Zvykáme si na nové mravy, komentoval Zemana kníže. A omlouval se za něj Peake

07.08.2013 15:19

Ve sněmovní debatě o Rusnokově vládě vystoupil s přednostním právem za TOP 09 jí předseda, bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Pohovořil o "nových mravech", které se v této zemi objevují s prezidentem Milošem Zemanem. Schwarzenbergovi to prý připomíná události z let 1938 a 1948.

Zvykáme si na nové mravy, komentoval Zemana kníže. A omlouval se za něj Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Pane premiére, oprávněně jste nám jen přečetl program, protože obhajobu a představení vlády převzal pan prezident Zeman,“ zahájil Schwarzenberg své vystoupení. „Je mi záhadou, proč vy, takový vzdělaný ekonom, děláte mluvčího prezidentu Zemanovi,“ pokračoval směrem k premiérovi.

Vrátil bych se k tomu, co tu zaznělo o paní Peake. „Pan prezident zde urazil dámu. Není zvykem, že se takto mluví veřejně o ženě. Já bych se ji chtěl za něj omluvit, obrátil se od řečniště na svou kolegyni. Pak dodal, že je mu líto ministra zahraničí Kohouta, že musí v zahraničí žehlit chování prezidenta Zemana. „Musíme si očividně zvykat na úplně nové mravy v naší republice,“ poznamenal.

Následně se zamyslel, zda jsou poslanci ještě schopni prezidentovi čelit. „Jsme ještě schopni v tomto parlamentu vyjádřit svou vůli, nebo jsme jako naši dědové a pradědové v roce 1938, kdy najednou začali pomlouvat prezidenta Masaryka,“ ptal se poslanců.

V roce 1948 se podle něj taky řada do té doby demokratických poslanců se přiklonilo k novému centru moci. „I komunistická strana tehdy byla nejsilnější stranou, podporovanou třetinou voličů. Dnes je tu největší strana pozřena malinkou straničkou, která není ani v parlamentu. I člověk, který se celý život zabývá českými dějinami, je poněkud udiven,“ komentoval to kníže.

„Parlament bude hlavou státu vykleštěn a my k tomu přihlížíme,“ burcoval poslance. Bylo by prý hezké, kdyby poslanci aspoň jednou za čtyři roky překonali „předsudky a fetiše jako pravice a levice.“

Pokračoval ujištěním, že nemá nic proti prezidentské moci. „Ctím úřad prezidenta, protože jsem vyrůstal ještě ve stínu tradic prezidenta Masaryka. Dnes ale máme prezidenta, který Masarykův odkaz ničí,“ varoval bývalý ministr zahraničí.

„Neříkám, že tu bude zavedena diktatura. Ale jsem zděšen, když zde sleduji věci, které jsem zažil už jako dítě,“ zakončil Schwarzenberg svůj projev.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…