruba desítka policistů zasahovala proti mladíkovi, který si odmítal nasadit roušku.

Ve veřejném prostoru, především pak na sociálních sítích, se rozhořely debaty, nakolik byly tyto zákroky adekvátní a jestli museli policisté přistupovat ke tvrdé pacifikaci těchto hříšníků.

Ministr vnitra Jan Hamáček se postavil za policisty, kteří v minulých dnech provedli zákroky proti civilistům, již si před nimi odmítli nasadit respirátor. „Dokud nebude policistům cokoli prokázáno, tak za nimi stojím,“ řekl s tím, že zásahy se podle něj musejí prošetřit.

„Policie musí postupovat podle zákona a občané musejí dodržovat zákony. Pokud kdokoli z této premisy uhne, musí být potrestán,“ uvedl na tiskové konferenci ministrů ČSSD dále Hamáček.

ParlamentníListy.cz se proto v rámci ankety obrátily na české politiky. Zajímalo nás, kde je podle nich hranice adekvátního policejního zákroku v případě, že policie potká na ulici člověka bez roušky či respirátoru.

Doyen Sněmovny Karel Schwarzenberg, čestný šéf TOP 09 a exministr zahraničí, reagoval stručně. Z jeho odpovědi nicméně plyne, že by policisté měli reagovat mírněji. „Měli by jasně a důrazně dotyčného napomenout,“ konstatoval Schwarzenberg.

„Zmiňovaná hranice adekvátního zákroku vždy záleží na konkrétní situaci a na jejím vyhodnocení v tom daném okamžiku. Nelze přece generalizovat. Život je pestrý, nikoliv černobílý a přináší celou řadu různých situací. Z toho, co jsem mohla vidět na sociálních sítích a v médiích, nelze v řadě případů s čistým svědomím říct, jak celá situace vypadala. Zda rozhodnutí policistů a strážníků byla v daný čas a na daném místě adekvátní a šetrná. V některých případech mám velké pochybnosti o zákroku a v některých je nemám. Přesto stále platí, že policie slouží veřejnosti a jejím hlavním úkolem je chránit bezpečnost osob a majetku a veřejný pořádek. Policie slouží, pomáhá a chrání, a proto nechť je každý zákrok řádně vyšetřen, a pokud strážník či policista pochybil, ať nese za takové jednání následky a přijme odpovědnost, neboť má každý z nich dodržovat zásadu přiměřenosti a slušnosti. Naopak apeluji na všechny, ať chrání zodpovědně sebe i své okolí. Policisté a strážníci jsou také jenom lidé a jsou unavení a frustrovaní z nesmyslných opatření, stejně jako všichni ostatní. Pak bohužel může dojít k excesům, což mě velmi mrzí. Tento stav padá na hlavy členů vlády, kteří neumějí komunikovat, ztratili důvěru občanů a vydávají zmatečná a rozporuplná opatření, která nefungují. Jejich drakonické vymáhání je tím pádem také za hranou,“ míní poslankyně za ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Jednoznačný názor poskytl poslanec SPD a předseda sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten. „Bohužel mám obavy, že takovýto způsob vymáhání vládních nařízení, které ani nejsou zákonem (jako ti policisté často vykřikují ‚ve jménu zákona‘), ale pouhým nařízením vlády, že na jednoho kluka přijedou čtyři nebo pět hlídek, je totálně přes čáru,“ řekl redakci.

„Vláda těmito mnohdy nesmyslnými nařízeními, která vynucuje silou, pouze ztrácí důvěru veřejnosti v sebe a hlavně její ministry, především pana Hamáčka. Byl bych velmi rád, kdyby pan ministr vnitra přestal rozdělovat občany a nezneužíval policii k prosazování mocenských zájmů. Hamáček chce pomocí teroru dosáhnout toho, aby lidé policii nenáviděli. Heslo pomáhat a chránit, které zde zavedl pan Langer, ztrácí smysl. Fungovalo to a policie měla důvěru, kterou si dlouhodobě deset patnáct let budovala. Po takovém způsobu vymáhání restrikcí si tu důvěru ničí. Panu Hamáčkovi se podařilo totálně rozvrátit důvěru obyvatelstva vůči policii. Umím si představit, že řada policistů, kteří mají své odsloužené roky, začne odcházet, protože nebude chtít nadále zasahovat takovou formou proti občanům této země. Absurdita celé té situace nedává lidem žádnou naději,“ dodává Koten.

Podle místopředsedy KDU-ČSL a europoslance Tomáše Zdechovského neznáme okolnosti zásahů. „Ty musí prošetřit policie. Ale určitě každý zásah by měl být adekvátní a policie by se neměla nechat zbytečně vyprovokovat. Lidé jsou už šíleně frustrovaní. A podobné incidenty jsou zbytečné. Taktéž lidé by měli podpořit policii. Ta si ty nesmysly nevymýšlí,“ upozorňuje.

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

„Neznám pojem adekvátní policejní zákrok. Existuje však pojem přiměřenosti! Ta je zcela individuální a závisí na mnoha faktorech. Někdy vám to mohu vysvětlit. Formu zákroku volí policista tak, aby byl schopný zákrok dokončit. V případě pochybností o přiměřenosti je u policie kontrolní orgán, který to posuzuje. Každé použití donucovacího prostředku je vždy posuzováno i nadřízeným,“ sděluje poslanec KSČM a někdejší elitní policista Zdeněk Ondráček.

Poslanec SPD Radovan Vích má za to, že jde o důsledek neschopnosti této vlády a zejména ministra vnitra Hamáčka řídit stát v době krize. „Vše trvá příliš dlouho a vláda nepřišla ani po roce s návrhy, jak situaci řešit mimo nouzový stav. To vyvíjí nesmírné nároky na psychiku veřejnosti i policistů v tom, jak postupovat v rámci dodržování chaotických a drakonických opatření. Roušky se třeba musejí zcela nelogicky nosit na veřejnosti, přestože je osoba sama. To přece postrádá logiku, a tady je důsledek. Každopádně tyto zákroky ze strany Policie ČR a městské policie jsou neadekvátní a je potřeba postupy policistů prověřit v těchto konkrétních případech,“ uvádí Vích.

„Nechci vyzývat k občanské neposlušnosti. To není řešení. Ale je nezbytně nutné jasně a otevřeně říct, že oba tyto zákroky byly za dané situace naprosto neadekvátní. Policie to má řešit jinak. Přiměřeně okolnostem,“ reagoval na otázku místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra.

Lidovecký poslanec Pavel Bělobrádek sdělil, že je nutné vždy přihlížet k tomu, jak se daný člověk chová. „Záleží to na okolnostech. Pokud se odmítne legitimovat, je sprostý apod.,“ řekl Bělobrádek. 

Předseda KSČM a právník Vojtěch Filip pro ParlamentníListy.cz uvedl: „Za základní považuji upozornění a pokutu když nezaplatí na místě tak správní řízení . Použití donucovacích prostředků jen v případě pokusu útoku na veřejného činitele“.
 
Předsedu SPD Tomio Okamuru šokovalo především následné vysvětlování ministra Blatného. „Zdůvodnění ministra Jana Blatného z ANO, že si nelze sundat roušku na prázdné ulici, protože to ztěžuje kontrolu, přestože takový čin nikoho neohrožuje, je skandální,“ sdělil. Smyslem jakéhokoliv omezení podle Okamury smí v právním státě být pouze ochrana ostatních občanů, ne to, aby měly represivní orgány snadnější práci.
 
„Pan ministr Blatný a ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD zde zavádí pandemickou tyranii plošných opatření bez smyslu, která nikam nevede,“ dodal Okamura s tím, že SPD již delší čas žádá demisi obou jmenovaných ministrů.
 
Jejich fanatismus v kombinaci s diletanstvím totiž podle Okamury podrývá ochotu občanů spolupracovat na boji proti pandemii. Proto považuje neschopné ministerské duo a jeho nesmyslná vládní opatření za hlavní příčinu konfliktu, který se zde rozhořel.

„Pokud policie na základě vládních příkazů napadá lidi jako v Uherském Hradišti a tvrdě zasahuje tam, kde člověk bez roušky nikoho neohrožuje, připomíná to pandemický fašismus,“ dodal předseda SPD.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…