Zastavte ten nesmysl, volá ve sněmovně ODS. A Marek Benda vymyslel vtip na Dienstbiera

16.07.2014 17:20

Jednání Poslanecké sněmovny o služebním zákonu se podle očekávání nese v duchu razantní kritiky ze strany opozice. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek už kvůli němu nazval ministra Jiřího Dienstbiera, předkladatele návrhu, lhářem. Poslanec Marek Benda si přisadil tvrzením, že návrh nebyl s opozicí projednáván a Dienstbiera opakovaně nazval ministrem bez práce. Předseda ODS Petr Fiala žádal nepřítomného premiéra Bohuslava Sobotku, aby zastavil projednávání tohoto nesmyslu.

Zastavte ten nesmysl, volá ve sněmovně ODS. A Marek Benda vymyslel vtip na Dienstbiera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Na programu mimo jiného i služební zákon

Odpoledne pokračovalo jednání mimořádné schůze sněmovny o návrhu poslanců Romana Sklenáka, Jeronýma Tejce a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 218/2002 Sb., o službě státních zaměstnanců ve správních úřadech a o odměňování těchto zaměstnanců a ostatních zaměstnanců ve správních úřadech (služební zákon). Ráz dnešnímu jednání udaly dopolední informace předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska o dokumentu Evropské komise k této vládní normě.

Podle něho není vůbec nutné, aby zákon začal platit už od začátku příštího roku, protože čerpání peněz z Evropské unie to nijak neohrozí. Ministr Jiří Dienstbier odmítl, že by vláda chtěla tento materiál před poslanci zatajit. Oficiální cestou ho on sám dostal e-mailem od generální tajemnice Evropské komise Catherine Day až dnes dopoledne v 10.33 hodin. „Pane Kalousku, pokud používáte lež jako svůj pracovní nástroj, tak nás z toho neobviňujte,“ odrazil pak obvinění šéfa poslaneckého klubu TOP 09.

Dienstbier obvinil ODS a TOP 09 z vyděračského přístupu

TOP 09 a ODS mezitím představila čtyři podmínky, bez kterých nepodpoří novelu služebního zákona. Opozice trvá na zrušení institutu generálního ředitelství i na ochraně pro úředníky, kteří pracují v úřadu více než 4 roky. Požaduje také zachování jednoho typu náměstků a chce, aby státní správa byla otevřena pro akademickou sféru i pro úředníky samosprávy. Pokud se s koalicí nedomluví, jsou poslanecké kluby obou stran připraveny protahovat jednání i do konce volebního období.

Odpolední jednání zahájil ministr Jiří Dienstbier přiznáním, že chtěl rozebrat výhrady Evropské komise ke služebnímu zákonu, ale po zhlédnutí tiskové konference těchto dvou stran už to prý skoro nemá cenu. „Vyděračský přístup těchto dvou stran není zrovna korektní. Připravíme tedy písemnou reakci na výhrady Evropské komise. Je to ale spíš otázka vysvětlení než předělání zákona,“ řekl Jiří Dienstbier s tím, že trvá na tom, že zákon je vcelku kvalitní a solidní. Jakákoli stabilizující pravidla jsou podle něj lepší než to, co jsme tu zažívali dosud. Zákon má zabránit překopání státní správy po každých volbách, a připomněl v té souvislosti výrok expremiéra Mirka Topolánka o noci dlouhých nožů.

Kalousek doporučuje ministerstvo lží a dezinformací

Jeho vystoupení nenechal bez odezvy předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pan ministr Dienstbier lže, ty informace od Evropské komise má od června, ale přiznání by nabouralo jeho účelovou argumentaci. K návrhu tohoto zákona, k tomuto paskvilu, existuje i zásadní nesouhlas Rekonstrukce státu. Prostě pan ministr Dienstbier lže ráno, v poledne i večer, nedivil bych se, kdyby lhal, i když mumlá ze spaní. Jeho úřad by se měl jmenovat ministerstvo lží a dezinformací,“ útočil dále Kalousek s tím, že TOP 09 služební zákon chce a obstrukce ve skutečnosti dělá druhá strana.

Pak si nadlouho vzal slovo předseda ODS Petr Fiala a podrobil návrh zákona i jeho předkladatele zdrcující kritice. Chce služební zákon, ale zákon kvalitní. „Z kvality návrhu jsme mimořádně rozčarováni a zklamáni, jeho uvedení v život by paralyzovalo státní správu. Přineslo by to výhodu stávajícím nominantům. Je to zákon pro prezidenta nebo pro Evropskou unii, přitom Evropská komise žádnou takovou podmínku pro naše čerpání strukturálních fondů nemá,“ konstatoval Petr Fiala.

Pane premiére, zastavte projednávání tohoto nesmyslu, žádal Fiala

Cílem zákona má být vytvořit podmínky, aby služba poskytovaná občanům od státu byla kvalitní, což tento návrh nesplňuje. „Hlavním výsledkem zákona bude zabetonování pozic ve státní správě pro nynější nominanty. Komu má tento zákon sloužit? Žádám vás, nepřítomný premiére, abyste stáhl tento návrh z projednávání. S námi o něm nikdo nejednal, my jsme připraveni se nových jednání účastnit a podílet se na tvorbě kvalitního zákona o státní službě. Pane premiére, vyzývám vás, zastavte projednávání tohoto nesmyslu,“ bouřil ve sněmovně předseda ODS Petr Fiala.

Premiér Bohuslav Sobotka je na jednání v Bruselu, a tak čelil výtkám osamocený ministr Jiří Dienstbier. Bránil se, že s opozicí se o služebním zákonu jednalo, ale kupříkladu ODS na jednání své zástupce neposílala. „Proběhlo mnohem podrobnější připomínkové řízení, než bývá zvykem. Zákon jsme projednávali s odbory i v tripartitě. Jak zástupci odborů, tak zaměstnavatelů podporují přijetí tohoto zákona. Na jeho tvorbě se podílelo osm legislativců, trvám na kvalitě návrhu. A z věcného hlediska jde o solidní kompromis,“ přesvědčoval ministr Jiří Dienstbier.

Benda upozornil ministra bez práce, že jednání s opozicí vypadá jinak

Odmítl kritiku opozice, že generální ředitelství státní služby bude nějakým superúřadem, a dokládal to na tom, že se pro něj počítá jen se 37 pracovníky. Předseda ODS Petr Fiala na to reagoval slovy, že ministr Dienstbier ztratil smysl pro realitu. „K žádné nabídce na jednání o zákonu vůči ODS nedošlo. Nám žádná jednání nabízena nebyla, ani žádná neproběhla. Nepleťte si ODS s hnutím ANO nebo s částí ČSSD, s nimi jste to projednávali, ale s námi ne. To však není opozice, i když to tak někdy vypadá,“ poznamenal jízlivě Petr Fiala.

Razantně odmítl Dienstbierova slova o projednávání s opozicí i sněmovní nestor Marek Benda z ODS. „Pane ministře bez práce, nabízeli jste nám jenom harmonogram jednání a pořádali jste spoustu seminářů. To však není jednání s opozicí o návrhu zákona,“ uvedl poslanec Benda s tím, že si vůči Jiřímu Dienstbierovi neodpusil opakované oslovení „pane ministře bez práce“. Na věcnou stránku předloženého návrhu se soustředil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Vznesl celkem 22 otázek na předkladatele a zpravodaje zákona o státní službě, což vysvětlil chybějící důvodou zprávou.

Rozprava o služebním zákona pod taktovkou TOP 09

Poslanec TOP 09 Daniel Korte se ve svém vystoupení soustředil na to, které vysokoškolské vzdělání by nemělo být uznáváno jako splnění kvalifikačních předpokladů pro potřebu navrhovaného zákona o státní službě. Týkat by se to mělo Vysoké školy Sboru národní bezpečnosti, a to především jejích dvou fakult – Fakulty státní bezpečnosti a Fakulty ochrany státních hranic. Je nepochybné, že jejich absolventi jsou pro státní službu demokratickému státu nepřijatelní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…