Zástupce podnikatelů: Bolševik je horší než AIDS

19.10.2012 6:31

V krajských volbách dali podle Strany soukromníků voliči vzkaz, že pravicová politika Kalouskovským stylem dělat nejde. Vzestup komunistů je však alarmující, a nejvíc by se měla bát ČSSD, které v boji o voliče konkurují.

Zástupce podnikatelů: Bolševik je horší než AIDS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

„Vzestup komunistů v podzimních volbách je největším nebezpečím pro sociální demokracii, protože jsou schopni ČSSD rozdělit a stát se nejsilnější stranou na levé straně spektra. Bolševici jsou v destrukci mistři,“ řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek. „My je nepodceníme,“ ujišťuje a dodává, že „bolševik, když ho podceníte, je nebezpečnější než AIDS“.

Pokud se pravice nebude chovat slušně a lidsky, dopadne špatně

Baránek prohlásil, že tyto volby si musíme zapamatovat a dobře je vyhodnotit. „To byl vzkaz pravici, že pokud se nebude chovat slušně, lidsky, tak by mohla dopadnout velmi špatně,“ soudí. Pravice by se podle něj měla zbavit Miroslava Kalouska, jinak dopadne v parlamentních volbách stejně neslavně jako v krajských. „Svou arogantností Kalousek pravicové myšlenky likviduje. Proto vyzývám strany od středu doprava, a my jako Strana soukromníků se mezi ně počítáme, aby začaly dělat jinou politiku. Není možné, aby prosazovaly Kalouskovu protipodnikatelskou a asociální politiku,“ nabádá politiky zástupce stavovské strany. To si prý musí uvědomit i Petr Nečas a další politici, že soukromníci, kteří mají problém uživit rodinu a v televizi pak vidí, jak si někdo řekl o úplatek ve výši stovek milionů, nebudou pravici volit, dokud se těchto problémů nezbaví.

Starostové by se měli odříznout od Kalouska a jeho TOP 09

Věří, že i Starostové, kteří úzce spolupracují s TOP 09, pochopí, že je Miroslav Kalousek táhne dolů. „Pokud se od Kalouska odříznou, a to se podle mne musí stát, protože už TOP 09 přestávají potřebovat, stanou se zajímavou pravicovou politickou silou,“ vysvětluje zástupce živnostníků. Měli by to udělat, pokud prý nechtějí dopadnout jako ODS, kterou politika TOP 09 ve vládě srazila na historické minimum voličské podpory, i když k tomu přispěla také sama svou rozhádaností, připustil Baránek. „Jestli jsme si mysleli v roce 2010, že jde o historický střet s Paroubkem, tak to byla sranda. Opravdový střet přijde teď,“ je přesvědčen.

Proto vyzývá strany na pravé straně politického spektra, aby rychle začaly jednat o změně stylu politiky a pro budoucí parlamentní volby vytvořily volební blok několika středopravých a pravicových stran, v kterém by však prý nesměl být Kalousek s TOP 09.

Předseda ČSSD Sobotka vleze s komunisty do jedné postele

Podle Baránka je vzestup komunistů v krajských volbách největším nebezpečím pro sociální demokracii. „V ČSSD je mnoho bývalých komunistů, někteří odešli z KSČ jen proto, že si nemysleli, že se ještě zvedne, a teď budou vytvářet v sociální demokracii tlak a rozdělovat ji. Komunisté jsou schopni je nátlakovou politikou rozdělit a stát se tou silnější stranou na levé straně spektra,“ upozorňuje na možný vznik páté kolony uvnitř ČSSD. Sociální demokracie je podle něj slabší, její nevýhodou je, že názorové spektrum uvnitř ČSSD je velmi široké. „To komunisté mají názorové spektrum jasné, to je bolševik, ten drží jednotnou lajnu. Uvidíte, že donutí sociální demokraty zrušit Bohumínské usnesení, už se o tom mluví jako o hotové věci,“ předpovídá místopředseda stavovské strany. Říká, že šéf ČSSD Bohuslav Sobotka „s komunisty vleze do jedné postele“.

Komunisté najednou vyrostli a tvrdě jednají o funkcích v krajích

Baránek překvapivě říká, že ve výsledku krajských voleb vidí i klady. „Všimněte si, jak se komunisté rychle odkopávají. Oni si celou dobu – přes dvacet let – hráli na takové skromné, ale najednou vyrostli a velmi tvrdě jednají o funkcích v krajích, naprosto změnili rétoriku. A je zajímavé, kolik teď dostávají prostoru v České televizi. Mám dojem, že si bývalí komunisté v České televizi řekli, co kdyby se „ti naši kluci“ zase vrátili k moci, musíme to hrát na všechny strany,“ upozorňuje na nebývale vysokou účast komunistů ve zpravodajských, publicistických i diskusních pořadech veřejnoprávní televize.

Na nás bude, abychom dali komunistům v parlamentních volbách přes rypák

Místopředseda Strany soukromníků nevidí ve výsledku krajských voleb žádnou tragédii. „Dokonce se s velkou radostí dívám na ty televizní debaty, jak se v nich komunisté derou dopředu a teď se po třiadvaceti letech konečně odkopávají, jak zase natahují ruce po moci,“ upozorňuje Baránek. „Jen je nechme odkopávat, já jim přeju co nejvíc funkcí v krajích, ať mají co nejvíc hejtmanů, ať vystupují se svými naprosto debilními názory v televizi, já z jejich vystupování mám radost. Komunisté už mluví nedočkavě, jak budou tu vládu dělat. Já jim vzkazuji, že už ji nikdy dělat nebudou. Prostě nebudou,“ říká rozhodně. „Na nás bude, abychom jim dali v parlamentních volbách přes rypák,“ dodává představitel živnostníků.

Strana soukromníků získala jen jeden mandát, ale předstihla Věci veřejné, Paroubka i Bobošíkovou

V krajských volbách se Straně soukromníků zatím tolik nedařilo, získala pouze jednoho zastupitele ve Zlínském kraji, v Plzeňském kraji jim v koalici s lidovci utekla účast o 0,4 procenta. Ale Baránek dodává, že soukromníky ve více než 150 místech volilo pět až patnáct procent lidí. „Třeba ve městech jako Holice jsme získali 13 procent hlasů jako například ODS, porazila nás jen ČSSD,“ uvádí. Strana je pyšná na to, že dopadla lépe než Paroubkova strana, Bobošíkové Suverenita nebo Věci veřejné. „Jedeme dál, v každém případě půjdeme do parlamentních voleb,“ ujišťuje místopředseda Strany soukromníků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…