Chtěl jsem pomoci Cikánům a takhle to dopadlo. Senátor se směje a vypráví

14.02.2012 4:32

Vypadalo to jako selanka z Hollywoodu. Romští aktivisté se téměř objali s k Romům kritickým senátorem a dohodli se, že budou spolupracovat na odstraňování problémů této nepřizpůsobivé minority. Pohádka však neměla dlouhého trvání.

Chtěl jsem pomoci Cikánům a takhle to dopadlo. Senátor se směje a vypráví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Příběh bez happyendu začal tak, že v Senátu se ve středu 25. ledna konalo jednání zástupců romské iniciativy z Nového Boru s dvěma členy horní komory českého parlamentu Jaroslavem Doubravou z hnutí Severočeši.cz a Karlem Kapounem z ČSSD. Senátory s žádostí o setkání oslovili sami Romové. Chtěli s nimi prodiskutovat možná řešení problémů na severu Čech. Obě strany se překvapivě ve svých názorech většinou shodovaly.

Setkáním to začalo…

Předseda Česko-romského sdružení Štefan Gorol s žádostí o setkání oslovil přímo senátora Doubravu, protože z jeho mediálních vystoupení prý pochopil, že to s řešením romské problematiky myslí vážně.

Celé jednání se neslo v přátelském duchu. Neshody, tvrdé hádky a rozepře, které by mohl někdo čekat, se rozhodně nekonaly. „Čekal jsem, že se tu budeme dohadovat, ale nic takového se nestalo, byl jsem mile překvapen,“ uvedl po skončení jednání senátor Doubrava. Naopak se Romové s většinou jeho názorů shodovali a při jednání si mnohdy vzájemně notovali.

Doubrava svým hostům v Senátu také zmínil, že oni jsou jediní romští aktivisté, kteří sami o schůzku s ním požádali. „Vždycky mě někdo za něco zkritizuje nebo obviní z rasismu, a když mu nabídnu osobní setkání, abychom to prodebatovali, už se neozve,“ zalitoval senátor. A nakonec se ukázalo, že nyní to stejně dopadne podobně.

…i skončilo

Podle Doubravy se totiž s Gorolem dohodli, že budou v kontaktu a že mu Doubrava zprostředkuje setkání se starostou Jiřetína pod Jedlovou. Gorol se však od zmíněné schůzky Doubravovi neozval a nebral mu ani telefon.

„Já jsem vyhověl Gorolovi se žádostí o schůzku, když věčně vyřvával, že když mluvím o Cikánech, tak nevím, o co jde. Na tom setkání jsme se dohodli na nějaké formě spolupráce a pomoci. První mělo být zprostředkování setkání se starostou Jiřetína pod Jedlovou ve Šluknovském výběžku Josefem Zoserem. Tu schůzku jsem s ním tedy domluvil. Volám panu Gorolovi, ale pan Gorol je nezvěstný, není k zastižení. Posílal jsem mu i sms zprávy, přesto se neozval. Naposledy mu už ale pošlu esemsku, že jestli si představuje spolupráci takovýmto způsobem, tak ať si najde někoho jiného,“ prozradil ParlamentnímListům.cz senátor Doubrava.

Chtěl jsem pomoci Cikánům. Dalo se čekat něco jiného?

„On aspoň přijel jednou, ale když vezmete ty ostatní romské vůdce, kteří kritizují má prohlášení o Romech, a já jim nabídnu setkání, abychom věc mohli prodiskutovat, tak nikdy nepřišli. On byl jediný, který se ozval, ale nakonec to dopadlo stejně tak, jako kdyby se neozval. Chtěl jsem pomoci Cikánům, a takhle to dopadlo. Ale co jsem vlastně mohl čekat? Ale teď se snažím o nějaké aktivity v Ústí, protože mi tam tvrdí, že tam jsou dostatečně vzdělaní Romové, aby mohli něco dělat, tak uvidím, jak to dopadne nyní,“ dodal Doubrava.

„Také mě pobavila sobotní zpráva, jak jim prchnul pokladník jejich romské strany i s penězi. Oni už se dnes okrádají i mezi sebou. To je náramně pikantní záležitost. Ale to už je jiný příběh. Ukazuje to jen, že takové chování této minority není ojedinělé,“ smál se Doubrava.

Agresivní servírka vyprovokovala mírumilovné Romy s mačetami

O Štefanu Gorolovi již ParlamentníListy.cz před časem informovaly. Ten se totiž po zastřelení romského útočníka důchodcem v Tanvaldu nechal slyšet, že to byla poprava. Za to sklidil velkou kritiku politiků, že rozdmýchává rasové vášně. Později to však omlouval tím, že tento výrok pronesl v emočním vypětí. Také se proslavil tím, že prohlásil, že mačetový útok Romů v Novém Boru vyprovokovala na 99 procent servírka baru.

„Romští předáci by se v první řadě měli začít nějak slušně živit. To jsou stejní paraziti na romské komunitě jako je romská komunita parazitem na většinové společnosti. Konečně by měli začít vést svou komunitu, když jsou předáky, k tomu, aby se polepšila. Protože jinak je bude muset polepšit někdo jiný,“ řekl na adresu romských předáků nedávno místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…