Zrušení vojenského újezdu v Brdech poslanci posvětili

18.03.2014 18:12

Poslanci protlačili sněmovnou v tzv. prvním čtení návrh na zrušení vojenského újezdu Brdy a na zmenšení ostatních výcvikových prostorů. Normu nyní dostanou na stůl výbory pro obranu a pro životní prostředí. Lhůta na projednání je u nich prodloužena na 120 dní. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) armáda prý využívá ve vojenském újezdu Brdy pro výcvik jen 12 procent plochy, prostor je tak pro ni prý nadbytečný.

Zrušení vojenského újezdu v Brdech poslanci posvětili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Poslanci odhlasovali v prvním kole návrh Ministerstva obrany o hranicích vojenských újezdů. Návrh, na němž pracovaly již předchozí kabinety, mimo jiné počítá se zrušením vojenského újezdu Brdy a také nápravou křivd, které musí obyvatelé obcí ve vojenských újezdech snášet.

Materiál předložil poslancům ministr obrany Martin Stropnický (ANO). On i další zastánci normy připomínali, že armáda sama rozhodla, že vojenský újezd pro svá cvičení nepotřebuje. Stropnický k tomu navíc odmítl obavy, že by se zrušením újezdu byl zrušen i dělostřelecký pluk dislokovaný v Jincích.

Hlavním důvodem zrušení některých újezdů je podle Stropnického redukce počtu vojáků.

Důvod? Redukce počtu vojáků!

„Pro názornost v roce 1993 měla Armáda České republiky 115 tisíc vojáků v činné službě, v současné době má Armáda České republiky 21 tisíc vojáků," připomněl Stropnický.

Neméně podstatným důvodem optimalizace je narovnání občanských práv obyvatel vojenských újezdů, kteří při neexistenci obce na území vojenského újezdu nemohou volit, ani být voleni do zastupitelstva obce a nemohou vlastnit ani movitý majetek.

„Navrhovanými změnami dojde k vyřešení dalších zásadních problémů spojených s existencí vojenských újezdů, zkrátka obecně problematiky života obyvatel vojenských újezdů. Cílový stav je stav bez obyvatel na území vojenského újezdu," řekl také poslancům ministr obrany.

Návrh na přepracování neprošel

Jenže s normou někteří zákonodárci nesouhlasili, dokonce sám předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček podal návrh na vrácení k přepracování. To ale poslanci hlasováním odmítli.



Další odpůrci zrušení poukazovali, že zrušením újezdu ministerstvo nijak výrazně neuspoří. Poslanci se také hádali o tom, že dojde k devastaci přírody.

„Tři ministři po sobě se rozhodnou, že předloží tuto normu. Kdo je tady větší odborník?” otázala se některých kolegů poslankyně Jana Černochová z ODS.

Poslanci se o normě dohadovali téměř dvě hodiny, nakonec ji ale poslali do výborů pro obranu a pro životní prostředí. Lhůta na projednání je u nich prodloužena na 120 dní.

Pokud bude návrh zákona schválen, uvolní se asi 42 tisíc z celkové rozlohy zhruba 129 600 hektarů vojenských újezdů. Hranice změní újezdy Boletice, Březina, Hradiště a Libavá. Bude tam moci vzniknout šest nových obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…