Zvýšili jste si plat, teď zrušte Kalouskovo zvěrstvo. Babišův poslanec pod palbou dotazů

24.05.2015 19:35

Z PROFILŮ Jihomoravský poslanec za Babišovo hnutí ANO Bohuslav Chalupa odpověděl na celou sérii dotazů čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Došlo na armádu, poslanec prý věří ve vznik společné evropské, ale pár slov padlo také o Ukrajině či kybernetických útocích. Stranou jeho pozornosti ale nezůstala ani údajná „Kalouskova zvěrstva“.

Zvýšili jste si plat, teď zrušte Kalouskovo zvěrstvo. Babišův poslanec pod palbou dotazů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhý den sněmu ANO se nesl ve znamení voleb a hlavně focení se s předsedou Babišem. Kdo s ním nemá snímek na památku, jakoby nebyl...

Anketa

Jakou známkou hodnotíte ministerské působení Andreje Babiše? Jako ve škole.

22%
7%
4%
4%
63%
hlasovalo: 8438 lidí

Jako místopředseda sněmovního výboru pro obranu ujistil čtenáře, že vláda dělá vše pro to, aby se občané nemuseli bát, ačkoli je důvodů k opatrnosti relativně dost – od konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou přes hrozbu terorismu ze strany Islámského státu až po kybernetické útoky. „Jsem přesvědčen, že pokud se jako národ o své schopnosti bránit se postaráme lépe, než tomu v poslední době bylo, budeme mít o to méně důvodů se bát. V tomto ohledu vás jako místopředseda Výboru pro obranu PSP ČR ujišťuji, že spolu s kolegy pracujeme na tom, aby naši spoluobčané neměli důvod ‚se bát‘,“ konstatoval.

Z dlouhodobého hlediska by v tom mohla pomoci i společná evropská armáda stojící vedle NATO. Současně si je ale vědom, že v tuto chvíli neexistuje mezi evropskými politiky shoda v této otázce, takže je třeba konstatovat, že naši bezpečnost zajistí právě rychlá reakce sil NATO v případě ohrožení. To ale nic nemění na tom, že jednou bude evropská armáda jistě dobrý nápad.

Pomoci může také nový branný zákon, jenž předpokládá, že by v případě ohrožení státu bylo možné povolat i ženy. Dosud ale nebyla schválena definitivní podoba tohoto zákona, takže nemá smysl se o něm obsáhleji rozepisovat. „Za této situace není na místě dělat předčasné závěry, je nutné vyčkat na výsledky podrobné diskuse nad všemi aspekty zákona, kterou zcela jistě ve výboru pro obranu povedeme,“ uvedl zákonodárce v odpovědi čtenáři ParlamentníchListů.cz.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Kdy budete myslet i „na ty dole“?

Dalšího čtenáře – Huberta – následně ujišťoval, že jako místopředseda výboru pro obranu stále věnuje pozornost také kauze šíleného střelce z Uherského Brodu, nemůže o tom mnoho mluvit, ale rozhodně to nepouští ze zřetele.

Došlo ovšem i na nepříjemnější dotazy. Čtenář vystupující pod přezdívkou „robodejl“ chtěl vědět, kdy současná koalice zruší „zvěrstvo“ v podobě zdanění výsluh vojáků a policistů. Tento krok, který podle čtenáře prosadili exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a jeho kolegové v minulém volebním období, je prý zvěrstvo, a pokud si dokázali politici zvýšit platy a totéž zařídili pro soudce, měli by podle čtenáře myslet také „na ty dole“.

  • Všechny odpovědi poslance naleznete ZDE

„Nevím, jak zareagovat... Jako jeden z prvních jsem podepsal petici za zrušení daně z výsluhy etc. Je to pouze první krok, problematikou se postupně budou zabývat příslušné výbory PSP ČR, kterých jsem členem. A jen na okraj... Skutečně neuvažuji v termínech: ‚jsme si odsouhlasili‘, ‚důležití a nedůležití‘, ‚lidi a nadlidi‘... A mrzí mne, pokud se našim předchůdcům podařilo v lidech tento názor vybudovat,“ posteskl si.

Spolupracoval jste také s StB, že jste v ANO?

Čtenář vystupující pod přezdívkou „Pyšnychvost“ se ale Chalupy ptal i na jiné věci. „Vy jste zajisté studoval za minulého režimu. To vás přivedlo do hnutí ANO? Taky jste byl členem KSČ, případně spolupracovníkem StB?“

„Vystudoval jsem střední vojenskou školu, následně jsem vystudoval i Vojenskou vysokou školu. Po jistou dobu jsem byl členem KSČ. Spolupracovníkem STB ani vojenské kontrarozvědky jsem nebyl,“ odvětil zákonodárce čtenáři ParlamentníchListů.cz. To ale prý nemá nic společného s jeho členstvím v ANO. Aby vysvětlil, co ho vedlo ke vstupu do Babišova hnutí, připomenul čtenáři, že zkratka ANO odkazuje na akci nespokojených občanů, kteří chtěli s českou politikou něco udělat. A teď to tedy naplňují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…