Zrada českých občanů, ubožáci, zoufalství, totální zhovadilost. Takto hlasovali vaši politici a Sobotka, Babiš a další k tomu řekli...

04.05.2015 17:41

ANKETA Evropský parlament minulý týden vyzval ve svém usnesení Evropskou komisi, aby zavedla „závazné kvóty“ k rozdělování žadatelů o azyl mezi všechny členské státy EU; pro hlasovali i někteří čeští europoslanci.

Zrada českých občanů, ubožáci, zoufalství, totální zhovadilost. Takto hlasovali vaši politici a Sobotka, Babiš a další k tomu řekli...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Evropský parlament svým usnesením z 29. dubna reagoval na nedávné tragické události ve Středomoří a na závěry ze zasedání Evropské rady ze dne 23. dubna 2015. Pro hlasovalo 449, proti 130 a 93 se zdrželo hlasování.

V usnesení je několik bodů. Jedním z nich je právě výzva Evropského parlamentu Evropské komisi, aby zavedla „závazné kvóty“ k rozdělování žadatelů o azyl mezi všechny členské státy EU. Pro hlasovali i někteří čeští europoslanci, především z ČSSD a KDU-ČSL.

Jak o přidělování uprchlíků k vám hlasovali vaši zástupci

Europoslanci ANO Pavel Telička, Petr Ježek, Martina Dlabajová či Dita Charanzová zveřejnili na svých webech, jak kdo z českých europoslanců hlasoval. Nejprve se hlasovalo po jednotlivých bodech, zda je bude rezoluce obsahovat, a nakonec o celku. Pokud někdo hlasoval proti kvótám při hlasování k jednotlivému bodu, ale nakonec hlasoval pro rezoluci jako celek, fakticky tak podpořil celé usnesení včetně kvót. Naopak někteří hlasovali pro některé jednotlivé body rezoluce, ale kvůli kvótám hlasovali proti celému usnesení včetně kvót na azylanty, nebo se zdrželi.

Dle zmíněného přehledu pro rezoluci (včetně kvót na azylanty) hlasovali všichni europoslanci ČSSD Jan Keller, Pavel Poc, Miroslav Poche, Olga Sehnalová, dále všichni europoslanci KDU-ČSL Michaela Šojdrová, Pavel Svoboda, Tomáš Zdechovský a dále poslanci za TOP 09 a Starosty Stanislav Polčák a Jaroslav Štětina.

Proti hlasovali všichni europoslanci ANO Pavel Telička, Petr Ježek, Dita Charanzová a Martina Dlabajová, dále Jan Zahradil z ODS. Zdrželi se, a tím fakticky usnesení o azylantech a kvótách nepodpořili, Petr Mach za Svobodné, Jiří Pospíšil za TOP 09, dále europoslanci KSČM Miloslav Ransdorf, Kateřina Konečná a Jiří Maštálka.

Europoslanci překračují svůj mandát

ParlamentníListy.cz oslovily české politiky, co si myslí o usnesení Evropského parlamentu, ve kterém vyzývá Evropskou komisi, aby zavedla „závazné kvóty“ k rozdělování žadatelů o azyl mezi všechny členské státy EU, a zda to podporují. Drtivá většina politiků je proti kvótám. Někteří upozornili na to, že europoslanci ČSSD a KDU-ČSL se fakticky svým hlasováním pro rezoluci postavili proti české vládě, ta totiž kvóty odmítá. Je to o to pikantnější, že ČSSD a KDU-ČSL jsou součástí vládnoucí koalice.

K věci se ParlamentnímListům.cz vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka. „Toto hlasování nic nemění na postoji české vlády, která podporuje princip dobrovolnosti, nikoli kvót,“ uvedl předseda vlády.

„Závazné kvóty určitě nepodporuju. Každý členský stát si má dělat vlastní imigrační politiku založenou na její historii,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš.

„Vláda ani KDU-ČSL se závaznými kvótami nesouhlasí. Zároveň ale nemůžeme dělat, že se nás to netýká. Musíme pomoci ostatním zemím i oblastem s humanitární krizí,“ odpověděl redakci vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Zásadně to nepodporuji. Považuji takový postup nejen za neseriózní vůči národním parlamentům, ale i vůči migrantům, kteří k nám nesměřují, nejsme jejich cílovou zemí a evropští poslanci tak překračují mandát, který jim byl svěřen ve volbách. Takové usnesení pak postrádá legitimitu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Nesouhlasím s kvótami,“ prozradil místopředseda Poslanecké sněmovny a úřadující předseda STAN Petr Gazdík.

Je to absolutní zhovadilost

„Je to absolutní zhovadilost. Usnesení europarlamentu je výzvou k flagrantnímu porušení české státní suverenity a hlasování většiny europoslanců jen potvrdilo směřování většiny českých politických stran. Jsem absolutně proti. Usnesení je ostrý start procesu, který má skončit tím, že Česká republika bude muset bez diskuse přijímat imigranty nedelegované Evropskou unií. V tuto chvíli intenzivně pracujeme na analýze stavu a možnostech řešení, jak celý proces ještě včas zastavit. Vyzývám vládní koalici a další strany s poslanci v europarlamentu, aby přehodnotili svoje postoje a svým zástupcům doporučili napříště hlasovat proti a samozřejmě jasně a ostře proti se musí vyjádřit česká vláda a česká eurokomisařka. Bohužel se obávám, že i napříště budou ostatní strany opět imigranty podporovat,“ soudí předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Závazné kvóty na imigranty v žádném případě nepodporuji a nerozumím tomu, jak někteří z českých europoslanců mohli toto usnesení podpořit, zvláště když i stanovisko naší vlády je odlišné! Usnesení totiž podpořili i europoslanci za ČSSD a KDU-ČSL, kteří se tak postavili proti vlastní vládě. Imigrace do EU je složitý problém, na který nelze uplatnit jednoduché řešení, jakým kvóty jsou. Toto řešení by imigrační otázku eskalovalo, bylo by signálem pro převaděčské gangy, že jsme ochotni jejich aktivity tolerovat a dovedeme se s nimi vyrovnat. Tak to ale není a je třeba řešit tento problém především tam, kde vzniká. Je třeba především tvrdě postihovat činnost ilegálních převaděčů a posílit vnější hranice EU, a to nejen na jihu, jak se mylně domnívají mnozí evropští představitelé,“ upozorňuje první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

„Budeme muset, také jsme utíkali,“ reagoval na dotaz místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Pevně věřím, že europoslanci, kteří hlasovali pro, buď nevěděli, o čem hlasují, nebo se spletli. Závazné kvóty jsou smrtící, nepřijatelné a kategoricky odmítám podobné vměšování EU do imigrační politiky jednotlivých států. Bojuji proti podobným nesmyslům ve výboru pro evropské záležitosti, protože tohle je cesta do pekla. Snažme se pomáhat imigrantům v zemích, odkud přicházejí. Ne zavádět povinné kvóty,“ říká ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

Doporučení Evropského parlamentu je dalším z útoků na suverenitu národních parlamentů

„Už vícekrát jsem měl pocit, že se poslanci Evropského parlamentu zbláznili a toto je další důkaz, že tomu tak, s největší pravděpodobností je. Nemohu věřit tomu, že pro takové šílenství zvedli ruce i naši poslanci. Tak masívní imigraci Evropa nemůže zvládnout. Tu nemohou žádné kvóty. Tu zvládne jen a pouze zastavení nelegální imigrace. Bude to možná znít tvrdě a bezcitně, ale Evropa musí odložit jakýkoli soucit a nekompromisně všechny uprchlíky vracet. Musí prostě vědět, že se sem nedostanou. To zastaví nelegální obchod s lidmi. Mimochodem, velmi výnosný a proto uskutečňovaný. Pomozme jim, aby si ve svých zemích, odkud utíkají, udělali sami pořádek. Pomozme jim, aby mohli přežít, ale nepouštějme je do Evropy. Kde je záruka, že s imigranty nepřijdou i vrahouni, jejichž nejmilejší kratochvílí je pořezávat jinověrcům krky? S tím, samozřejmě, souvisí nutnost nedopustit další Irák, Libyi, Sýrii a další. Shrnu li to, pak zásadně nemohu se stanovováním jakýchkoli kvót státům souhlasit. Ať si vezmou europoslanci ty uprchlíky přímo do svého bytu. Nechci, aby se z Evropy staly Spojené evropské emiráty,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

Podle místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitky Chalánkové EU řeší mnoho věcí pozdě. „K problému uprchlíků se musíme postavit čelem všichni – USA i EU. Nestačí jen proklamace, ale i návrh zcela konkrétních činů. Pobřeží Itálie je vnější hranicí schengenského prostoru a tedy i naší, dokud Schengen existuje. Nemůžeme a nesmíme tedy Itálii nechat bez pomoci. A situace v Africe je globálním problémem – minimálně USA a EU tuto situaci na africkém kontinentu musí řešit společně,“ dodala Chalánková.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa dle svých slov nesouhlasí s přidělováním jakýchkoli migračních kvót: „Toto doporučení Evropského parlamentu chápu jako další z útoků na suverenitu národních parlamentů. Tady musím souhlasit s názorem pana prezidenta Miloše Zemana, že rozhodnutí o migračních kvótách je plně v kompetenci národních vlád. A také souhlasím s názorem české vlády, která kvóty odmítá a řešení vidí v pomoci běžencům přímo v zemích jejich původu. Já se dokonce obávám, že navrhované řešení Evropského parlamentu by přineslo daleko více problémů, například nelegální migraci či nebezpečí teroristických útoků. Prvořadě musí být zajištění bezpečnosti našich občanů.“

„Hlasoval jsem proti kvótám. Jsem proti přerozdělování azylantů do členských zemí. Má být na každé zemi, koho přijme a komu udělí azyl,“ uvedl předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Poslanci ANO hlasovali proti rezoluci, protože nesouhlasíme s kvótami. Vnímáme problém imigrace jako naléhavý, ale nepodporujeme cestu přidělování uprchlíků zemím podle kvót. Rezoluce obsahuje pozitivní pasáže, ale po hlasování o některých jejích jednotlivých částech v textu zůstala i výzva týkající se závazných kvót pro rozdělování žadatelů o azyl. Společně s mými kolegy poslanci Ditou Charanzovou, Petrem Ježkem a Pavlem Teličkou chápeme složitou situaci uprchlíků i nutnost společné evropské reakce na migrační krizi ve Středozemním moři. Přidělování národních kvót však nepovažujeme za vhodné řešení tohoto problému, a proto jsme nakonec museli hlasovat proti rezoluci,“ vysvětlila europoslankyně ANO Martina Dlabajová.

Obávám se, že ty kvóty budou evropskou realitou

„Povinné kvóty jsou nesmysl. Je to věc, která je proti zájmům občanů evropských zemí a právem budí pohoršení. Chci se ohradit proti tvrzení některých serverů, že jsem pro to hlasoval. Já jsem pro to nehlasoval. V té rezoluci byly některé dobré věci jako například důraz na preventivní kroky, aby takové situace nenastávaly. Pokud jde o dílčí hlasování u kvót, tak tam jsem hlasoval proti a pokud jde o celou rezoluci, tam jsem se zdržel hlasování, protože tam byly i některé dobré věci. Pokud někdo v dílčím hlasování hlasoval proti kvótám, ale podpořil rezoluci jako celek, fakticky podpořil i kvóty,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Hlasoval jsem proti kvótám, nesouhlasím s nimi a považuji to za špatné řešení. Řešení musí vzniknout na základě vlád národních států, a ne tak , že Evropská komise jednostranně určí, o kolik žadatelů o azyl budou jednotlivé státy pečovat. Když prošly kvóty do usnesení, tak jsem se jako jeden z mála europoslanců Evropské lidové strany zdržel podpory toho usnesení. Direktivní nařizování jednotlivým státům ten problém nevyřeší, naopak to může zvednout negativní náladu části evropské veřejnosti vůči Evropské unii. Ta rezoluce rozhodně dopad mít bude a obávám se, že dnes většina zemí se spíše přiklání k zavedení kvót. Obávám se, že ty kvóty budou evropskou realitou. Byť opoziční politik, souhlasím s českou vládou, která je rozumně proti kvótám. Povinné kvóty se bohužel asi stanou realitou. I při hlasování v europarlamentu byla velká převaha pro kvóty,“ upozorňuje europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Asi by bylo vhodné říci, o čem všem ta rezoluce byla a že nejde o součást legislativního procesu. Já jsem hlasoval proti kvótám, ale pro rezoluci jako celek jsem ruku zvedl,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

Můžou za to USA. Ať je vezme Schwarzenberg na své panství

„Připadá mně to jako řešení romské otázky za minulého režimu, toto ovšem v gigantických rozměrech. Já s takovým řešením nesouhlasím a důvod je ten, že takto se nevyřeší příčina problému. Tedy proud uprchlíků se nezastaví a navíc si založíme problémy nové ve svých zemích. Myslím si, že jich máme až nad hlavu s romským etnikem a ani to řešit neumíme. Příčinou invaze běženců je rozvrat v zemích severní Afriky a důsledky by měli nést ti, kteří ho způsobili. Tedy Francie, Velká Británie a USA, kteréžto státy mají hlavní podíl na rozvrácené Libyi, přes níž se valí většina uprchlíků. A pokud budou kvóty prosazeny, tak bych se přimlouval za to, aby si naši kvótu vzal pod ochranu na své panství pan Schwarzenberg, který v roli ministra zahraničí útok na Libyi vehementně podporoval,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Ve sněmovně jsem hlasoval proti kvótám a nic na svém postoji nehodlám měnit. To si snad europarlament dělá srandu. Imigranti nejsou skot, aby je posílali na základě kvót. Jiná věc je, že jsem marně prosazoval azyl pro vyvražďované křesťany ze Sýrie, Iráku, Egypta. Jejich chování je blízké našim hodnotám. Jestli si některé země zavařily vlastní nezodpovědností, musí si nyní pomoci hlavně sami, a ne šířit problém dále. Pokud se týká masivního exodu, je třeba zlikvidovat mafie, které obchodují s lidským neštěstím,“ pravil místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Postoj českých europoslanců je pro mě těžko pochopitelný. Pomoc v podobě masového přijímání uprchlíků nic nevyřeší a Evropě naopak ublíží. Vždyť se nedokážeme pořádně postarat ani o vlastní potřebné. České republice to ublíží zvlášť. Pokud přijmeme kvóty, například muslimská komunita se u nás hned v první vlně zdvojnásobí. Navíc už nejspíš nepůjde o ty ´umírněné´, nemluvě o tom, že tím vznikne lákavé zázemí pro další imigranty. Pokud chceme pomáhat, musíme pomáhat řešit příčiny v místě, ne následky u nás. A musíme se smířit s tím, že zkrátka nedokážeme pomoci všem. Pokud tedy nechceme jít vstříc sebevraždě Evropy, jejích tradic a hodnot,“ varuje poslanec Úsvitu Martin Lank.

„Nepodporuji to, stejně jako naše vláda,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

„Většina lidí vůbec nerozumí, co je rezoluce, zpráva a směrnice. Rezoluce je doporučení. A ta rezoluce nebyla o kvótách, ale o nutnosti pomoci Řecku, Itálii nebo Maltě zvládnout migrační politiku. Kvóty na uprchlíky jsou jedním z mnoha nápadů, ale nikoli jediným. Osobně jsem vždy byl proti povinným kvótám, na druhou stranu při svých návštěvách Itálie vidím tu nutnost řešit imigrační problematiku společně. Je potřeba začít vracet lidi, kteří zneužívají azylový systém, zpět do vlasti a tvrdě trestat převaděčské gangy. EU není nafukovací. Jinak o zavedení povinných kvót mohou rozhodnout jen členské státy,“ říká pro ParlamentníListy.cz europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Soudruzi v Bruselu opět někde dělají chybu. Imigranty dle genderových kvót

„Nepodporuji žádné kvóty, protože se ihned začne sledovat, jak se naplňují, a bude to znamenat další příliv běženců, protože se budou muset dále a dále zvyšovat. Je to velké stěhování národů za ekonomikou,“ domnívá se poslanec ANO Vlastimil Vozka.

Podle názoru poslance KSČM Vojtěcha Adama jsou závazné kvóty pro přijímání imigrantů nesmyslné: „Každý členský stát má jiné možnosti a podmínky pro jejich příjem. Pokud se rozhodne imigranty akceptovat, měl by si číslo stanovit sám. Postoj některých europoslanců považuji za nerozumný.“

„Pouze poslanci za ANO a Jan Zahradil hlasovali proti této rezoluci,“ informoval europoslanec ANO Pavel Telička. A na přehled hlasování upozornil i europoslanec ANO Petr Ježek.

„K četným kvótám EU na ´cokoli´ nemám dlouhodobě zrovna vřelý vztah. Tento případ není výjimkou. Mimochodem soudruzi v Bruselu opět někde dělají chybu. Klasicky řeší důsledek, nikoli příčinu. Což není projev zrovna velké geniality. Ale vždyť oni mají tolik jiných starostí, že? S Ukrajinou, igelitkami, litry na splachování a tak dále. Hlasování jednotlivých europoslanců nechť si pak sledují a okomentují ti, co je tam vybrali, zvolili a tudíž poslali. Doufám však, že nejprve založí gigantický úřad, který rozdělení běženců mezi jednotlivé země rozpracuje do detailu. Podle pohlaví, věku, vyznání a původních klimatických podmínek. S ohledem na jisté blížící se kulaté výročí se obávám, zda opět nenajdou uplatnění bohaté zkušenosti našich západních sousedů. Pochopitelně nikoli všechny! ´Ordnung muss sein´. Jinak bžunda to není a nebude. Ani pro jednu z obou stran,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Zrada vlastních obyvatel

„Nevím co jiného bych měl nazvat zradou vlastních obyvatel než tuto absolutní absurditu. Jen ubožák řeší problém kvótami místo toho, aby se alespoň pokusil řešit příčinu. To je totiž klíčem celé této záležitosti. Jen hlupák může zvednout ruku pro takovéto přerozdělování lidských bytostí. Řešit se musí především to, aby tito ubožáci nemuseli opouštět své domovy v naprostém zoufalství,“ míní místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.

„Nepodporuji to,“ sdělil krátce poslanec KDU-ČSL Jiří Junek.

„Ne, ty kvóty nepodporuji. Není to o žádné takzvané solidaritě. Unie je těžkopádný moloch, ale má dost sil a prostředků na to, aby už dávno přílivu ekonomických utečenců zabránila,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Není jednoznačná odpověď, protože má několik pohledů. Z hlediska humanitární pomoci určitě ano. Naši lidé také emigrovali v dobách totality. Nelze však vyloučit, že mezi běženci budou fundamentální islámští teroristé, a s tím nelze souhlasit. Je proto třeba, abychom nedovolili takzvanou náboženskou aktivizaci a vyžadovali absolutní respekt našich zákonů. Kontrola těchto cizinců musí být dlouhodobá a přísná,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Úsvitu Jiří Štětina.

„Zřejmě je situace kritická. Myslím, že kvóty nic neřeší,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Loni se do Itálie po moři dostalo přes 170 tisíc lidí a letos to bude stejně nebo více

Péče o nelegální přistěhovalce bude letos Itálii stát odhadem rekordní jednu miliardu eur (27 miliard korun), o 400 milionů eur více než loni, odhadlo italské ministerstvo vnitra. Do Itálie každoročně míří přes sto tisíc imigrantů, a to zejména na lodích z Libye. V současnosti je v italských záchytných zařízeních pro běžence 81 000 lidí, 65 000 z nich čeká na vyřízení žádosti o azyl.

Uprchlíků v Itálii v posledních letech kvůli konfliktům na severu Afriky a na Blízkém východě rapidně přibývá. Jak informovala ČTK, v roce 2013 přistálo u italského pobřeží 43 tisíc migrantů – třikrát více než o rok dříve. Loni se do Itálie po moři dostalo přes 170 tisíc lidí a letos jich podle dosavadních čísel bude přinejmenším stejný počet, nebo dokonce ještě více. Spolu s počty přistěhovalců narůstá i množství peněz, které Řím vydává na to, aby se o ně postaral. V roce 2013 na uprchlíky putovalo 500 milionů eur, loni 600 milionů. Podle italského ministerstva vnitra stojí péče o jednoho běžence 40 eur denně.

Summit EU minulý týden rozhodl ztrojnásobit prostředky pro záchranné operace ve Středozemním moři. Představitelé evropských států tak reagovali na nedávné námořní neštěstí, při němž u libyjských břehů přišlo o život až 900 lidí, kteří se snažili na lodi utéct do Evropy. Vojenskou operaci proti Kaddáfího režimu v Libyi vedly především britské, francouzské a americké vzdušné síly.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…