Zaorálek k veřejným zakázkám: ČSSD podpoří senátní verzi

31.01.2012 9:40

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek považuje vládní předlohu zákona, která má zprůhlednit zadávání veřejných zakázek, za nedostatečnou. Problém je podle něj v otázce transparentnosti, což je ale jedna z klíčových věcí. Sociální demokraté proto budou podle něj ve sněmovně hlasovat pro senátní verzi zákona.

Zaorálek k veřejným zakázkám: ČSSD podpoří senátní verzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Poslanci by se měli dnes znovu zabývat návrhem, který má zprůhlednit zadávání veřejných zakázek. Normu jim totiž v listopadu vrátil levicový Senát. Vadilo mu, že vládní předloha vítězům výběrových řízení nenařizuje rozkrýt vlastnickou strukturu.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ale považuje vládní předlohu za nedostatečnou. „Já samozřejmě nechci tvrdit, že v tom zákoně nic není, ale když se podíváme na otázku transparentnosti, což je jedna z klíčových věcí, tak tam se přijala úprava, která je z hlediska vyjasnění v těch sporných kauzách, které dneska máme, absolutně nedostatečná,“  řekl Zaorálek v rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle návrhu horní komory mají společnosti zadavateli zakázky předložit soupis případných anonymních akcionářů nebo tichých společníků. Sociální demokraté ve sněmovně budou proto hlasovat pro senátní verzi zákona.  

Peake: Trváme na původní verzi

Vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake z Věcí veřejných ale podle toho, co rozhlasu řekla, trvá na původní verzi novely. Senátní úpravy jsou podle ní zmatečné a firmám by způsobily nadměrnou administrativní zátěž.  

„Zákon, pokud by měl být přijat v senátním znění, by vedl k zúžení otevřené soutěže ve veřejném zadávání. Tam, kde je méně nabídek, protože je komplikované se do veřejné soutěže přihlásit, je také horší výběr, menší soutěž a horší ceny,“ zmínila pro rádio Peake.  

Doufá, že koalice podpoří původní vládní návrh, který škrtá ze zadávání veřejných zakázek losovačky, který nedovoluje šití veřejných zakázek na míru.  

Ondračka: Lepší je původní verze

Za pravdu jí dal ve vysílání rozhlasu i ředitel Transparency International David Ondračka. „My výrazně apelujeme na poslance, aby schválili tu původní sněmovní verzi zákona o veřejných zakázkách a aby senátní verzi odmítli. Ta byla bohužel zpracována velmi nekvalitně a chaoticky a vnesla by do systému jenom zmatek,“  uvedl Ondračka.

„Ona tam má paragrafy, které na sebe nenavazují a protože sněmovna nemůže senátní verzi opravovat, ale musí ji buď přijmout, nebo odmítnout, tak je mnohem lepší řešení se vrátit k té původní sněmovní verzi, která řadu věcí ve veřejných zakázkách zlepšuje a posouvá,“ dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …