Čunek odhaduje, proč Kalousek tlačí na restituce. Má prý plán, jak zůstat u moci

06.05.2012 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Podle senátora Jiřího Čunka má Miroslav Kalousek (TOP 09) plán, jak zůstat i v příští vládě. Pokud je už prý dohodnut s ČSSD, pak je jasné, proč tak vehementně tlačí na vyrovnání s církvemi.

Čunek odhaduje, proč Kalousek tlačí na restituce. Má prý plán, jak zůstat u moci
Foto: hns
Popisek: Jiří Čunek



Jak obvykle trávíte půlnoc ze soboty na neděli? 

Většinou jsem doma a protože chodím spát mezi půl jednou a jednou hodinou, připravuji se na spánek. O půlnoci jsem tedy často ve sprše, nebo si čtu.

Jaká kniha Vám leží na nočním stolku nyní?

Mám jich rozečteno několik. Jakuba Demla, Franze Werfela a teď začnu číst Sedmikrásku od Jaroslava Durycha.

Jak nahlížíte na aktuální rošády kolem církevních restitucí, které se opět odložily?

Otázku restitucí hodnotím tak, že majetek, který byl ve 40. letech církvi zcizen, by rozhodně měl být vrácen. Stejně jako se tak stalo u běžných vlastníků, kteří jej získali zpět po restituci. Pokud by majetek vrácen nebyl, byla by to chyba. Stejně jako kdyby Vám někdo ukradl auto, to by se po pěti letech našlo, ale Vám by ho už nikdo nevrátil s tím, že zloděj si už na to auto zvykl. 

Vnímáte snahu o prosazení církevních restitucí také jako jistou formu tlaku TOP 09 a Miroslava Kalouska? Mluví se o tom, že pokud restituce neprojdou, je ohrožena i samotná vláda...

Jako tlak to nevnímám. Jedině snad, že by byl pan Kalousek už teď domluvený s ČSSD na příští vládě. Jinak není v jeho zájmu, ani v zájmu jeho spolustraníků a vládních kolegů, aby vyvolávali předčasné volby. Tak polovina současných poslanců ODS a TOP 09 by si po nich musela hledat jiné zaměstnání. 

Zmínil jste spolupráci TOP 09 a ČSSD. Je podle Vás reálná příští vláda složená z těchto dvou stran?

Jak znám Mirka Kalouska, je schopen se spojit s kýmkoliv, je mu to úplně jedno. Kdysi se chtěl spojit i s KSČM. Chce být za každou cenu u moci, ve vládě. V jeho hlavě jde určitě o reálnou variantu.

Zpět k restitucím. Kardinál Miroslav Vlk navrhuje odklad finančního vyrovnání státu s církvemi a navrhuje jen církevní majetek odblokovat a převést. Souhlasíte s ním?

Bylo by to vstřícné gesto ve vztahu k vládnímu rozpočtu. Záleží na církvích, zda jej přijmou.

Může způsobit rozbroj v církvi? Kardinál Dominik Duka označil Vlkův návrh za názor jednotlivce, ke kterému se nekloní...

Roztržka z toho nebude, církev se vždy dokázala dohodnout. Je tu přes dva tisíce let, přežila mnoho režimů, s tímhle se srovná, ať pokusy o majetková vyrovnání dopadnou jakkoliv.

Jaký je Váš tip, dojde nakonec k vyrovnání, nebo ne?

Zřejmě ano, ale politici to odloží a dojde k němu až po volbách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…