Zeman nebo Diestbier? Rudí rozhodnou o podpoře na Hrad až v prosinci

03.11.2012 19:37

Před týdnem uťali komunisté debaty o tom, zda budou mít svého vlastního kandidáta na Pražský hrad. Dlouho se totiž spekulovalo o tom, že by mohli postavit na šachovnici přímé prezidentské volby kosmonauta a europoslance Vladimíra Remka. Ten ale hlavou státu být nechce. Proto se následně rudí rozhodli, že vlastního kandidáta nepostaví vůbec a podpoří někoho jiného. Kdo to ale bude, to zatím nevědí. "Přihořívat" pro ně bude až 8. prosince.

Zeman nebo Diestbier? Rudí rozhodnou o podpoře na Hrad až v prosinci
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Komunisté jsou zřejmě jako celek proti zákonu o církevních restitucích

Komunisté tedy umějí pořádně natahovat zvědavost novinářů! Dlouhou dobu si totiž média lámala hlavu s tím, zda KSČM, které se poměrně dařilo v posledních krajských volbách, bude mít svého člověka v přímé prezidentské volbě. Europoslanec za KSČM a první československý kosmonaut Vladimír Remek měl již 24. října oznámit, zda přání straníků, kteří ho chtěli za prezidenta mít, naplní. Jenže Remek se v ten den nerozhodl. V úzkém kruhu straníků na výkonném výboru pak řekl, že do boje nepůjde. 

Vladimír Remek

  • KSČM
  • Od ledna 2014 vykonává funkci velvyslance ČR v Rusku

„Výkonný výbor ÚV KSČM po projednání a zvážení všech okolností dospěl k závěru, že KSČM pro prezidentské volby v roce 2013 nebude nominovat vlastního stranického kandidáta. Cílem KSČM je usnadnit volbu nepravicového prezidenta,“ sdělili po jednání svého ÚV komunisté minulý pátek s tím, že se ale rozhodnou v sobotu 3. listopadu o tom, zda budou podporovat Jiřího Dienstbiera, kterého vyslala do boje ČSSD, či expremiéra Miloše Zemana. Jenže jak informovala ParlamentníListy.cz mluvčí komunistů Věra Žežulková, nerozhodovalo se.

„Ono to mělo být jen mimořádné zasedání k této otázce, ale toto zasedání jsme zrušili a ČTK to pak chybně interpretovala,“ vysvětlila Žežulková. „To teď rozhodovat nebudeme, na to je dost času, a kvůli tomu není nutné, aby bylo mimořádné zasedání. To bylo svolané jen v termínu, že bychom nominovali svého kandidáta – tam by totiž hořely termíny, aby se to podalo včas, ale pokud se týče podpory jiného kandidáta, tak tam nejsme nijak tlačeni. Proto není nutné mimořádné zasedání a stačí, když o tom bude jednat řádné zasedání ÚV,“ doplnila mluvčí.

Přihořívat a hořet bude u komunistů 8. prosince

Řádné zasedání výboru pak mají komunisté naplánováno na 8. prosince.

„Dá se předpokládat, že o podpoře Dienstbiera či Zemana tam mluvit budeme, že bude tlak na podporu jiného kandidáta,“ uvedl pak pro ParlamentníListy.cz člen ÚV.

První kolo přímé prezidentské volby se uskuteční 11. a 12. ledna příštího roku. V průzkumech různých agentur se zatím jako favorité jeví bývalí premiéři Jan Fischer a právě Miloš Zeman. Kandidují ale také například za ODS Přemysl Sobotka a za TOP 09 Karel Schwarzenberg, či europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Celkem úmysl kandidovat oznámilo asi 25 adeptů, kolik jich do klání půjde, bude záležet na tom, zda splní podmínky.

Komunisté již dříve naznačili, že budou chtít se Zemanem a s Dienstbierem hovořit, tedy pokud oni sami budou mít zájem. Oba dva se přitom ke KSČM nestaví odmítavě. Dienstbier třeba kvůli rudým již zkritizoval prezidentského kandidáta Jana Fischera za postoj, že by nejmenoval koaliční vládu ČSSD a KSČM.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…