Zaorálek má strach: V Evropě padají burzy a vládu to nezajímá, řekl ve sněmovně

01.11.2011 14:50

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) chtěl opětovně na schůzi sněmovny zařadit bod, v němž by vláda poslance informovala o tom, jak bude postupovat v rámci krize eurozóny.

Zaorálek má strach: V Evropě padají burzy a vládu to nezajímá, řekl ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD již dopoledne navrhnul, aby jako první bod jednání Poslanecké sněmovny dnes byla zařazena zpráva premiéra Petra Nečase z jednání Evropské rady Evropské unie v minulém týdnu. Téměř tři hodiny po poledni svou výzvu zopakoval a to když mu poslanci dopolední návrh neodhlasovali.

Více zde:

„Já si tady nechci stěžovat, ale mě to skutečně zajímá, jestli premiér i ministr financí Kalousek vědí, co se děje v Evropě. Pokud sledujete burzy, tak víte, že padají. Navíc k celé věci přispívá i vyhlášení řeckého premiéra Papandrea, že chce referendum k tomu, co chce Řecko vůbec od EU," připomněl dnes Zaorálek za debatním pultíkem ve sněmovně.

Situace v Řecku je podle Zaorálka významná a může se to podle něj tam změnit „jako výbuch dynamitu".

„Mne připadá intelektuální si říci, co se děj v eurozóně....Nikdo neví, kam ty burzy budou padat a tohle je věc, která může být vážná v intencích hodin," řekl dále místopředseda sněmovny.

„Tohle je zásadní věc pro každou zemi. Je tady celá řada důvodů k tomu, aby nám tady  premiér něco řekl...Já bych stál o to, abychom dostali informaci, co se v Evropě děje," dodal Zaorálek.

B. Sobotka: Je chyba, že se o letounech CASA bavit nebudem

K jeho názoru se připojil i předseda strany Bohuslav Sobotka. Ve své řeči za sněmovním pultíkem připomněl, že koalice se odmítla bavit jak o aktuání hospodářské situaci, tak i o situaci v EU.  "Je to nechybně chyba, že Poslanecká sněmovna odmítla návrh na to, aby se vysvětlilo, jaké ČR zastává stanoviska uvnitř EU," zdůraznil Sobotka za sněmovním pultíkem.

"Já bych chtěl vyjádřit politování i nad tím, jakým šmahem byla zamítnuta celá řada nových bodů. Já nevím, co se ještě musí stát v souvislosti s letouny CASA, aby se tím poslanci mohli zabývat," hřímal Sobotka dále a připomněl, že ČSSD bude chtí nepochybně tato témata otevřít na některé z dalších schůzí.

Poslanecký klub ČSSD si ale kvůli vyjasnění toho, kdy je možné žádat o poslanecká veta, vzal přestávku v délce jedné hodiny.

Šéf KSČM Vojtěch Filip totiž obvinil předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) z toho, že vládní reformní zákony vetované nebo vrácené Senátem zařadila na program současné schůze svévolně. Při dnešním jednání dolní komory kvůli tomu pohrozil Ústavním soudem. Komunističtí poslanci se potom pokusili zařazení bodů vetovat, koalice jejich postup ale odmítla. Jenže ČSSD se k vetům také přihlásila.

Papandreu: Řecko vypíše kvůli přijetí další finanční pomoci referendum

Řecký premiér Jorgos Papandreu v pondělí zveřejnil, že Řecko vypíše kvůli přijetí další finanční pomoci od eurozóny referendum. Summit zemí platících evropskou jednotnou měnou minulý čtvrtek totiž schválil pomoc ve výši 130 miliard eur (zhruba 3,25 bilionu korun). Většina Řeků ale s přijetím pomoci nesouhlasí.

"Věříme občanům, důvěřujeme v jejich úsudek, máme důvěru v jejich rozhodnutí," řekl Papandreu před poslanci jeho vládního Panhelénského socialistického hnutí. Podle agentury AP řecký ministerský předseda neuvedl datum možného referenda a ani žádné jiné podrobnosti. Proti přijetí dalšího záchranného balíku je nyní 60 procent Řeků.

Eurozóna se po dohodě s bankami minulý týden na summitu mimo jiné rozhodla o odpisu asi 50 procent řeckých dluhů. Atény se tak zbaví závazků za zhruba 100 miliard eur (asi 2,5 bilionu Kč). Celkové zadlužení, které teď činí zhruba 160 procent hrubého domácího produktu a neustále se zvyšuje, by se mělo do roku 2020 snížit asi na 120 procent HDP.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…