Zaorálek vyzval Johna, aby vrátil miliony od Bakaly

03.06.2010 16:11

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek vyzval Věci veřejné, aby vrátily miliony, které jim dal na kampaň podnikatel Bakala.

Zaorálek vyzval Johna, aby vrátil miliony od Bakaly

Miliardář Zdeněk Bakala ve středu oznámil, že před volbami daroval ODS, TOP 09 a VV dohromady 28,5 milionu korun. Z toho dostala ODS 15 milionů korun a TOP 09 7,5 milionu korun. Na Věci veřejné tedy zbylo 6 milionů.

Zaorálkovi přijde absurdní, že Věci veřejné Radka Johna před volbami otevřeně napadly Bakalu, že nájemníky bývalých bytů OKD obelhal nesplněním slibu, že jim umožní tyto byty odkoupit za netržní cenu.

"Chci, aby si lidé mohli byty OKD konečně koupit," napsala kandidátka VV za Moravskoslezský kraj Kristýna Kočí v jednom letáku, který byl možná vytištěn za Bakalovy peníze, uvedl Zaorálek.

Sociální demokraté už vyzvali i TOP 09, aby k daru Zdeňka Bakaly zaujala postoj. První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka připomněl, že Miroslav Kalousek ještě loni v létě tvrdil, že Bakala žádnou stranu nesponzoroval.

Bakala čelí obvinění z podvodu na nájemnících

Spor mezi Bakalou a nájemníky se týká zhruba 45.000 bývalých bytů těžební společnosti OKD na severu Moravy. V současnosti je vlastní firma RPG Byty, dceřiná společnost RPG Industries, jejímž je Bakala spoluvlastníkem.

RPG Industries se k bytovému fondu dostala koupí společnosti Karbon Invest (KI), která byty získala při privatizaci státního podílu v těžařské společnosti OKD v září 2004. Tehdy se mimo jiné zavázala byty při prodeji přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům za netržní cenu. Nájemníci si je chtějí dlouhodobě odkoupit.

Společnost RPG Industries ale později převedla byty na svou dceřinou firmu RPG Byty, za což dostala od ministerstva financí (MF) pokutu 30 milionů korun. Podle něj tímto převodem porušila privatizační smlouvu.

Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…