Zaorálek je komický žvanil a patologický levičák, zahřmělo z ODS

09.02.2012 21:30

V Poslanecké sněmovně bylo ve čtvrtek rušno. Premiér Nečas vysvětloval postoj vlády k evropské fiskální smlouvě. Upozornil především na to, že úmluva směřuje k fiskálnímu a hospodářskému federalismu. Tuto argumentaci tvrdě napadl poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek a označil ji za „plácání“. Poslanci ODS si z toho však nic nedělají, v reakci pro ParlamentníListy.cz označují Zaorálka dokonce za lidového vypravěče, kterého v Evropě nikdo nebere vážně.

Zaorálek je komický žvanil a patologický levičák, zahřmělo z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek během vystoupení ve Sněmovně

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek ve svém plamenném projevu na plénu dolní parlamentní komory popíral, že by takzvaná fiskální smlouva (přesně „Smlouva o stabilitě, koordinaci a řízení v hospodářské a měnové unii“ – pozn. red.) vedla k fiskální a hospodářské unii, čili k vyššímu stupni evropské integrace.

Z dostupné verze smlouvy prý dle Zaorálkova projevu nelze žádný směr k další federalizaci Evropy nalézt. „To je podle mě zrovna jeden prvek, který mi připadá, že je nezodpovědný a je to prostě způsob jakéhosi plácání, který si premiér nemůže dovolit,“ rozohnil se poslanec ČSSD a stínový ministr zahraničních věcí.

Brusel se nechat inspirovat ideologií KLDR, prý nesmysly

„Já si myslím, že není zodpovědné mluvit o tom, že tato smlouva je křižovatkou, na které se rozhoduje, že se vydáme směrem k fiskální unii. Já si prostě myslím, že v tom skutečný argument nevidím, protože to mi připadá naprosto nepřesné. Chápete? To je tlach. Fiskální unie, federace apod. - to je dneska tlach, dle mého názoru. Tohle není předmětem fiskální dohody,“ tvrdil opakovaně Lubomír Zaorálek.

Předseda vlády podle něho odmítl vyslovení souhlasu s paktem s ohledem na falešné argumenty. Své záporné stanovisko vyslovil prý v obavě z něčeho, co ve smlouvě vůbec není. „Argumentace, kterou předvádí premiér po summitu, je důkazem toho, že to všechno dostatečně důkladně připraveno není. A to nejenom proto, že se v těch článcích objevují takové nesmysly, jako že mnozí evropští politici se zřejmě nechali inspirovat severokorejskou ideologií Ču-čche,“ pokračoval s energickým hlasem místopředseda sněmovny Zaorálek.

Praktiky EU: Soudruhu, podepiš. Ostatní soudruzi také podepsali

Ten také zkritizoval vyjádření premiéra, ve kterém Nečas popisuje atmosféru bruselského summitu, na němž se o smlouvě jednalo. Ministerskému předsedovi se nelíbilo především to, že je na jednotlivé státníky vyvíjen značný nátlak. Nečas praktiky vůdců Evropské unie přirovnal k praxi předlistopadového režimu ve stylu „Soudruhu, podepiš. Ostatní soudruzi už taky podepsali…!“

Premiér a předseda ODS Petr Nečas ve svém vystoupení na zasedání sněmovny mimo jiné zdůrazňoval, že jeho negativní stanovisko nemusí nutně znamenat, že ČR v březnu smlouvu definitivně nepodepíše.

„Na summitu byla všem státníkům položena jasná otázka. Podpoříte nyní tady a teď závazně dojednaný text a zavážete se tím politicky k jeho podpisu? Ano nebo ne? 25 státníků odpovědělo ano a zavázalo se tak v březnu smlouvu podepsat. Tím tedy již nyní učinili rozhodnutí smlouvu přijmout. Již toho 30. ledna učinili politický závazek tuto smlouvu přijmout. Pokud tak v březnu neučiní, poruší svůj politický závazek,“ vysvětlil premiér a zdůraznil, že postupoval v souladu se schváleným mandátem vlády.

Šéf vládního kabinetu také zdůraznil, že i pakliže by se naše země prozatím ke smlouvě nepřipojila, v žádném případě to neznamená, že tak nemůže učinit kdykoli v budoucnosti. Současné zamítavé stanovisko české vlády navíc nebude mít žádný vliv na to, zda smlouva vejde v platnost či nikoliv.

Redakce ParlamentníchListů.cz se dotázala poslanců premiérovy domovské ODS, jak radikální vystoupení Lubomíra Zaorálka hodnotí. Všichni, kteří na dotaz dosud zareagovali, ho v podstatě jednomyslně považují za bezvýznamné. Zaorálka totiž podle některých v Evropě nikdo nebere vážně.

Zaorálek prý zesměšňuje pouze sám sebe

„Zábavné mi to nepřišlo ani trochu, je to prostě takový lidový vypravěč, chápete?:-) A poškodit koho? Vždyť ho nikdo nebere vážně,“ je přesvědčena poslankyně Zdeňka Horníková. „Pan Zaorálek především zesměšňuje a dehonestuje sám sebe a své politické barvy. Mně směšný nepřišel, je mi ho líto,“ napsala ParlamentnímListům.cz Horníková.

Šéf sněmovního Výboru pro obranu Jan Vidím míní, že Lubomír Zaorálek je v Evropě známý jako komický žvanil, takže už kvůli tomu prý nemůže nikoho urazit.

Podle dalšího z modrých poslanců, Aleše Rádla, může vystoupení poslance Zaorálka možná připadat zábavné jen někomu, kdo sdílí jeho nenormální a dnes už prý naštěstí většinou českých občanů odmítaný způsob přemýšlení o postavení Česka v Evropské unii. „Mně to připadalo spíš smutné,“ doplnil k tomu poslanec.

Patologický levičák a snílek

„Není ale asi bez významu si připomenout, že politický spor o míru a formu české suverenity se v Čechách vede vlastně už od dob svatého Václava a tak je asi nutné permanentnost tohoto trvalého vnitropolitického sporu brát jako fakt, stejně jako to, že tento spor se vede různými prostředky, z nichž verbální urážky soupeřů jsou zdaleka tím nejmenším,“ uvedl redakci Rádl.

Poslanec Michal Doktor, dlouholetý člen ODS, který loni ze strany vystoupil, uvedl, že se Zaorálkovým vystoupením rozhodně nebavil. „Už mnohokráte sehrál podivné role, které mne vedou k velké obezřetnosti a odstupu. Je to patologický levičák a nepoučitelný snílek, vzpomenu-li si na slova, kterými pěstil a šlehal agitku o báječné, spravedlivé a konejšivé EU před naším referendem, vím, že se dnes jen veze na jiné módní vlně,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Doktor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…