Zděšený poslanec ČSSD: Takhle to po Rathovi nejde, nemůžeme lidem na oči

31.05.2012 9:52

Středočeské vedení ČSSD odmítlo přijmout politickou zodpovědnost za korupční aféru Davida Ratha, a to i přes to, že bylo usnesením celorepublikového vedení strany vyzváno k odstoupení. Sebereflexe nula, zhodnotil počínání krajského vedení poslanec, někdejší místopředseda ČSSD a exministr průmyslu Milan Urban. Ten je přesvědčen, že kauza Rath není o pochybení jednotlivce. Kolem něj prý bylo společenství funkcí, strachu a peněz.

Zděšený poslanec ČSSD: Takhle to po Rathovi nejde, nemůžeme lidem na oči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

„Máme tu známé usnesení Ústředního výkonného výboru ČSSD. Dnes odpoledne zasedání krajského výboru, tak já předpokládám, že na základě usnesení ústředního výboru dojde k vyvození politické odpovědnosti celého krajského stranického vedení a že bude vyhlášena nová konference a příprava primárek na novou kandidátku do krajských voleb,“ řekl ParlamentnímListům.cz optimisticky Milan Urban před středečním jednáním krajského výkonného výboru strany.

Odejdeme, když odejdou jiní...

Už za pár hodin ale bylo jasné, že nic z toho, co by si přál, se nestalo. Na několikahodinovém jednání krajského výkonného výboru sociální demokracie totiž bylo schváleno usnesení, které by se dalo shrnout: Jsme připraveni odstoupit, ale neodstoupíme, dokud neodstoupí krajští radní.

A snad pro jistotu, aby krajští radní něměli příliš velké nutkání odstoupit, podpořila krajská výkonná rada ČSSD do boje o post hejtmana Rathovu dosavadní náměstkyni Zuzanu Moravčíkovou. Zkrátka politickou zodpovědnost, ani přes doporučení ústředního vedení ČSSD, za kauzu Rath nikdo nepřijal.

...takhle žádat o důvěru občanů nelze

Rozhodnutí rady Urbana znechutilo. „Sebereflexe středočeského vedení ČSSD nula,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz evidentně rozladěný poslanec. „Žádná nová konference, žádná nová kandidátka, žádné odstoupení,“ definoval výsledek několikahodinového jednání Urban.

To, že středočeské vedení strany konstatovalo, že odstoupí, pokud odstoupí krajští radní, považuje Urban za taktiku oddalování. „Bohužel, sebereflexe nenastává, obroda také ne, takže sociální demokracie ve středních Čechách bude dále ztrácet. A okamžik, kdybychom mohli znovu prosit občany po nějaké očistě o důvěru, je v nedohlednu,“ dodal Urban.

Není možné mít tady dvě ČSSD

„Teď už bude muset zřejmě zasáhnout vedení strany,“ nevidí jiné řešení Milan Urban: „Protože Ústřední výkonný výbor ČSSD vyzval krajské vedení k odstoupení, a to se nestalo.“

Jak přesně by mělo vedení ČSSD postupovat, nicméně Urban v tuto chvíli upřesnit neuměl. „To teď neumím říct. Nejdříve by se asi mělo vyjádřit politické grémium, protože ta situace je vážná. Je to smutný příběh a je to situace, která dál poškozuje nejen středočeskou ČSSD,“ míní Urban.

„Prostě nemohou být dál dvě sociální demokracie, jedna ve středních Čechách a druhá celostátní,“ přidává Urban rozhořčeně.

Středočeské vedení chce problém vysedět

Spekulovat o tom, zda krajská rada odstoupí a tím naplní podmínku, kterou si pro své odstoupení klade vedení středočeské ČSSD, Urban nechtěl. „To je otázka co radní v pondělí na zastupitelstvu udělají. Ale v každém případě nebylo přijato žádné usnesení, které by umožnilo vyhlášení nových primárních voleb pro kandidátku do krajských voleb,“ shrnul Urban.

„To je zřejmě taktická varianta středočeského vedení sociální demokracie, které chce ten problém vysedět,“ dodal Urban.

Středočeská ČSSD prorůstá různými strukturami

Ten na dotaz ParlamentníchListů.cz zatčení Ratha nepovažuje za pochybení jednotlivce. „Nemyslím si, že by kauza Davida Ratha bylo selhání jednotlivce. Ve Středočeském kraji došlo k různému prorůstání všelijakých struktur do stranických orgánů,“ konstatoval poslanec.

Následně popsal, jak prorůstání zájmových struktur do ČSSD vypadá. „Někteří se stali místopředsedy, někteří jsou na stávající kandidátce do krajských voleb. A já si myslím, že kauza Rath je systémová chyba, za kterou nese zodpovědnost současné vedení sociální demokracie,“ drtí spolustraníky Urban kritikou.

Střední Čechy? Společenství funkcí, strachu a peněz

„Já určitě nebudu nikoho jmenovat, ale že to bylo společenství funkcí, strachu a peněz, o tom si myslím už dnes nikdo nepochybuje. Že si tam sociální demokraté umí dosadit některé lidi, tak to je také pravda. A co horší, celé to fungovalo na modelu počítání hlasů pro různé konference. Volební matematika uvnitř ČSSD tak byla pokřivená v tom, že se dávali dohromady lidé, kteří za to pak byli odměněni funkcemi, možná penězi a někteří samozřejmě jednali ze strachu o svoji budoucnost,“ popsal fungování ČSSD kolem Ratha Urban.

Kritikou za liknavý přístup Urban nešetřil směrem k celorepublikovému vedení ČSSD. „Já myslím, že nemůže vedení dělat to, že říká: Nějak si to tam vyřešte v těch středních Čechách. Vedení do toho musí nějakým způsobem zasáhnout. Zatím je ale to vedení bezradné.

Podle mého to vyžaduje zásah a dohled nad tím, co se děje ve Středočeském kraji. A je nutné učinit pokus nastolit v sociální demokracii jiné mechanismy, jinou atmosféru. Pak se teprve můžeme pokoušet získávat ztracenou důvěru voličů. A to bez zásahu ústředního vedení ČSSD bude podle mého obtížné,“ uzavřel Urban.

Musí se to řešit

Neochota odstoupit zklamala i statutárního místopředsedu ČSSD Michala Haška. "Očekávám, že se situací ve středních Čechách bude po návratu předsedy ČSSD (Bohuslava Sobotky) ze zahraniční služební cesty znovu zabývat politické grémium a že vydáme jasný signál o nutnosti změn ve středočeské ČSSD," uvedl Hašek.

"Richard Dolejš (předseda středočeské ČSSD) potvrzuje, že je obyčejnej aparátčík, politický Hujer!" píše na svém facebookovém profilu pro změnu poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.
"... Od Grosse ..přes Ratha ..pořád ..jen Hujer. Měl šanci ukázat, že už se v politice něco naučil, neukázal," dodává Foldyna.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…