„Nestydatá dezinformátorka“, nevolit. Daniela Kovářová a Jana Zwyrtek Hamplová vyhrály

01.10.2022 15:59

Dvě kandidátky ve druhém senátním kole vyvolávaly pozornost zcela jiné povahy než ostatní kandidáti. Daniela Kovářová a Jana Zwyrtek Hamplová byly prezentovány jako kandidátky „dezinformačního světa“. Nakonec se obě stanou senátorkami.

„Nestydatá dezinformátorka“, nevolit. Daniela Kovářová a Jana Zwyrtek Hamplová vyhrály
Foto: Martin Straka
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová, advokátka

Předseda vlády Petr Fiala opakovaně vyzýval, ať lidé nedopustí, aby Senát ovládli „populisté“. Tím by prý ztratil svou roli demokratické pojistky.

A na sociálních sítích měli někteří velice rychle jasno, kdo je těmi „populisty“ myšlen kromě kandidátů ANO a SPD.

Daniela Kovářová se v Plzni utkala s Karlem Naxerou z TOP 09, podporovaným celou koalicí SPOLU. První kolo bylo v obvodě Plzeň-město nečekaně vyrovnané, dostihový trenér Josef Váňa skončil na třetím místě jen o několik stovek hlasů.

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová byla před druhým kolem terčem kampaně upozorňující na některé její názory na partnerské vztahy, zejména prohlášení, že žádat v sexu výslovný souhlas je blbost. Kampaň proti ní vehementně vedlo například sdružení „Konsent- když to nechce, tak to nechce“.

Výsledky se v Plzni sčítaly velmi rychle, takže již po patnácté hodině bylo jasné, že přes tento tlak bude Daniela Kovářová novou senátorkou. Získala 54,06 % hlasů, když její soupeř na rozdíl od ní ani nedokázal obhájit počet hlasů z prvního kola.

Ještě živěji bylo kolem kandidatury Jany Zwyrtek Hamplové v Kroměříži. Advokátka, bojovnice za práva obcí a držitelka ocenění Právník roku, byla označována jako „dezinformátorka“.

Bývalý senátor Václav Hampl před její volbou varoval: „Moje nejvíc hořké zklamání těchto voleb – o 230 hlasů vyautovaná skvělá ženská a senátorka Šárka Jelínková. A to ve prospěch nestydaté dezinformátorky (příjmení Hampl/ová bohužel není zárukou skvělosti).“

I Marian Jurečka litoval neúspěchu Jelínkové, dlouholeté předsedkyně lidoveckého senátorského klubu.

Jana Zwyrtek Hamplová ve druhém kole dokázala těsně porazit kandidátku ANO Lucii Pluhařovou, a s 9031 hlasů, což je 50,65 %, vyhrát senátorský mandát za Kroměříž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…