Zaorálek bouřil: Tohle by tedy nešlo. Změnit se musí všechno. Jinak...

07.09.2013 20:45

REPORTÁŽ (UVNITŘ FOTOGALERIE) Favorit voleb odstartoval kampaň s indiány, Bořkem stavitelem a skákacím Titanikem. V odpoledni, které mělo být věnováno celým rodinám, vzkázal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka lidu: Předvolební sliby dodržíme.

Zaorálek bouřil: Tohle by tedy nešlo. Změnit se musí všechno. Jinak...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek hovořil k občanům

O kostýmy nebyla na startovacím mítinku ČSSD nouze, děti se tu mohly setkat s pohádkovými postavičkami, indiány i šašky, kteří jim rozdávali oranžové balónky. Zatímco děti se bavily, mladí sociální demokraté rozdávali volební programy. Kdo měl chuť na buřta, měl smůlu, rozdávaly se jen bonbóny s nápisem ČSSD a kdo měl kliku, ukořistil i sociálně-demokratickou propisku. Lídři oranžových měli vystoupit v 16 hodin, v tu dobu bylo namístě téměř 300 lidí. Místo očekávaného vystoupením, ale nastal mírný zmatek. Sobotka sice na místě byl, ale věnoval se přímému přenosu pro televizi a rozhovorům s novináři. Kdo si pár desítek minut počkal, měl ale možnost vidět tým lídrů kandidátek z celé republiky. Ty totiž na začátku kampaně Sobotka veřejnosti představil.

Vláda Nečase byla katastrofa

Své vystoupení pak předseda ČSSD Bohuslav Sobotka začal takto: „Možná se ptáte, proč jsme přijeli přímo do Ostravy. Je to proto, abychom vám poděkovali za podporu, kterou má v Ostravě ČSSD. Věřte, že to víme, a že si toho vážíme. Přijeli jsme také proto, že vy tady na severní Moravě jste nevolili strany, které nám v posledních letech vládly. Tři roky jsme tady měli vládu Petra Nečase. Nemusíme si povídat, že to byla katastrofa, a že tahle vláda hodila naši zemi zpátky, naše ekonomika šla do recese, řada lidí přišla o práci, zhoršila se životní úroveň. Reformy, které Kalousek a Nečas zaváděli, znamenaly šikanu, ponižování, zhoršování životní úrovně lidí se středními a nízkými příjmy. Byla to katastrofa. Po třech letech se podařilo, že tato vláda skončila,“ uvedl Sobotka.

„Pokud si nepřejete, aby se tady měřilo různým metrem podle toho, kdo má jaký majetek, pak máte jednoduchou volbu, podpořte sociální demokracii. Přijeli jsme také proto, abychom požádali o podporu. Je šance na to, aby se tu dělala sociálně spravedlivá politika, ale vyžaduje to porazit pravicové strany. Doufám, že se to povede.“ Sobotka upozornil i na to, že po volbách mohou lidé změnit dějiny tohoto státu právě volbou oranžových.

Představili kompletní tým, prý sliby dodrží

Pak už pozval Sobotka na pódium Michala Haška, Zdeňka Škromacha, senátorku Alenu Gajdůškovou, Petra Víchu nebo lídra Moravskoslezského kraje Luboše Zaorálka nebo lídra Prahy Jaroslava Zavadila a ostatní lídry z dalších krajů republiky. „Rád bych využil této příležitosti, abychom Vám my všichni tady slíbili, že ten volební program, se kterým kandidujeme, který si můžete přečíst v brožurkách, je něco, co pro nás bude platit, co je jasným závazkem, který budeme dodržovat, pokud nám dáte svůj hlas. Uděláme vše proto, nejen abychom porazili pravici, ale abychom zlepšili situaci v naší zemi a život všech poctivých a slušných lidí,“ slíbil Sobotka.  

Zaorálek hřímal: Takhle by to nešlo

Slovo si pak Luboš Zaorálek, přidal na hlase a hřímal k davu: „My Vás tu nebudeme otravovat vším tím, co všichni víte. V Ostravě přeci nebudu vykládat, že tu máme nezaměstnanost a špatný vzduch. Chceme nabízet řešení a vnést pozitivní energii.“ Změnit by se podle Zaorálka měl i vztah lidem k státu. „Hlavně, aby stát nefungoval jako nepřítel. Tady byl stát, který byl stále více nepřátelský lidem. Nový začátek je tady. Takhle to přátelé dál nejde. Musí se změnit všechno. Jinak bychom opravdu skončili jako Titanik,“ varoval Zaorálek.

Volební program ČSSD k dipozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…