K debatě o Zemanových výrocích se sešla jen necelá polovina senátorů

03.03.2016 18:36

Prezident by měl být podle Senátu ve vyjádřeních zdrženlivý. Neměl by poškozovat vážnost jiných ústavních orgánů ani ohrožovat spojenecké závazky a hodnotovou orientaci České republiky. Jako hlava státu by neměl svými slovy a činy společnost rozdělovat. Senát se na tom dnes shodl nejtěsnější většinou po debatě o sporných výrocích prezidenta Miloše Zemana. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru vzápětí napsal, že prezident si náhubek nasadit nenechá.

K debatě o Zemanových výrocích se sešla jen necelá polovina senátorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: 10. schůze Senátu v 10. funkčním období

Hlasování se nakonec zúčastnilo 35 senátorů, pro bylo 18 z nich. Většina z 81 senátorů se debaty ani hlasování nezúčastnila.

Důvodem usnesení byly Zemanovy výroky proti sankcím EU vůči Rusku za jeho anexi Krymu, nejmenování některých kandidátů na profesory, účast na demonstraci po boku představitele extremistického Bloku proti islámu nebo výroky na adresu premiéra včetně příměru o nedemokratickém odstranění politika kalašnikovem.

"Ačkoliv je usnesení jen antizemanovským folklorem, dobrá zpráva pro senátory: pan prezident společnost spojuje, má podporu 70 procent občanů," uvedl Ovčáček. Zeman byl zvolen v přímé volbě, nikoliv senátory, připomněl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…